20. června 2010 • 15:22

Slovenská bezmoc. Teď už pomůže jen zázrak

Autor: rou
Vstoupit do diskuse
31
TOP VIDEA
Nejlepší střelec se nedostal ani do Brna… Osmnáctka na baru?!
Životní den pro Vadlejcha? Jsem na nejvyšší úrovni, říká. Ale chce pomoc
VŠECHNA VIDEA ZDE

Slovenští fotbalisté si už pomalu mohou zabukovat letenky, osmifinále mistrovství světa se téměř jistě odehraje bez nich. Trapný výkon a porážka 0:2 s Paraguayí znamená jediné: v posledním duelu základní skupiny F by museli svěřenci Vladimíra Weisse porazit Itálii. A tomu - potom co předvedli v nedělním klíčovém zápase - nevěří už asi ani oni sami.



Paraguay začala potvrzovat roli favorita hned od začátku, po třech minutách musel po tečované střele vytáhnout parádní zákrok gólman Mucha. Slováci byli i nadále pod tlakem, ale soupeře ještě do žádných větších šancí nepouštěli.

Sami se snažili vyrážet do rychlých brejků, ale vlastními chybami se o každou šanci na přečíslení připravili. Rozhýbat slovenský útok se snažil aktivní Vladimír Weiss, ale jeho technické kousky také k ničemu nevedly.

Po obrovské hrubce Škrtela mohli být Slováci naopak rádi, že Riveros zpoza šestnáctky trefil tvrdou přízemní střelou jen brankáře Muchu.

Jihoameričané i nadále v klidu kombinovali a ve 27. minutě už proti bezzubému soupeři udeřili. Riveros parádně vysunul skrz slovenskou obranu Enriqua Veru, který přesnou střelou k tyči poslal Paraguay do vedení.

Zklamaný brankář Mucha po prohře s Paraguayí
Zklamaný brankář Mucha po prohře s Paraguayí

Slovenský sen o postupu do osmifinále se začal hroutit. Tím spíš, že Hamšík v nadějném přečíslení místo přesného pasu na nabíhajícího Šestáka poslal míč daleko do autu. V prvním náznaku slovenské šance hlavičkoval vysoko nad Salata a do útoku už se znovu hnali Paraguayci.

Po dalších zmatcích v obraně se před brankou zjevil osamocený Santa Cruz a jen díky výbornému zákroku Muchy neprohrávali Slováci už 0:2.

Svěřenci trenéra Vladimíra Weisse se směrem dopředu trápili i ve druhém poločase. Opticky sice trochu vyrovnali hru, ale do zakončení se stále nedostávali, paraguayského gólmana Villara neohrozili ani jednou!

To v poklidu hrající Jihoameričané se nikam nehnali, ale čas od času dokázali pořádně zahrozit. Gólový hrdina Vera tentokrát ale hlavou ve vyložené pozici o centimetry minul. Jána Muchu vyděsila i dalekonosná bomba střídajícího Torrese, která skončila metr nad břevnem.

Naděje na vyrovnání tak sice stále žila, ale Slováci byli v útoku naprosto bezradní. Kazili přihrávky, při každém pokusu o kličku přicházeli o míče a nevytvořili si jedinou brankovou příležitost.

Sedm minut před koncem poslal zoufalý Vladimír Weiss na hřiště místo defenzivního (a mimo chyb neviditelného Salaty) Miroslava Stocha, ale ani tenhle tah nic pozitivního nepřinesl.

Paraguayci slaví druhý gól ve slovenské sítiFoto Reuters


Naopak. Naprosto rezignovaní Slováci ještě jednou inkasovali. Míč si v pokutovém území našel cestu ke Cristianu Riverovi, kterého nechalo snad pět okolo stojících soupeřů naprosto volného a bylo definitivně rozhodnuto.

Na tragickém výkonu Slováků už nezměnila nic ani jejich jediná šance v zápase, kterou si ve druhé minutě nastavení vytvořil Vittek - jeho střelu z hranice šestnáctky ale Villar dokázal vyrazit.

Ale to už bylo stejně dávno jasné, že slovenské postupové šance může zachránit jen vítězství nad Itálií. Obhájci titulu ale na šampionátu také nejsou zrovna v oslnivé formě - s Novým Zélandem v nedělním druhém zápase překvapivě jen remizovali 1:1.

Slováci mají sice v tabulce skupiny F jen jeden bod, ale vítězství nad Italy a příhodný výsledek duelu Paraguay - Nový Zéland by je přeci jen mohl do osmifinále posunout.

Slovákům by se hodil každý bodový úspěch Jihoameričanů, nebo naopak jejich vysoká porážka. Ale nejdřív musí porazit Itálii. A to by museli předvést naprosto jiný výkon než v neděli proti Paraguaycům.

Slovensko - Paraguay 0:2 (0:1)
Branky:
27. Vera, 86. Riveros. Rozhodčí: Maillet (Seychely) - Menkouande (Kam.), Massani (Tun.). ŽK: Ďurica, Šesták - Vera, Weiss ml. Diváci: 26.643.
Slovensko: Mucha - Pekarík, Škrtel, Saláta (83. Stoch), Ďurica - Weiss ml., Štrba, Kozák, Hamšík - Vittek, Šesták (70. Hološko). Trenér: Weiss st.
Paraguay: Villar - Bonet, Da Silva, Alcaráz, Morel - Vera (88. Barreto), V. Cáceres, Riveros, Santa Cruz - Haedo (68. Torres), Barrios (82. Cardozo). Trenér: Martino.

Vstoupit do diskuse
31

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga * Program MS v hokeji

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud