8. srpna 2020 • 19:55

Juventus povede Pirlo! Legenda povýší po týdnu u rezervy

Autor: pav
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

 Představte si, že jen týden po nástupu do nové práce dostanete místo vašeho dosavadního šéfa. Pohádkový vzestup, že? Ale ne nereálný, důkazem budiž Andrea Pirlo. Legendární italský záložník byl na konci července jmenovaný koučem rezervy Juventusu, mělo jít o jeho první trenérskou štaci. Uběhlo něco málo přes týden a už byl po vyhazovu Maurizia Sarriho povýšen k áčku, kde podepsal dvouletou smlouvu. Bez toho, aby stačil odtrénovat jediné utkání.



Elegantní záložník spojil s Juventusem čtyři roky své hráčské kariéry po dekádě v milánském AC, v každé sezoně slavil titul. Do trénování se vrhnul po tříletém působení v MLS v dresu New York City. Jeho první štací měla být rezerva Juventusu, která hraje v Serii C, tedy třetí nejvyšší soutěži. Do této pozice byl 41letý Pirlo jmenován 30. července.

„Od chvíle, co jsem přestal hrát, studuji trénování. Ponořil jsem se do toho na sto procent, jsem pořád zvědavější a chci se dozvědět víc. Zažil jsem v kariéře mnoho skvělých koučů, všichni mi něco předali – od Carla Ancelottiho přes Marcella Lippiho po Maxe Allegriho,“ řekl, když byl v nové roli představen. „Dostal jsem nabídky ze Serie A a Premier League. Ale myslím si, že Juventus je na začátek nejlepší místo,“ řekl, aniž by tehdy ještě tušil, jak turbulentní jeho vstup do trenérské kariéry bude.

Juventus se totiž v sobotu odhodlal k razantnímu kroku. Navzdory triumfu v Serii A odvolal trenéra Maurizia Sarriho, který den předtím dohlížel na konec „staré dámy“ v Lize mistrů na kopačkách Lyonu. „Za sezonu se nastřádalo několik momentů a situací, nerozhodl o tom jen jediný moment. Prostě jsme na konci velmi dlouhého ročníku jsme prostě došli k tomuto rozhodnutí, i přes zisk Scudetta,“ okomentoval pro Sky Italia Fabio Paratici, sportovní ředitel klubu.

S italským mistrem byl spojovaný Zinédine Zidane z Realu Madrid nebo aktuálně volný Mauricio Pochettino, turínský klub ale na nikoho nečekal a ještě v den odvolání Sarriho oznámil rozhodnutí o povýšení Pirla. „Bylo to přirozené rozhodnutí. Andrea u nás hrál, byl s námi v dlouhodobém kontaktu, všem to prostě přišlo správné,“ vysvětlil Paratici. „Věříme, že je předurčen k velkým věcem. Byl skvělý hráč a myslíme si, že může být i stejně dobrým trenérem.“

Pirlo, který ukončil kariéru před třemi lety, tak ve své první trenérské práci povede superhvězdy kolem Cristiana Ronalda, a také kamarády, se kterými ještě nedávno nastupoval. „Musím ti teď říkat pane trenére?“ vtipkoval na Twitteru gólman a dlouholetý Pirlův parťák Gianluigi Buffon. Dlouhověkost ikonického brankáře dodává celé situaci jeden vtipný detail – Buffon je totiž o 14 měsíců starší než muž, který ho teď bude trénovat.

Juventus FC Vše o klubu ZDE

 

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud