Jan Barák
12. května 2017 • 12:34

Hvězdy, do zbraně! Dalších PĚT borců z NHL na MS: Král Lundqvist i střelci

Autor: Jan Barák
Vstoupit do diskuse
0
  • V minulých dnech byly ze Stanley Cupu vypoklonkovány Edmonton, Washington i New York Rangers a několik hráčů vyslyšelo volání svých domovin. Podívejte se v článku na TOP 5 posil, které na MS míří.V minulých dnech byly ze Stanley Cupu vypoklonkovány Edmonton, Washington i New York Rangers a několik hráčů vyslyšelo volání svých domovin. Podívejte se v článku na TOP 5 posil, které na MS míří.FOTO: Koláž iSport.cz

    Příští rok, v únoru 2018, se v Pchjongčchangu uskuteční olympijský hokejový turnaj, hvězdy NHL šavlující za národní týmy ale v Jižní Koreji zřejmě neuvidíme. Direktoriát NHL v čele s komisařem Gary Bettmanem je proti. Proto važme si letošního hokejového světového šampionátu! Zvučná jména už dostaveníčko v Paříži a Kolíně nad Rýnem rozehrála, další jsou na cestě. V minulých dnech byly ze Stanley Cupu vypoklonkovány Edmonton, Washington i New York Rangers a několik hráčů vyslyšelo volání svých domovin. Podívejte se v článku na TOP 5 posil, které na MS míří.

  • Henrik Lundqvist (brankář, 35 let, Švédsko)

    Švédové už na MS velký zástup zámořských posil mají, z NHL je v kádru hned 16 hráčů. Tenhle klenot ale jejich soupisku ještě vyšperkuje. Švédům pomůže Henrik Lundqvist, jenž vyslyšel volání po vyřazení New York Rangers ve 2. kole Stanley Cupu. V týmu se potká i s bratrem Joelem, útočníkem Frölundy, jenž je kapitánem výběru Tre kronor. „V nádrži mi rozhodně ještě něco zbylo. Chystal jsem se na to, že budu hrát ještě další měsíc,“ uvedl 35letý gólman, který se objeví na MS poprvé od roku 2008. Při předchozích startech získal dvě stříbrné medaile (2003 a 2004). Cinkne letos placka ze zlatého kovu?

    Pro Henrika Lundqvista skončily boje o Stanley Cup již v úterý, kdy Rangers podlehli Ottawě 2:4 a stejném poměrem prohráli celou sérii.Foto ČTK/AP

  • Jevgenij Kuzněcov (24 let, centr, Rusko)

    Bolelo to, bolí a ještě dlouho bude. Washington, nejlepší tým základní části NHL, ve druhém kole Stanley Cupu umazal s Pittsburghem ztrátu dvou zápasů, vyrovnal sérii na 3:3, rozhodující sedmý duel na ledě domácího Verizon Centr ale nezvládl a prohrál 0:2. Léčit šrámy do Kolína nad Rýnem, kde svou základní skupinu A hraje Rusko, přijede Jevgenij Kuzněcov. Šikovný centr nebo levé křídlo ve 13 utkáních letošního play off pobral deset bodů, v základní části přetavil 82 utkání v 59 bodů. Pro Rusy jde o solidní náplast za Alexe Ovečkina, který nepřijede kvůli zranění a na MS tak bude chybět poprvé od roku 2009. "Pro mužstvo je to velká ztráta. V Německu na něj všichni čekali, protože je to hráč světové úrovně. Do hry sborné by se hodil, trenéři by ho využili zvlášť v přesilovkách. Uvidíme, zda ho Kuzněcov dokáže nahradit, já mu věřím," řekl šéf ruského hokeje Vladislav Treťjak.

    Jevgenij Kuzněcov ve 13 utkáních letošního play off pobral deset bodůFoto ČTK/AP

  • Dmitrij Orlov (25 let, obránce, Rusko)

    A Rusové, kteří zatím s jedenácti body po čtyřech duelech vládnou na MS skupině A, nechtějí podcenit ani defenzivu. A to ji mají s pouhými pěti inkasovanými góly druhou nejlepší za Lotyšskem. Z Washingtonu trenér Oleg Znarok povolal i elitního beka Dmitrije Orlova. Rodák z Novokuznětsku letos odehrál v základní části kompletní porci 82 utkání a ve statistice +/- základní části byl u Capitals s +30 nejlepší za Brooksem Orpikem. Z mistrovství světa má Orlov se sbornou už zlatou medaili z roku 2014 a bronz z 2016.

    Frustrace. Dmitrij Orlov a jeho Capitals prohráli sedmý zápas doma proti Pittsburghu 0:2Foto ČTK/AP

  • Nicklas Bäckström (29 let, centr, Švédsko)

    A do třetice hráč Washingtonu. Švédové postavili na MS super silný tým, který bude po příjezdu brankáře Henrika Lundqvista a středního útočníka Nicklase Bäckströma okamžitě pasován na finále. Minimálně! Rodák z Gävle byl letos v základní části s 86 body v 82 utkáních nejproduktivnějším mužem Capitals a v bojích o Stanley Cup také zářil, ve 13 duelech dal šest gólů a sedm asistencí. Ze světového šampionátu 2006 už jednu zlatou medaili má. "Ahoj, právě jsem slyšel, že nás posílí Nicklas. To opravdu není špatné," napsal na svůj oficiální twitterový švédský novinář Jonatan Lindquist.

    Nicklas Bäckström byl letos v základní části s 86 body v 82 utkáních nejproduktivnějším mužem CapitalsFoto ČTK/AP

  • Leon Draisaitl (21 let, útočník, Německo)

    Němci vstoupili do domácího šampionátu senzační výhrou 2:1 nad USA, pak ale přišly očekávané porážky od Švédů (2:7) a Rusů (3:6). Vydřená dva bodíky díky nájezdovému skalpu Slovenska (3:2) šoupli svěřence Marco Sturma na pátou příčku ve skupině A. Urvat čtvrtfinále ale ještě bude pořádný boj, se kterým by měl pomoci hvězdný forvard Edmontonu Leon Draisaitl. Borec, který letos pomohl Oilers po deseti letech udělat play off, ve kterém jeho tým padl až v sedmém duelu druhé kola s Anaheimem, se navíc v Kolíně nad Rýnem narodil, takže bude mít o motivaci postaráno. "Momentálně jsem ještě staršně zklamaný z vyřazení v play-off. Ale mistrovství světa jsem pořád sledoval a těším se, že pomůžu týmu u nás doma," uvedl třetí hráč draftu NHL v roce 2014. Zda jednadvacetiletý syn karvinského rodáka Petera Draisaitla, bývalého kouče Českých Budějovic, Hradce Králové a Pardubic, nastoupí hned v sobotním večerním utkání proti Itálii, není jasné. "Uvidíme, jak se bude cítit. Má za sebou dlouhou sezonu a bude po dlouhé cestě," řekl trenér Marco Sturm. Draisaitl nevynechal v sezoně ani jeden z 82 zápasů základní části a byl s 77 body (29 gólů a 48 asistencí) druhým nejproduktivnějším hráčem Edmontonu za Connorem McDavidem, jenž ovládl kanadské bodování celé ligy.

    Leon Draisaitl prohrál s Edmontonem sedmý zápas v Anaheimu 1:2 a vypadl ze Stanley CupuFoto ČTK/AP

     

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud