25. června 2018 • 16:45

Slovenská liga s Maďary!? Prodáme se kdekomu, zlobí se bývalý obránce

Autor: ČTK, mto
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na českém ledě se poslední dny řeší nejnovější design dresů hokejové reprezentace, na Slovensku je to zase příchod dvou maďarských klubů do nejvyšší hokejové soutěže. MAC Budapešť a DVTK Miškovec rozšíří počet účastníků extraligy na dvanáct, ve hře budou dokonce dva poháry. Pilotní projekt zatím počítá s jejich startem v jednom ročníku, do budoucna má ale vedení slovenské soutěže v úmyslu dál ji rozšiřovat, nově budou ve hře také dvě trofeje. Názory se v odborných i laických kruzích hodně liší.



"Formálně je to na jednu sezonu, ale vše nastavujeme na to, aby se v tom mohlo pokračovat. Naše ambice je rozšířit se i o další top kluby z blízkých zemí," uvedl na tiskové konferenci v Bratislavě generální manažer soutěže Richard Lintner.

Extraliga podle něj bude profitovat z prodeje televizních práv na maďarském trhu, oba zahraniční účastníci také museli zaplatit vstupní poplatek. Projekt se povedlo zrealizovat i díky podpoře státu na rozvoj maďarského hokeje ve výši 600 milionů forintů (48,3 milionu korun), kterou odsouhlasil maďarský premiér Viktor Orbán.

Kritiku celá akce schytala například od bývalého obránce a trenéra Róberta Pukaloviče. „Je to fantastické, určitě to našemu hokeji pomůže," řekl v rozhovoru pro šport.sk. S hodně ironickým podtónem.

„Proč si jiné vyspělé evropské země nepouští zahraniční týmy do svých lig? Protože chtějí mít svojí vlastní identitu. To my se prodáme kdekomu," zlobil se dál s tím, že se obává, že díky podané ruce Maďarsko může jednou slovenský hokej předběhnout.

Formát příštího ročníku:
Příští ročník nejvyšší slovenské soutěže bude mít 55 kol základní části, dvakrát se navíc každý účastník utká se slovenskou dvacítkou. Následovat bude play off, poprvé i s předkolem. Maďarské kluby v případě triumfu nemohou získat titul slovenského mistra, tudíž k tradičnímu poháru Vladimíra Dzurilly přibude ještě jedna trofej pro vítěze soutěže.

Pukalovič nabízí jiné řešení celé situace, vlastně úplně opačné. Ligu by zmenšil. „Čím je špička širší, tím je kvalita menší. Měli bychom si vytvořit více konkurečního prostředí," zamyslel se.

Podobně se tváří také Branko Radivojevič, bývalý útočník Phoenixu, Philadelphie a Minnesoty a český šampion s Libercem z roku 2016, který je teď kapitánem Dukly Trenčín. Připouští, že se může mýlit, zatím ale netradiční krok vidí negativně.

„Nemyslím si, že by nám Maďaři mohli pomoci, ale uvidíme až po sezoně," řekl pro šport.sk. „Navíc budeme hrát o dvě trofeje, to jsme snad jediná soutěž na světě, která to takhle má," kroutil hlavou.

No a Miškovec mezitím zvládl angažovat trenéra se zvučným jménem. Ambiciózní klub povede Glen Hanlon, který dříve trénoval reprezentace Běloruska, Slovenska a Švýcarska, v NHL působil jako hlavní stratég devět let a na klubové scéně v Evropě ho měly na střídačce Jokerit Helsinky nebo Minsk v KHL.

„Hodně se mi líbí vize klubu. Panuje v něm nadšení, klub chce udělat krok dopředu a to mě hodně motivuje," řekl jednašedesátiletý Kanaďan.

Vstoupit do diskuse
0