Jonáš Bartoš
30. listopadu 2010 • 11:02

Real po výprasku? Ticho, hráči nesmí mluvit

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál ŽIVĚ s fanoušky: Žluté ohrožení? Priske teď už nikoho šetřit nebude
SESTŘIH: Vegas - Dallas 2:0. Hertl a spol. odvrátili vyřazení. Dva góly i top zákroky
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ostudná porážka 0:5 s Barcelonou zanechala v duších hráčů Realu pořádné šrámy. Na trávníku se vztekali, kopali kolem sebe, soupeř je totálně ponížil. Chtěli byste znát reakce Ronalda, Casillase a spol. po utkání? Máte smůlu. Za mužstvo promluvil pouze kouč José Mourinho, ktátké vyjádření poskytl ještě Xabi Alonso. Ostatním klub jakékoliv komentáře zakázal.



Není divu, že se hráči "bílého baletu" raději k porážce nevyjadřovali. Barceloně stačilo přidat ještě jeden gól, aby nenáviděnému sokovi uštědřila nejhorší porážku v historii vzájemných ligových zápasů.

V pondělí večer se opakoval scénář ze sezony 1993/94, kdy hvězdná Barcelona s Romáriem, Stoičkovem, Koemanem a dalšími borci rozsekala Real stejným výsledkem.


"Je to nejhorší prohra v mé kariéře, 0:5 jsem nikdy neprohrál. Nejsme ponížení, jen jsme nebyli dost dobří. Barcelona si zasloužila vyhrát," přiznal po utkání Mourinho.

Nejvyšší ligové výhry Barcelony nad Realem
1950: 7:2 (D)
2010: 5:0 (D)
1994: 5:0 (D)
1974: 5:0 (V)
1945: 5:0 (D)
1935: 5:0 (D)

D - doma, V - venku

"Barcelona buduje svůj tým mnoho let, zatímco my jsme teprve na začátku cesty," hledal příčiny porážky. Jistě ale sám dobře ví, že Real si takové výsledky dovolit nemůže.

Zatímco Barcelona předváděla úchvatný fotbal s přesnými přihrávkami, technickými finesami i precizním zakončením, Real se trápil.

Vrcholem bylo strčení rozčarovaného Ronalda do trenéra Guardioly a likvidační zákrok Ramose na Messiho, za který v závěru dostal červenou. Ne, včera to rozhodně nebyl Real válcující všechny soupeře a suverénně kráčející probíhající sezonou.


"Takový zápas jsme nečekali. Ale ještě máme před sebou hodně utkání, sezona zdaleka neskončila," řekl madridský záložník Xabi Alonso v povinném pozápasovém rozhovoru pro televizi. "Dali rychle dva góly, pak se jim hrálo mnohem snadněji. Bylo to pak strašně těžké. Musíme se z chyb, které jsme v zápase udělali, dopříště poučit," dodal španělský defenzivní středopolař.

Mourinho však z drtivé porážky odmítá dělat tragédii. "Když prohrajete o pět gólů, nemůžete odejít s pláčem. Musíte tvrději pracovat," prohlásil portugalský kouč.

"Hráčům jsem řekl, že sezona nekončí. Loni jsem odsud odjížděl s prohrou a o pár měsíců později jsem tu postoupil do finále Ligy mistrů. Kdo ví, co se stane tento rok," dodal.  

Guardiola: Na svůj tým jsem pyšný

Zato Barcelona může slavit. Za koncert, který v pondělní večer předvedla, sklízí obdivné komentáře v celé Evropě. Úchvatné, jedinečné, neuvěřitelné, shodují se přední deníky. Lehkost, s jakou porazila hvězdami nabitý Real, se jen tak nevidí.

Byli jste lepší. Mourinho gratuluje kouči BarcelonyFoto Reuters

"Neumím si představit lepší vývoj zápasu, než jakým jsme k vítězství došli. Ale musíme se dál soustředit a vyhrávat. Jedině tak můžeme na konci sezony slavit titul," uvedl David Villa, autor dvou branek Barcelony.

"Jsme pyšní, že nás celý svět viděl hrát tak, jak jsme chtěli. Nenajdete na světě tým, který baví lidi fotbalem tak jako my," pochvaloval si Guardiola.

Kouč Barcelony však výhru nepřeceňuje. "Nyní by bylo snadné říct, že jsme mnohem lepší než Real, ale nebyla by to pravda. Real má fantastický tým a sezona bude ještě dlouhá," upozornil Guardiola.

Guardiola byl jako hráč u stejně vysoké výhry Barcelony v sezoně 1993/94. Tým tehdy vedl legendární Johann Cruyff. Právě jemu a dalšímu bývalému trenérovi Barcelony Carlesi Rexachovi Guardiola vysoké vítězství věnoval. "Ti nás naučili hrát tímhle stylem," podotkl.

Na ostří nože! Bitva mezi Barcelonou a Realem byla pořádně vyhrocená
Na ostří nože! Bitva mezi Barcelonou a Realem byla pořádně vyhrocená

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

34. kolo
Články odjinud


Články odjinud