Miroslav Horák
25. června 2011 • 17:15

Alois Hadamzcik: Jardo, zůstaň raději doma!

Vstoupit do diskuse
5
TOP VIDEA
Co musí Češi změnit, aby za týden uspěli a kdo si řekl o místo do Prahy?
Varaďa by nedopustil chyby, které stály Pardubice titul. Kabina má příliš velkou moc
VŠECHNA VIDEA ZDE

Stačí jediný podpis a národní tým ztratí svého lídra pro mistrovství světa 2012. Pokud Jaromír Jágr uzavře chystaný transfer do zámoří, jeho účast na turnaji ve Skandinávii se patrně zhatí. „Přeju si, ať zůstane v Evropě,“ netají se kouč reprezentace Alois Hadamczik.



Nejen pro Jágra, ale i pro spoustu fanoušků je vidina návratu legendy na bojiště NHL ohromně lákavá. Pak je tu však neméně početný zástup vlastenců, kteří zbožňují okamžiky, při nichž 39letý matador navléká dres reprezentace. „Třeba to ještě dopadne jinak, než se očekává,“ věří trenér národního týmu Alois Hadamczik.

Rozumím vaší touze, aby Jaromír Jágr zůstal na kontinentu a byl k dispozici pro šampionát ve Švédsku a Finsku. Odchodem do NHL ho na 99 procent ztratíte, že?
„Vidím to tak. Pokud se skutečně rozhoduje mezi Detroitem a Pittsbughem, pak lze očekávat, že ať dá přednost tomu či onomu týmu, tak obě mužstva zasáhnou do bitev o Stanley Cup. Jde o špičkové celky, které s případným příchodem Jardy ještě nabudou na síle. To je myslím můj reálný pohled na věc. Předpokládám, že Detroit i Pittsburgh půjdou v příští sezoně daleko.“

Navíc, i kdyby snad vypadl v prvním či druhém kole play off , kvůli náročnému přechodu z úzkého na širší kluziště by si účast na MS hodně rozmýšlel, pokud by ji nezavrhnul hned, co myslíte?
„Samozřejmě, že o to jde také. Na změnu plochy je lepší se aspoň krátkodobě připravit. Podle mě si Jarda za poslední sezony na větší kluziště perfektně zvykl. A nejen na to, vůbec na život v Evropě. Rozumím jeho úvahám, možnost dostat se znovu do NHL vypadá zajímavě, ale pokud je jedním z důvodů návratu dokazování jeho dřívějším kritikům, že na světový hokej pořád má, tak to podle mě vůbec nemusí podstupovat. Minimálně letos v Bratislavě naprosto všem dokázal, že je to pořád skvělý hokejista. Respektem ho zahrnují všichni lidé, co se v hokeji pohybují. Doma i venku.“


Proč by si měl Jágr vše rozmyslet, rozdrtit myšlenky na zámořský comeback a i čtvrtou sezonu po sobě strávit v Rusku?
„Jarda v NHL dosáhl všeho, čeho mohl. Vyhrál spoustu cen, dvakrát si sáhl na Stanley Cup. Podle mě mu poslední tři roky v Evropě ohromně daly. V Rusku je za hrdinu, stal se miláčkem Omsku, fanoušci ho tam zbožňují. On tu jejich obří podporu přímo nasál do sebe, ohromně ho to naladilo. Z NHL neodcházel v nejlepší náladě, nezachovali se tam k němu moc hezky. Omsk jeho psychické rozpoložení úplně obrátil. I díky tomu na mě působí ohromně vyrovnaným a spokojeným dojmem. A celé se to přenáší i do reprezentace. Podívejte se na poslední dvě mistrovství. Před rokem svým přístupem zbláznil kabinu, letos měl lví podíl na tom, jak parádní hokej jsme v Bratislavě hráli.“

Předpokládáte, že by z Omsku mohl lépe dohlížet na kladenský klub, kterému nyní šéfuje?
„Jednoznačně. Když už se na to prezidentování dal, tak ať si ten manažerský rozjezd ohlídá. On i klub by na tom vydělal. Já bych na jeho místě zvolil Kladno, někdy do listopadu by si ošéfoval základní věci spojené s chodem klubu, zapojil by do týmu správné lidi, vedle toho by za Kladýnko hrál. Jen si představte, jak by tímto krokem svoje mužstvo a celý tamní hokej morálně podpořil… A po dvou měsících od startu extraligy by mohl v klidu odejít do Omsku. Tam, kde to zná. Vydělal by si hezké peníze a spokojeni bychom byli i my v nároďáku. Nemluvě o fanoušcích. Nepochybuju, že by se na mistrovství světa prezentoval dalšími skvělými výkony. I ve čtyřiceti letech.“

Věříte, že by Jágra tahle představa mohla zviklat a že místo NHL zvolí setrvání na kontinentu?
„Jakože si to ve Sportu přečte a změní názor? (směje se) Nikdy nevíte. Já bych si to moc přál a vím, že nejsem zdaleka sám. Čtyřicítka je hezký věk, oslavu by měl uspořádat v Evropě.“ (usmívá se)

PROČ BY MĚL JÁGR JÍT DO NHL
VÝKONNOST. Je to nejlepší soutěž světa, má na ni herně, což potvrdil i na mistrovství světa, spoustu fanoušků a expertů by asi ohromil.

AMBICE. Pro mnohé tam má nedodělanou práci. Může jít do Detroitu, Pittsburghu a ještě jednoho nejmenovaného týmu. To je pro veterána nesmírně svůdná představa.

PROČ BY MĚL JÁGR ZŮSTAT V EVROPĚ

ŘÍZENÍ KLADNA. Měl by blíže ke Kladnu, kterému šéfuje jako prezident. Sám tvrdí, že jde o vysilující práci. Kdyby zůstal doma třeba do listopadu, chod klubu dobře rozjede.

ZÁJEM OMSKU. Sezonu může začít v Kladně, v extralize si vylepší kondici a pak může už v rozjeté sezoně odejít do KHL – Omsk souhlasí. ŠAMPIONÁT. Byl by volný pro mistrovství světa 2012 ve Skandinávii, národní tým by tak znovu měl svého lídra.

 

 

 

Jágr se představil ve skvělé formě
Jágr se představil ve skvělé formě

Vstoupit do diskuse
5


Články odjinud


Články odjinud