Zdeněk Janda
24. června 2018 • 21:38

Hokejisté bavili na hřišti, Pastrňák byl jako Marcelo. Vybralo se přes milion

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pobavili lidi fotbalovým uměním. Rozdali jim podpisy. I radost. A to hlavní: Pomohli vybrat více než milion korun pro dobrou věc. Hokejisté v čele s hvězdným útočníkem Davidem Pastrňákem i další sportovci se v sobotu utkali na fotbalovém turnaji Hokejky pro Kluka Puka v Mikulově, jehož výtěžek putuje na konto nadace Jakuba Voráčka. Ta pomáhá lidem s roztroušenou sklerózou. „Bylo to skvělý,“ pochvaloval si povedený den lídr zámořské Philadelphie.



1 177 466. To je celková částka, kterou se podařilo na bohulibé akci v Mikulově vybrat. Jde o součet vstupného, prodej tomboly, nadačních předmětů a večerní tiché aukce.

Všechny prostředky putují na pomoc lidem s roztroušenou sklerózou. Loni to bylo podobné, tehdy se vybralo lehce přes milion a dvě stě tisíc.

Vysoká částka se tentokrát podařila poskládat i přesto, že v Mikulově bylo chladno. Lidé měli co dělat, aby se zahřáli. „Jsme rádi, že se diváci nenechali odradit a přišli. Částka, kterou jsme získali pro pacienty, nás všechny zahřála,“ reagovala Petra Klausová, která spolu s bratrem Jakubem nadaci založila.

Sám ryšavý útočník, lídr Philadelphie, věnoval nedávno nadaci další dva miliony korun. Při jejím založení slíbil, že za každý bod v sezoně věnuje tisíc dolarů. Naposledy to po báječné sezoně činilo 88 tisíc…

Na charitativní akci Nadace Jakuba Voráčka se vybralo více jak milion korun
Na charitativní akci Nadace Jakuba Voráčka se vybralo více jak milion korun

Fotbal byl hlavní náplní. I hokejisté ho brali vážně. „Hele, kdo bude vzadu?“ Útočník Radek Smoleňák se vžil do role brankáře. A rozdal úkoly. „Přese mě nikdo neprojde. Budu jako Marcelo,“ pousmál se David Pastrňák , čerstvý obhájce Zlaté hokejky. Připomněl slavného Brazilce, pak se ještě na lavičce protáhnul. Také on ukázal, že si báječně rozumí i s fotbalovým míčem. A že je to opravdový sportovní všeuměl.

Pastrňák hned v úvodním zápase dal dva góly, fanoušci to ocenili potleskem. Ti se bavili. Hráči na hřišti také. Ale rozhodně to jen tak nemínili odchodit. Na Pastrňákovi i Voráčkovi bylo jasně vidět, že chtějí vyhrát. Když se jim nějaká akce nepodařila, zamračili se.

„Když už jsme tady, tak je jasný, že chceme vyhrát,“ pousmál se Pastrňák, jenž si zahrál za Voráčkův tým, jenž nesl logo nadace.

„Lavi, nebuď laxní!“ ozvalo se několikrát během turnaje z lavičky týmu Real Top Praha, za který nastoupil i Jakub Štáfek alias Lavi. Populární herec lidi bavil i mezi zápasy. Mužstvo Realu, složené z někdejších fotbalistů nebo známých osobností, turnaj nakonec vyhrál. Nejlepším hráčem turnaje se stal někdejší fotbalový špílmachr Karol Kisel .

Nechyběl ani Tomáš Ujfaluši , někdejší úspěšný reprezentant, jenž se sice přímo v akci kvůli zranění neukázal, ale vyzkoušel si speciální přístroje, které simulují, jak se člověk cítí s diagnózou RS. „Je zajímavé si to vyzkoušet a dostat se na chvíli do situace lidí, kteří s tím musejí žít a nemůžou to vypnout. Jako jsem to mohl udělat já, sundat si brýle a znovu zaostřit obraz,“ ocenil Ujfaluši bojovnost pacientů se zákeřnou nemocí.

Také Pastrňák, aktuálně nejlepší český hokejista, si akci pochvaloval. „Jsem moc rád, že jsem u toho mohl být. Pomůže to dobré věci, což je hlavní. Vyberou se peníze, které pomohou. Navíc je to i příjemné zpestření letní přípravy. Fotbal si vždycky zahraju moc rád,“ říkal útočník Bruins, dvojnásobný držitel Zlaté hokejky.

Ten už se pomalu naplno vrhá do tréninku před další sezonou. A i fotbalový turnaj skvěle zapadal do pestré palety všech jeho sportovních aktivit.

„Jsem rád, že se lidi bavili. Už se těším na další ročník,“ vykládal Pastrňák.

Hokejky opět bavily fotbalem! Vybralo se víc jak milion korun
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud