Jaroslav Kalina
15. prosince 2017 • 15:05

Mlátička Štich? Už ne! Bijec a nervák chce přes Kladno do extraligy

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na extraligovém ledě má pověst zlého muže a rázného rváče. Hokejový obránce David Štich (28) si je vědom cejchu raubíře, se kterým po minulé sezoně opouštěl Mladou Boleslav. Rodák z Plzně se rozhodl dát této vizitce hlasité sbohem a vrátit se k efektivní hře. O comeback mezi elitu bojuje s kladenskými Rytíři. „V Kladně jsem dostal velkou šanci, za kterou tuze vděčím trenérům. Je to můj odrazový můstek do extraligy,“ věří český bourák.



Hodlá ukázat, že není jenom mlátička na bruslích, ale především hokejový fachman. Statný zadák David Štich dostal od kladenského kouče Miloslava Hořavy možnost ukázat se v tom správném světle. Za to se rozhodl vzdát role bijce a přijmout za svůj systém vedený ostříleným trenérem.

„Už při prvním namlouvání mi bylo řečeno, že ode mě v Kladně čekají tvrdou, ale čistou hru. Sám jsem si jasně řekl, že se musím změnit,“ prozrazuje někdejší mládežnický i seniorský reprezentant.

Odměnou za změnu je Štichovi svěřen velký prostor na ledě. „Řekl bych, že mi to hodně pomohlo opustit bláznivý styl hry, kterým jsem se poslední roky prezentoval, a znovu rozjet pořádný hokej. Dostávám šanci i v přesilovkách a celkově mám klást větší důraz na hru směrem dopředu. Snažím se být hodně na puku. Stane se, že občas chybuji, ale při každém dalším držení kotouče se ještě víc zlepšuji,“ s radostí říká hráč se zkušenostmi z kanadské juniorky a AHL.

Když však bude opravdu třeba, nebojí se shodit rukavice. Ne však za každou cenu. „Od toho mezi Rytíři nejsem, abych vysedával jen na trestné nebo v kabině. Tvrdě mám hrát pořád, ale čistě, bez zbytečného faulování a oslabování mužstva. Velké díky patří trenérům Hořavovi a Paterovi, kteří mi dali šanci opět hrát hokej,“ s vděkem hlásí Štich.

Hru pod zkušeným expertem Hořavou a kladenskou legendou Paterou si pochvaluje. „Hořák a Patýs jsou kliďasové. Zbytečně nekřičí. Máme hodně mladý tým a přistupují k němu jinak než řvaním. Nesvazují nám hráčům ruce a spíš se pokouší chválit a zlepšovat nás každým střídáním. Ano, už párkrát taky zakřičeli, ale to jsme si zasloužili,“ přiznává bývalý bek Liberce, Slavie či Vítkovic.

Prvoligové Kladno má za sebou víc než polovinu základní části, ve které se drží v popředí celého pořadí. Přední postavení však není podle Štichových slov pro Rytíře to nejdůležitější.

„Jasně že se chceme dostat do play off z toho nejlepšího místa, ale především chceme hrát kvalitní hokej a mít ze hry dobrý pocit. Doma se nám poměrně daří, ale venku nám to trochu ještě drhne. Pořád máme chyby, které je třeba odstranit,“ upozorňuje jeden z nejzkušenějších borců kabiny.

Chomutov - Mladá Boleslav: Totální ZKRAT Šticha! Rozjel se na rozhodčího, pak o bránu rozmlátil hokejku
Video se připravuje ...

Rytíři znovu živí svůj sen o baráži a postupu do extraligy. Po návratu mezi elitu prahne i Štich. Kvůli tomu se vlastně rozhodl pro tvrdou dřinu v první lize.

„Určitě ji beru hlavně jako odrazový můstek, ale tuhle soutěž nijak nehaním. Hraje v ní hodně mladých kluků, kteří soutěž poměrně dost zrychlují. Je hodně lítavá. Když to srovnám s extraligou, tak je WSM liga sice po hokejové stránce o úroveň níž, zato je však rychlejší. Může mi dát hodně,“ věří hráč, jehož zatím poslední extraligová štace byla u mladoboleslavských Bruslařů. A loučení rozhodně nebylo klidné.

Jako rázný bijec na sebe Štich ve městě automobilů během ročníku často upozorňoval. Neblahým zkratem bylo třeba vražení plzeňského kapitána Ondřeje Kratěny na mantinel, kterého museli z ledu odnášet s otřesem mozku. Symbolickou tečkou v jeho knize hříchů a vlastně i dosavadním angažmá

v Tipsport extralize se dá nepochybně označit poslední zápas Mladé Boleslavi v minulém předkole play off . Středočeši prohrávali s Chomutovem 0:5 a za vyrovnaného stavu série 2:2 byl postup do čtvrtfinále již prakticky nemožný.


Řízný bek patrně neunesl blížící se konec sezony a za podpory přehnaných emocí ve druhé části hry narazil Piráta Ivana Humla na mantinel. Za tento prohřešek Štich obdržel trest pět plus deset minut plus do konce utkání.

Po vyřknutí ortelu se vzteky vrhl k hlavnímu sudímu. Zastavit ho museli dva čároví rozhodčí. Následně byl při pískotu chomutovských fanoušků a nadávek zahnán do šatny. Při cestě ještě stihl rozsekat svoji hokejku o branku a pak zmizel v útrobách haly.

Do nového ročníku už s ním Bruslaři pod novým vedením nepočítali a zkušený zadák tak zamířil do Kladna. Vlivem početné marodky a absence beků se však osmadvacetiletý obránce do mladoboleslavského dresu znovu oblékl a na dva starty se mihl v extralize. „Moc jsem ani nedoufal, že si tuto sezonu střihnu extraligu, natož v Boleslavi. Vedení mě však mělo pod dohledem, a když potom byla plná marodka, stáhli si mě. Jsem rád, že jsem mohl pomoct,“ usmívá se Štich.

EXTRAliga: Štich o faulu na Kratěnu i úžasný debut mladíka ze Sparty
Video se připravuje ...

Chomutov - Mladá Boleslav: Totální ZKRAT Šticha! Rozjel se na rozhodčího, pak o bránu rozmlátil hokejku
Video se připravuje ...

Liberec - Mladá Boleslav: Štich neudržel emoce! Nesmyslně se pustil do Bulíře
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud