Jonáš Bartoš
20. června 2010 • 16:00

Slovenský sen v troskách: Pět příčin krachu

Vstoupit do diskuse
19
TOP VIDEA
Nejlepší střelec se nedostal ani do Brna… Osmnáctka na baru?!
Životní den pro Vadlejcha? Jsem na nejvyšší úrovni, říká. Ale chce pomoc
VŠECHNA VIDEA ZDE

Smělé plány na postup ze skupiny se pomalu rozplývají. Slováci po krachu s Novým Zélandem (1:1) vyhořeli i s Paraguayí (0:2). Co stojí za neúspěchem Weissovy party? Vybrali jsme pět hlavních důvodů, proč to ambicióznímu týmu nevyšlo.



1. UTOPENÝ HAMŠÍK
Slovenský kapitán měl být hlavní postavou celého týmu. Dvaadvacetiletého záložníka Neapole v Itálii milují, krouží kolem něj nejlepší evropské kluby. Jenže v národním dresu Hamšík tápe.



Už před šampionátem leckdo naznačoval, že jeho výkony v reprezentaci neodpovídají tomu, co předvádí v klubu. Velké očekávání Hamšík nenaplňuje ani v Africe.

Proti Novému Zélandu mu mnozí připsali velký podíl na vyrovnávací brance, téměř nic nepředvedl ani proti Paraguayi. Místo aby velel útočným manévrům, často stál schovaný uprostřed hřiště. Jako by netušil, co přesně má hrát. Jen kouč Weiss ví, zda Hamšíkův obrovský potenciál dokáže naplno využít.

2. OSAMOCENÝ VITTEK
Proti Novému Zélandu vstřelil historicky první slovenský gól na šampionátu, na jeho zabijácký instinkt Slovensko spoléhá. Proti Paraguayi však Robert Vittek rozhodně nepřipomínal střelce, který dal šest gólů v kvalifikaci.

Ján Ďurica (na zemi) Verovi ve skórování nezabránil
Ján Ďurica (na zemi) Verovi ve skórování nezabránil


Na hrotu útoku se sice bil srdnatě, k zakončení se krom jedné střely vůbec nedostal. Proti urostlým chasníkům z obrany Paraguayie to měl složité, chyběla podpora ostatních ofenzivních hráčů. Kolikrát se k míči dostal třeba Stanislav Šesták, který měl Vitteka doplňovat?

3. UNÁHLENÉ ZMĚNY V SESTAVĚ
„Ta sestava se mi vůbec nelíbí, postavil bych to úplně jinak,“ říkal před utkáním Karol Kisel, čerstvá posila pražské Slavie. Stopera Ďuricu vyslal Weiss na kraj obrany, ke Škrtelovi překvapivě postavil Salatu, obránce s pouhými čtyřmi reprezentačními starty. Znovu na lavičce zůstal Miroslav Stoch, který mohl hru výrazně oživit.

Kisel měl pravdu. Změny, které Vladimír Weiss oproti utkání s Novým Zélandem udělal, vůbec nevyšly. Špílmachr Kozák totálně vyhořel, obraně chyběla organizace. „Neviděl jsem ve hře žádný systém. Takticky jsme to nezvládli, to se na šampionátu nesmí stát,“ kritizoval Kisel.

Zdrcení slovenští fotbalisté po porážce s Paraguayí: (zleva) Škrtel, Hološko, Hamšík a VittekFoto Reuters


4. MALÁ ODVAHA HRÁČŮ I KOUČE
Slováci branku Paraguayie vůbec neohrozili. Mužstvo od začátku hrálo zbytečně ustrašeně, Slováci zůstávali zatažení v hlubokém obranném bloku. Trenér Weiss nezměnil defenzivní taktiku ani po první inkasované brance. Hološko se Stochem nastoupili až v závěru, kdy už s výsledkem nestihli nic udělat. „Paraguay nás převyšovala v osobních soubojích, v útoku, prostě ve všem. Byli jsme fyzicky slabší mužstvo. Změny trenérovi vůbec nevyšly,“ hodnotil slovenský výkon trenér Karol Marko.

5. HÁDKY A ATMOSFÉRA V KABINĚ
Po remíze s Novým Zélandem Šesták otevřeně kritizoval Hamšíka, že zavinil vyrovnávací gól. V týmu to vřelo, všichni totiž počítali se třemi body.  Situaci musel uklidňovat až trenér Weiss, který si Šestáka pozval k sobě na kobereček. Slovenský kouč před utkáním s Paraguayí mužstvo schovával před novináři, hráči téměř nekomunikovali. Nervozita nováčka mistrovství se podepsala i pod slovenské selhání v druhém zápase.

Vstoupit do diskuse
19

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga * Program MS v hokeji

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud