20. května 2010 • 20:45

Vokoun: Pomohlo, že jsme dvakrát přežili svou smrt

Autor: Lukáš Hron
Vstoupit do diskuse
6
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jestli mu v hokeji něco moc nejde, pak to jsou penalty. Jenže i při nich český gólman Tomáš Vokoun tentokrát zazářil. Skvělým výkonem dotáhnul svůj tým do semifinále mistrovství světa, zásadním způsobem pomohl k vyřazení Finska.



„Nikdo nám moc nevěřil. Tohle je fantazie,“ radoval se 33letý Vokoun.



Jak moc bouchnul kámen, který vám spadl ze srdce?
(úsměv) Dneska to bylo pro nás o něco jednodušší. My už jsme v Německu dvakrát přežili svou smrt. Člověk ten tlak potom bere jinak, hraje se uvolněněji. Tomuhle mužstvu se moc nevěřilo, máme jedenáct nováčků, pro které to musí být fantastický pocit. Jsem rád i za ně. S Finskem to bylo vybojované, vydřené utkání. Kluci ustáli i vyloučení při prodloužení, když Finové hráli čtyři na tři. To mluví samo za sebe. A penalty? Přece všichni víme, že na ně máme šikovné hráče. O tom se pokaždé znovu a znovu přesvědčuju na tréninku, když mě tam koupou.

Mluvíte o uvolněnosti, ale dlouho jste prohrávali 0:1.
Jako brankář to moc neovlivním, takže si s tím nelámu hlavu. Koncentruji se jen na věci, se kterými mohu něco udělat – jako nedostat další gól. Bohužel nám dali branku hned v 1. minutě, ale pak už jsme je 59 minut k ničemu moc nepustili.„Nikdo nám moc nevěřil. Tohle je fantazie,“ radoval se 33letý Vokoun.

Komentovaný ONLINE přenos s postřehy trenéra Vladimíra Vůjtka, finského brankáře Komety Brno Sasu Hoviho a české fanynky »

Je to pro brankáře velký direkt, když v tak důležitém utkání dostane gól hned v první minutě?
Ani zase tak ne. Vždycky spíš záleží, jak se cítím. Já jsem dostal rychlý gól už i od Kanady, takže tenhle pocit dobře znám. Tenhle Fin to udělal skvěle. Kdybych udělal cokoliv, neměl bych šanci. Zatáhnul si puk trochu ode mě a trefil to přímo do víka. Člověk hraje proti dobrým hráčům, někdy proto proti němu ukáží věc, která se zkrátka nedá bránit.

Fin Petri Kontiola musel dát Vokounovi v nájezdech gól, ale trefil jen tyč a Češi mohli slavit
Fin Petri Kontiola musel dát Vokounovi v nájezdech gól, ale trefil jen tyč a Češi mohli slavit


Radil jste před penaltami něco spoluhráčům na Rinneho, kterého znáte z NHL?
Ne, kdepak. Já jsem se sám soustředil na sebe. Víte - přiznávám, že na nájezdy si moc nevěřím. V NHL mi bůhvíjak nejdou.

V čem je to jiné než při hře?
Ve výhodě jsou větší, delší brankáři. Když jsem přijel ke střídačce, dokonce jsem se ptal Ondry Pavelce, jak by si na ně věřil. Ale tohle bych mu neudělal, abych ho hnal do branky nerozcvičeného. Naštěstí to vyšlo, kluci jim tam nasázeli dva góly. Po tom Markově jsem si jen opakoval, že sám se neporazím. Že když už Fin udělá něco skvělého, pak ať mi dá gól. Jinak ale ne. Radši jsem to potom moc neanalyzoval, když jsem viděl, jak na mě najíždí. Když to člověk dopředu moc řeší, většinou to špatně dopadne.

Paradox: vám sice penalty v NHL nejdou, ale tady jste je vyhrál. Obvyklý král nájezdů Jokinen selhal.
Tady jsou ty nájezdy trochu jiné než v NHL. Nejde o zápas číslo 35 v sezoně, ale o jedinečný duel o semifinále. Taky tu už byl špatný led, každý je nervózní. Dobře, že to nezvládnul!

Čeští hokejisté se radují z postupu do semifinále - uprostřed Tomáš Vokoun, za ním Jaromír JágrFoto Pavel Mazáč (Sport)


Do semifinále tak jde tým většinou bez hvězd, bez hráčů otřískaných šampionáty, zatímco ty protřelé v minulých letech vyhořely. Čím to je?
Dost dlouho hrajeme to, čím je v NHL Montreal. Už od utkání se Švédskem jsme v play off, mnohem dřív než ostatní. Psychicky to pak zvládáte líp. Všechno bylo zasloužené, nikdo nám nedal nic zadarmo. Lidi většinou ještě říkali, že nám moc nevěří. Máme skvělého kapitána Rolinka, dobrou partu. Několikrát jsme prohrávali, ale dokázali jsme to obrátit. Proto zůstáváme v Německu i o víkendu.

Byl tohle přesně ten zápas, pro který jste přijel z Ameriky na šampionát?
Přijel jsem, abych pomohl. Pro mě to nebyla lehká situace, ze začátku jsem se cítil hrozně. Ale věřím jedné věci: když pracuju, tak se do správného tempa dostanu. Důležité chvíle ještě přijdou, tím jsem si byl jistý i po blbých gólech s Běloruskem a podobně. Naštěstí jsem dost zkušený, abych věděl, na co se mám soustředit.

Vstoupit do diskuse
6

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud