23. května 2010 • 10:00

Nájezdy? Marek a Kašpar. Sázka na jistotu

Autor: fan
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Co musí Češi změnit, aby za týden uspěli a kdo si řekl o místo do Prahy?
Varaďa by nedopustil chyby, které stály Pardubice titul. Kabina má příliš velkou moc
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zase ti dva. Jako Butch Cassidy a Sundance Kid. Demoliční četa soupeřových nadějí. Další nájezdy, další klíčové góly. Nejdřív Lukáš Kašpar, pak Jan Marek. Gól. Gól. Výhra. Tak, jako ve čtvrtečním čtvrtfinále. Spolu se zásahy gólmana Tomáše Vokouna poslali Česko do souboje o zlato.



„Fantazie,“ rozplýval se Marek. Jiné slovo ho nenapadlo. Proč taky… „Vím, že můžu jeden gól dostat a stejně vyhrajeme,“ pochvaloval si po zápase spokojený Vokoun. Pro dva šikuly měl jenom samé superlativy. Aby ne. Jsou bezchybní. Dva pokusy, dvě klíčové trefy. „Teď to tam padá,“ culil se Lukáš Kašpar.



Flegmatik, pohodář, který po konci klubové sezony ani nedoufal, že by si mohl na mistrovství zahrát. Teď pomáhá rozklíčovat zásadní okamžiky. „Věděl jsem, co chci udělat. Tohle už se mi párkrát povedlo,“ vykládal o své úspěšné penaltě. Ve čtvrtek střílel mezi betony, tentokrát naznačil, uhnul a puk poslal do branky mezi roztaženýma Gustavssonovýma nohama.

Po něm vyrovnal šikula Linus Omark, vyhlášený expert samostatných nájezdů. Všechno tak zase rozetnul Jan Marek. Útočník, který opět nehrál závěr třetí třetiny ani prodloužení. „Teď jsem si byl jistější než ve čtvrtek, že gól dám,“ přiznal. „Viděl jsem, že je brankář hodně v bráně a rozmýšlel jsem se, jestli střílet na lapačku, nebo mezi nohy.“ Nakonec vyhrála druhá varianta. Trefil přesně.



Nájezdová senzace se narodila na poslední chvíli. Vždyť ještě dvacet vteřin před koncem třetí třetiny Češi prohrávali 1:2. Šestice Jágr, Rolinek, Kašpar, Blaťák, Novotný a Rachůnek, to nejlepší, co mají trenéři k dispozici, strávila při hře bez brankáře na ledě minutu a půl. Nepodařilo se jim vyrovnat.

Jan Marek se trefil i proti Švédům.
Jan Marek se trefil i proti Švédům.


Na posledních čtrnáct vteřin tak dostala prostor jiná šestice. A Voráčkův centr na kruh dokonale napálil Rachůnek. „Snažil jsem se věřit, ale víra pomalu opadala,“ přiznal Kašpar, co se mu honilo hlavou na střídačce. Z ledu předtím šel s tím, že je konec.

V prodloužení pak ještě při obří šanci netrefil z úhlu odkrytou branku. „V takhle velkém zápase to musím dát, byl jsem zklamanej. Měl jsem si to zastavit, ale já do toho plácnul špatně, úplně se mi hokejka v ruce otočila,“ líčil. Jeho chvíle ale přišla o pár minut později. Pomohl týmu přes další kolo play off. Do finále mistrovství světa. Do utkání, o kterém by bylo před šampionátem málem hříšné mluvit.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20 České hokejové hry 2024

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud