30. dubna 2011 • 13:27

Hadamczik před Lotyši: 10:1 nečekejte!

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hned první hrací den hokejového mistrovství světa potvrdil, že papíroví favorité to nebudou mít v Bratislavě a v Košicích jednoduché. Němci senzačně porazili Rusko, Slovinci potrápili Slováky, Švýcaři přehráli Francii až v prodloužení a Bělorusko dlouho vzdorovalo Kanadě.



"Dokazuje to, že tady není nikdo, kdo by tam jen přijel nechat se porazit," řekl reprezentační kouč Alois Hadamczik novinářům před dnešním prvním zápasem českého týmu na turnaji.

Velký dojem na něj udělali zejména Němci. "Už jsem dlouho neviděl mužstvo hrát tak dobře. Nevyhráli náhodou, že by se jen bránili. Hráli aktivní hokej, vyhrávali osobní souboje, byli houževnatí a organizovaní," ocenil výkon týmu kouče Uweho Kruppa.


Hned na začátku 75. světového šampionátu se tak potvrdil trend posledních let, kdy se někdejší hokejoví "trpaslíci" přibližují velmocím. Před rokem na MS například Němci porazili USA, Dánové deklasovali Slováky a český tým poprvé v historii prohrál s Norskem.

Podle Hadamczika je důvodů, proč se dříve slabší týmy přibližují silnějším, hned několik. U Němců nebo Švýcarů je to díky tomu, že tamní ligy se hrají ve vyšším tempu, řada národních týmů je navíc sehranější.

"Oni mají hráče na všech akcích pohromadě, na sraz přijede 99 procent hráčů. Chybějí jim tak dva tři, což hraje důležitou roli. U nás stále zkoušíme spoustu hráčů a řada z nich na národní tým nemá," podotkl Hadamczik. Klíčové je podle něho ale vysoké nasazení.
Alois Hadamczik
Alois Hadamczik

Překvapivé výsledky ale nejsou otázkou jen posledních dvou let, například už v roce 2001 Lotyšsko nebo Švýcarsko porazilo Rusko. "Výsledky 10:1 nebo 13:1 už dlouho nevidíte. Uvidíme ale, co mistrovství přinese dále. Je to jen první den. I papírově slabší týmy mají hodně sil, stačí bruslit a překonávat jejich obranu je těžké," uvedl Hadamczik.

Český tým se už dnes večer bude snažit, aby se nezařadil po bok Rusů. "Lotyši budou více útoční než Němci, více do kombinace a budou produkovat spíše ruský hokej. A taky budou sehraní. Více než polovina nároďáku hraje za Dinamo Riga," řekl Hadamczik, jenž se zároveň trenérsky "postaví" proti Olegsu Znaroksovi, kterého před lety vedl ve Vítkovicích. "Známe se, ale zatím jsme se jen pozdravili. Nebyl čas," dodal.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20 České hokejové hry 2024

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud