21. června 2018 • 10:10

Hinault vyzval cyklisty k bojkotu Tour, pokud pojede Froome

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Legendární Bernard Hinault vyzval cyklisty k bojkotu Tour de France, pokud na jejím startu bude Chris Froome. Obhájce prvenství je nadále vyšetřován kvůli pozitivnímu dopingovému testu na loňské Vueltě, zatím ale nebyl nijak potrestán a účastní se závodů. Už po jeho vítězství na květnovém Giru d'Italia Hinault prohlásil, že jeho triumf neuznává.


Froomeovi hrozí trest za překročení povoleného množství léku na astma. Vyšetřování případu mezinárodní unií UCI se ale stále protahuje. Úspěchem na Giru mezitím Froome jako sedmý jezdec v historii zkompletoval triumfy na všech Grand Tours. Pětinásobný vítěz Tour de France Hinault nicméně už tehdy prohlásil, že Brit si nezaslouží na exkluzivním seznamu být, protože vůbec neměl být na startu.

Před blížícím se 105. ročníkem "Staré dámy", jež začne 7. července, se Hinault opakovaně veřejně vyjádřil proti Froomeovu startu. "Chris Froome by na startu neměl být. Peloton by měl sundat nohy z pedálů a říct: 'Pokud bude na startu, my nepojedeme'," řekl třiašedesátiletý Francouz britským médiím. "A to jednoduše proto, že byl pozitivně testován. Já to nepovažuji za abnormální test. Lidé z UCI by měli říct: 'Byl jsi přistižen, nebudeš závodit'," apeloval Hinault.

Froomeovy stáje Sky se Hinaultova vyjádření dotkla a označila je za hloupá. "Jeho komentáře jsou nezodpovědné. Je mrzuté, že opakovaně komentuje případ, kterému jednoznačně nerozumí," uvedl tým a argumentoval, že ve Froomeově případě nejde o pozitivní dopingový test, ale nestandardní nález předepsaného léku proti astmatu.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud