29. dubna 2014 • 04:56

Trenér i táta... Byl jsi náš hrdina, plakaly děti kouče Vilanovy (†45)

Autor: mim
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Furch po nástupu k Boleslavi: Brno jsem si oblíbil, ale život mění plány
Dvacet let od titulu Baníku. Získali jsme ho díky fanouškům, vzpomíná Laštůvka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jindy rozdávájí radost fanouškům, tentokrát ale fotbalisté Barcelony v katedrále sv. Kříže a sv. Eulálie sdíleli se stovkami truchlících smutek. Ten však při pondělní mši za zesnulého trenéra katalánského klubu Tita Vilanovu necítil nikdo tak silně jako jeho rodina. Poslední sbohem přišly svému otci a manželovi dát děti Carlota a Adriá i jejich matka Montse.



Patnáct set hostů naplnilo barcelonskou katedrálu, stovky dalších sledovaly obřad na obrazovkách před chrámem, dokonce desítky tisích daly své sbohem už o víkendu na stadionu Camp Nou.

Celé město v pondělí večer naplnilo ticho a smutek, přišel čas posledního loučení s Titem Vilanovou, bývalým trenérem Barcelony. Ten v pouhých pětačtyřiceti letech minulý týden podlehl rakovině, se kterou tři roky bojoval.

"Dáváme sbohem milovanému člověku. Slibuji vám, že Tito navždy zůstane v našich srdcích, nikdy na něj nezapomeneme," pronesl ve své řeči během zádušní mše Josep Maria Bartomeu, prezident klubu, se kterým Vilanova spojil svou trenérskou kariéru.

Nechyběli ani zástupci jinak odvěkých rivalů z Realu Madrid a dalších týmů či fotbalisté, které ať už coby asistent Pepa Guardioly nebo jako hlavní trenér dovedl k nesčetným triumfům. Carles Puyol, Lionel Messi, Víctor Valdes a další hráči současní i bývalí mlčky seděli v předních řadách zaplněné katedrály.

Své vzpomínky na blízkého přítele i spolupracovníka přidal také Jordi Roura, v minulé sezoně Vilanovův asistent. "Vždy jsem obdivoval tvou odvahu, nikdy jsi v ničem nezaváhal. Snad jen jedinkrát, když jsi měl trému před první schůzkou s Montse, tvou životní láskou" zazněla jeho slova o Vilanovovi a jeho manželce.

Ta na smuteční obřad v chrámu sv. Kříže a sv. Eulálie přišla v doprovodu dcery a syna. Právě po vzpomínkách obou dětí na svého otce, které celý obřad ukončily, vystřídal ticho nejhlasitější potlesk.

"Chtěl jsem být jako ty na hřišti i v životě," řekl Adriá, který se coby barcelonský dorostenec s tátou potkával v tréninkovém centru týmu.

"Byl jsi náš vzor. Náš hrdina," dodala v slzách Carlota.

Poslední rozloučení s Titem Vilanovou proběhlo v barcelonské katedrále sv. Kříže a sv. Eulálie
Poslední rozloučení s Titem Vilanovou proběhlo v barcelonské katedrále sv. Kříže a sv. Eulálie

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

34. kolo
Články odjinud


Články odjinud