30. května 2012 • 04:00

Bitva o Stanley Cup je tu! 12 věcí, které o finále nevíte

Autor: mto
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Chci koupit Hradec. Dluhy jsou nesmysl, říká Ulich
Vecheta proti Spartě dvakrát na hraně, ČK pro Tanka správně. Liberec měl mít penaltu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vrchol hokejové sezony se pomalu blíží, finálové bitvy o hokejový Stanley Cup začínají už v noci na čtvrtek. Střetnou se týmy New Jersey Devils a Los Angeles Kings a vy se na stránkách iSport.cz můžete podívat na pár zajímavostí z obou táborů.



Hned čtveřice hráčů v dresu Los Angeles poznala jaké to je, sledovat ve finále Stanley Cupu radost soupeře z vítězství. Matt Greene a Jarret Stoll prohráli v roce 2006 v dresu Edmontonu a v roce 2010 odešli poražení s Philadelphií Jeff Carter a Mike Richards. Na soupisce je i Ethan Moreau, který se tažení Oilers v roce 2006 také účastnil. Bohužel v prosinci utrpěl otřes mozku a od té doby nehraje.

Většina hráčů si finále Stanley Cupu nikdy nezahraje. Petr Sýkora se letos v této situaci ocitá pošesté (2 výhry, 3 prohry) a znovu tak posunul hranici tohoto českého rekordu. Na druhé místo se se čtyřmi účastmi (2 výhry, 1 prohra) posunul Patrik Eliáš.

Dvanáct výher a dvě prohry. To je bilance hokejistů Kings v letošním play off, která by mohla působit děsivě. Ne však pro hráče Devils. Stejnou bilanci měli i hokejisté Detroitu v roce 1995 a Anaheimu v roce 2003 a v obou případech dokázali Devils ukořistit pohár pro sebe.

Kings vstupovali do vyřazovacích bojů jako tým, který dal v základní části pouhých 194 branek. To řadilo Los Angeles na předposlední místo v lize. Na druhou stranu inkasovalo pouze 179 gólů, to byl druhý nejlepší počin v sezoně 2011/2012.

První útok by měl obstarávat velkou porci branek. Oba kluby mají ale své síly rozložené, během letošního tažení za Stanley Cupem skórovalo za Devils i Kings shodně 15 hráčů.

V play off sice v produktivitě nezáří, v základní části to ale byl on, kdo táhl Devils za výhrami proti Kings. Oba letošní vzájemné zápasy vyhrál tým New Jersey a Patrik Eliáš pomohl dvěma góly a přihrávkou. Na druhou stranu v play off je nejhorší v týmu s bilancí - 5.

Ať už se bude radovat kdokoliv, Stanley Cup bude mít poprvé po třinácti letech a teprve podruhé v historii amerického kapitána. Deriana Hatchera, který slavil v roce 1999 s Dallasem bude následovat jeden z dvojice Zach Parise (NJ) - Dustin Brown (LA).

Bohatý klub z Kalifornie před dvěma lety velmi stál o volného hráče Ilju Kovalčuka. Ten se nakonec rozhodl pro New Jersey. Pro ruského útočníka tak bude mít souboj pikantní příchuť.

Adam Henrique vystřelil Jersey finále Stanley Cupu
Adam Henrique vystřelil Jersey finále Stanley Cupu

Obě strany mají ve svém dresu nebezpečného nováčka. Za Devils záři Adam Henrique (11 bodů), za Kings pro změnu Dwight King (5 gólů).

Obránce New Jersey Peter Harrold a útočník Alexej Ponikarovskij hráli ještě v loňské sezoně v dresu Kings. Jediným stejným případem na opačné straně je bek Willie Mitchell, který svou kariéru v New Jersey před dvanácti lety načal.

Devils postoupili do finále poprvé od roku 2003. A stejně jako tehdy i nyní se proti nim postaví soupeř z Kalifornie. Kačery z Anaheimu tentokrát nahradí Los Angeles.

Devils i Kings mají ve svém středu 4 vítěze Stanley Cupu. Na celkový počet ale jasně vede klub z východního pobřeží (Martin Brodeur - 3 Stanley Cupy, Patrik Eliáš 2, Petr Sýkora 2, Ryan Carter 1 - Justin Williams 1, Dustin Penner 1, Colin Fraser 1, Rob Scuderi 1).

Vstoupit do diskuse
1
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud