20. května 2010 • 12:45

Zápasy o všechno: Slzy Augusty i Dopitovo ticho

Autor: Lukáš Hron
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zase si budete u televize hryzat nehty, slabší povahy budou znovu zavírat oči při soupeřově šanci. Je tu čtvrtfinále, královské utkání všech hokejových šampionátů. Krok přes propast, do které Češi poslední čtyři roky pokaždé spolehlivě spadnou. Jaká jsou před duelem proti Finsku česká NEJ těchto klíčových zápasů?



NEJslavnější
Tady se nemusí dlouho váhat. Naganská olympiáda 1998, boj s USA. Češi jsou v první třetině pod obrovským tlakem, bez větší úhony to přečkají především díky brankáři Haškovi.

Čtvrtfinále Česko - Finsko s komentáři trenéra Vůjtka, finského brankáře Komety Brno Hoviho a české fanynky sledujte ONLINE ZDE »

Pak začíná skvostný obrat, původně nepříznivě se vyvíjející zápas dopadá 4:1. A od něj se Hlinkovo mužstvo odráží až k epochálnímu triumfu.

Čeští hokejisté zachyceni bezprostředně poté, co se stali šampiony v Naganu!Foto Sport


NEJsmutnější
Rok 2004, mistrovství světa hrané na domácím ledě. Češi na něm hrají famózně, v báječném utkání poráží Kanadu. Pak je na řadě čtvrtfinále a utkání proti Američanům. Nezdají se být příliš těžkým soupeřem. Jenže Češi ztrácejí gólový náskok a při penaltách je zaskočí kulišárna neznámého šikuly Roache. Když pak český obr Dopita svou penaltu nedá, v nové libeňské hale je půl minuty naprosté ticho. To ticho křičí. Šokem, smutkem, koncem. Dál jdou USA.



NEJnečekanější

V Rize 2006 byli Češi podceňovanou partou vedenou koučem Hadamczikem, jenž byl před tím na olympiádě v Turíně kritizován i za bronzovou medaili. Ale MS 2006 zhmotněné do jediného utkání, čtvrtfinále proti Ovečkinově Rusku, pomohlo Hadamczikovi smazat šrámy z reputace. Rusové byli superfavorit, protivníkovi pak skutečně dělali velké problémy. Setnul je chytrý gól nečekaně povolaného žolíka Irgla v prodloužení. Hadamczikův mistrovský kousek.

Josef AugustaFoto Michal Beránek SPORT


Nejjasnější

Byl na to nejsmutnější pohled. Zase Rusové, zase čtvrtfinále, zase Ovečkin. Jen je to o rok později a v Moskvě. A duel se vyvíjí, jak čeká domácí publikum. Češi nemají proti rozjetým Rusům téměř žádnou šanci. Jejich výkon je matný, odevzdaný. Zápas končí 0:4, nikdo se tomu ani nemůže divit.

Nejsmradlavější

Tenhle superlativ se váže ke stejnému utkání. Rusové postavili moderní arénu na Chodynských polích, která měla tisíc předností. A jednu chybu – uvnitř to hrozně páchlo barvou, jako by pestré sedačky někdo natíral jen těsně před utkáním. Třeštěla z toho hlava, bylo mdlo. Stěžovali si i hokejisté, jenže kvůli tomu ten gólový nášup od Rusů opravdu nedostali.



NEJuplakanější

Říká se, že chlapi nepláčou. Jenže po prohraném čtvrtfinále na olympiádě v Salt Lake City byla česká kabina plná slz. Tým do Rusů bušil celý zápas, ovšem soupeře podržel famózní brankář Chabibulin. Rusku stačila jediná trefa Afinogenova a naganští obhájci jeli domů. Před kamerou pak plakal i trenér Augusta, jinak tvrdá povaha z Vysočiny.

NEJzbytečnější prohra

O Finech se na olympiádě ve Vancouveru říkalo, že příjemnějšího soupeře už Češi ve čtvrtfinále dostat nemohli. Ouha. Češi hráli proti Ruutu a spol. ustrašeně, jejich výkon v sobě neměl žádný systém a řád. Tahle prohra bolela i proto, že se dodnes zdá nevysvětlitelně zbytečná. Pokud se Češi báli takhle slabých Finů, pak to znamená, že se báli především vlastního strachu.

NEJsilnější poražený
Tím byli Češi v Kanadě roku 2008. Trenér Hadamczik měl k ruce velmi kvalitní celek – v obraně Židlického s Kaberlem, vpředu Eliáše, Plekance, Vrbatu. Prohrál však ve čtvrtfinále se Švédskem, byť až v prodloužení. „Mít tam Vokouna, tak by se to nestalo,“ zlobil se kouč na brankáře Hniličku. Tým vedl, těsně před koncem základní hrací doby ale vyrovnal Nilson. A o postupu svého celku pak v nastaveném času rozhodl Weinhandl.

Alois HadamczikFoto ČTK


NEJemočnější
Byla to rána pro celý český hokej, když těsně před Světovým pohárem 2004 tragicky zahynul trenér Ivan Hlinka. V jeho jménu pak hráči, kteří byli z velké části koučovými kamarády, následující turnaj i odehráli. Reprezentaci na poslední chvíli převzal Vladimír Růžička a došel s ní až do semifinále, kde padl ve výtečném utkání s Kanadou. Ještě před tím mužstvo, v němž měl každý z hráčů na dresu nášivku s číslem 21 jakožto památku na Hlinku, srazilo ve čtvrtfinále Švédy. Úchvatně, nečekaně, rázně. Češi porazili svého velkého rivala na jeho ledě 6:1 a skandinávské noviny hřímaly nad takovou potupou. „Bezprecedentně ponižující,“ psalo se ve Švédsku. V Česku šly do tisku jiné titulky: „Hlinka by měl radost.“

NEJodevzdanější soupeř
Tohle je samozřejmě subjektivní kolonka, nicméně docela dobře pasuje na Slováky při olympiádě v Turíně. Český tým na turnaji neskutečně tápal, kolem nebyla zdravá atmosféra. V Itálii vybojoval bronz. Reptalové ale vzkazovali: „Kdybyste dostali ve čtvrtfinále kohokoliv jiného než Slováky, jeli byste domů mnohem, mnohem dřív.“

Petra Faltýnová vypadal jako chodící kostraFoto Blesk - Petr Merta


NEJdivočejší fanynka
Modelka Petra Faltýnová, tehdejší přítelkyně Martina Ručinského, na světovém šampionátu 2005 ve Vídni. Na tribuně tancovala, poskakovala, mávala do televizní kamery. S trochou nadsázky: Milá Jaromíra Jágra Inna Puhajková to může brát jako výzvu: bude dnes při duelu s Finy vidět ještě víc?

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud