3. května 2018 • 18:43

Sky Sports přišla o práva na La Ligu. Neuspěla s nabídkou přes 500 milionů korun!

Autor: Vladimír Formánek
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dlouhých 20 let televize Sky Sports vysílala španělskou ligu na obrazovkách ve Velké Británii. Teď je tomu konec. Anglická stanice neuspěla ani se třetí astronomickou nabídkou ve výši 18 milionů liber (přes 500 milionů korun). Licenci tak získala komerční stanice Eleven Sports, která v následujících třech letech nabídne na ostrovech Cristiana Ronalda, Lionela Messiho a spol.



Nejcennějším zbožím na televizním trhu je Premier League, ale hned v závěsu je La Liga. A právě o licenci vysílat španělskou ligu přišla Sky Sports. Přes dvě desítky let se mohli diváci pravidelně koukat na dva nejslavnější kluby – Real Madrid a Barcelonu na nejsledovanější britské sportovní stanici. Pro příští tři roky si budou muset naladit Eleven Sports, což je komerční televizní stanice.

Eleven Sports je nováčkem na trhu, neboť vznikl v roce 2015. Vlastníkem je italský byznysmen a majitel Leeds United Andrea Radrizzani a řídí ji Marc Watson, což je bývalý generální ředitel stanice BT TV. Na území Velké Británie zatím nevysílá, ale to se právě ziskem práv na La Ligu od příští sezony změní. „Jsme hrdí, že budeme stavět na našem stávajícím vztahu s La Ligou, tentokrát ve Velké Británii, s jednou z nejvíce vášnivých fotbalových zemí. V brzké době oznámíme, jak se budou fanoušci moci dívat,“ referoval pro Dailly Mail průnik na ostrovy Marc Watson.

Sky Sports však nemusí být bez španělské ligy úplně. Může si totiž koupit práva na jednotlivý zápas z daného kola od Eleven Sports. Šlágr víkendu to sice nebude, ale aspoň něco. Na podobné bázi funguje Česká televize, která rovněž prohrála finanční souboj s O2 TV o exkluzivní práva na Ligu mistrů. Čeští diváci zvyklí na pravidelnou várku nejprestižnějšího evropského fotbalu zcela zdarma se tak rychle museli přeorientovat pouze na jeden zápas v úterý nebo přejít na placené kanály.

TOP góly 35. kola La Ligy: Barcelonský ťukec a En Nesiryho kanón
Video se připravuje ...

Peníze, které jsou potřeba k zakoupení práv na ty nejlepší fotbalové soutěže, v posledních letech astronomicky rostou. A těží z toho samotné kluby, nejvíc v Premier League. Vždyť Sunderland, jenž minulou sezonu sestoupil a zaznamenal přitom šestý nejhorší bodový zisk v historii, vyinkasoval především díky televizním právům 100 milionů liber! (2,9 miliardy korun). Pro srovnání. Real Madrid za vítězství v Lize mistrů obdržel „jen“ 89,5 milionů eur (2,3 miliardy korun).

Zisky z televizní práv jsou pro kluby hlavním zdrojem financí. Pokud tedy nemají bohatého mecenáše jako třeba Romana Abramoviče (Chelsea) nebo Šejka Mansoura (Manchester City). Krom toho, že se peněžně zajistí, jím zbude i výrazná suma pro přestupový trh. Díky tomu si tým jako West Brom, který je již jistým sestupujícím v aktuálním ročníku anglické ligy, mohl před sezonou dovolit posily za 50 milionů liber (1,4 miliardy korun). Ještě před pár lety by něco takového bylo naprosto nemyslitelné.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

38. kolo
Články odjinud


Články odjinud