10. srpna 2018 • 18:56

Tři a půl miliardy za dva hráče! Bilbao vydělává i přes striktní přístup

Autor: pav
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Stavět tým na mladých talentech, hrát v evropských pohárech a ještě k tomu pořádně naplnit, ne-li přeplnit, klubovou pokladnu. To je utopistická touha, která se podaří jen málokterému klubu. Athletic Bilbao si ji ale užívá plnými doušky. Jak fungují přestupy v klubu, který jen za půl roku vyslal do světa nejdražšího obránce a brankáře planety a vydělal na nich přes tři a půl miliardy korun?



Striktnost se vyplácí, jak se zdá. Bilbao má velmi tvrdě nastavenou přestupovou politiku, za tým nemůže hrát nikdo, kdo nemá baskický původ. Tým tak tvoří téměř výhradně španělští Baskové, jedinou výjimkou v současném kádru je rumunský bek Cristian Ganea. I ten ale v dětství vyrůstal v baskickém městě Basauri a za Athletic tak může hrát.

Největším zdrojem kvality je tak vlastní akademie klubu a menší celky. Z nich si vedení v čele s ambiciózním prezidentem José Urrutiou tahá ty největší talenty do prvního týmu, a jistí si je vysokými výstupními klauzulemi. Největší světové kluby se ale nezdráhají je zaplatit…

Příkladem budiž Javi Martínez, kterého Atletic ulovil z B týmu Osasuny za 6 milionů eur (153,5 milionů korun) a opatřil jej výstupní klauzulí ve výši 40 milionů eur (1 miliarda korun). Tu v roce 2012 zaplatil Bayern Mnichov. Ze 7,5 milionů (191,9 milionů korun) na 36 milionů eur (921 milionů korun) stoupla i cena záložníka Andera Herrery, kterého si Bilbao pořídilo ze Zaragozy a „udalo“ jej do Manchesteru United.

Ještě větší zisky ale přinášejí vlastní odchovanci. Rekordní odchod zaznamenalo Bilbao v lednu letošního roku, když se Guardiolův Manchester City nezdráhal utratit přes 63 milionů eur (1,6 miliardy korun) za Aymerica Laporteho. Z francouzského stopera udělal nejdražšího zadáka všech dob.

Urrutia a jeho kolegové si jen půl roku nato mohli mnout ruce ještě více, když Chelsea zaplatila astronomickou výstupní klauzuli brankáře Kepy Arrizabalagy. Za 80 milionů eur (2 miliardy korun) z něj udělala nejdražšího gólmana v historii, dvojka Davida de Gey ze španělské reprezentace tak překonala jen měsíc starý rekord Brazilce Alissona. Ten šel z AS Řím do Liverpoolu za částku o 7,5 milionu eur nižší.

ANKETA o Premier League: Vyhrají City, nebo Liverpool? Zklamat mohou United či Chelsea
Video se připravuje ...

Kasa Bilbaa se za půl roku nafoukla o více než 140 milionů eur jen díky prodejům dvěma hráčů. Čistě baskická přestupová politika ale výrazně zužuje seznam kandidátů, kteří by mohli Athletic posílit. David Cartlidge, expert ESPN na španělský fotbal, poukázal na Twitteru na ofenzivní eso, které by se mu mohlo hodit.

„Mohli by utržené peníze využít na koupi Mikela Oyarzábala,“ hovoří o hvězdičce největšího rivala Bilbaa, Realu Sociedad. Klub ze San Sebastianu u něj, jako u všech svých hráčů, zavedl speciální výstupní doložku. „Jeho klauzule je 50 milionů eur pro všechny ostatní kluby, a 60 milionů eur pro Athletic Bilbao,“ dodává Cartlidge. Taková speciální podmínka už ale Athletic jednou neodradila, v lednu totiž jako náhradu za Laporteho přivedl Iňiga Martíneze právě ze Sociedadu.

Spíš než útočné posílení by Athletic měla zajímat náhrada za Kepu v bráně. I tam si ale podle Cartlidge poradí z vlastních zdrojů. „Alex Rémiro je připravený. Je to další skvělý mladý gólman, které Athletic produkuje. V minulé sezoně na hostování v Huesce byl úžasný, za pár let může být v reprezentaci,“ prohlásil na konto 23letého náhradníka, který se o místo mezi tyčemi popere s Iagem Herrerínem.

Baskický klub posílený o 140 milionů eur teď doufá, že se mu bude dařit lépe, než v minulé sezoně. V ní se sice Bilbao dostalo do osmifinále Evropské ligy, v domácí soutěži to ale dost skřípalo, 43 bodů stačilo až na 16. místo v La Lize, pouhé dvě příčky nad pásmem sestupu.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

38. kolo
Články odjinud


Články odjinud