15. října 2018 • 11:40

Legendární běžec Keino čelí obvinění z korupce a zpronevěry

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Legendární běžec Kipchoge Keino je mezi sedmi lidmi, kteří budou obviněni z korupce a zpronevěry více než 545.000 dolarů (přes 12 milionů korun) určených na zajištění keňské výpravy na olympijských hrách 2016 v Riu de Janeiro. Oznámila to keňská prokuratura. Dvojnásobný olympijský vítěz a čestný člen Mezinárodního olympijského výboru (MOV) Keino byl tehdy předsedou Keňského olympijského výboru.


Národní olympijský výbor dostal od keňské vlády více než pět milionů dolarů (přes 111 milionů korun), aby zajistil servis keňským účastníkům poslední letní olympiády. Zhruba desetina této částky se ale ke sportovcům nedostala, tvrdí vyšetřovatelé, kteří na případu pracovali téměř dva roky.

Vedle osmasedmdesátiletého Keina budou obviněni také další dva vysoce postavení představitelé keňského olympijského výboru, tehdejší ministr sportu Hassan Wario a tři úředníci, kteří pod ním pracovali. Všichni se musejí přihlásit na centrále direktoriátu kriminálního vyšetřování, jinak budou zatčeni.

Keino před padesáti lety vyhrál na olympijských hrách v Mexiku závod na 1500 metrů, o čtyři roky později triumfoval v Mnichově na 3000 metrů překážek. V roce 2012 byl uveden do světové atletické Síně slávy a při zahajovacím ceremoniálu OH 2016 se stal prvním držitelem olympijského vavřínu - nově zřízené ceny za úspěchy v oblasti školství, kultury, rozvoje a míru dosažené prostřednictvím sportu.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud