31. ledna 2019 • 15:36

Gólman Čiliak se vrací ze Slovanu Bratislava do mistrovského Brna

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Slovenský hokejový brankář Marek Čiliak se vrací ze Slovanu Bratislava do Komety Brno, které vychytal v minulých dvou sezonách titul. Osmadvacetiletý odchovanec Zvolenu odešel do týmu slovenského účastníka Kontinentální ligy po minulé sezoně.


"Hrozně se těším na fanoušky, na lidi kolem Komety, na kluky z kabiny. Pořád jsme byli v kontaktu," řekl Čiliak na webu Komety. Je rád, že se vrací do Brna, které považuje za svůj domov. "Kometa je má srdcovka, to je jasné. Měl jsem více nabídek, chtěli mě i přeplatit, ale nakonec jsme se rozhodli s rodinou, že budu chytat doma."

Do Brna se přesune v pátek. "Teď večer se jdu podívat ještě na Slovan, rozloučit se s klukama, vyspím se a ráno vyrazím," popsal Čiliak, který se ještě v pátečním duelu v Plzni nepředstaví. "Rozmýšlel jsem se, že bych přijel za nimi podívat se na zápas, ale mám toho hodně. Musím se zabalit, v Brně pak zase věci vybalit. Budu mít dost zařizování. Na utkání se budu dívat v televizi."

Vítá, že příští týden bude reprezentační pauza. "Domluvil jsem se i s trenérem brankářů slovenské reprezentace Jánem Lašákem. Je pro mě lepší připravovat se v Brně, potrénuju a nachystám se na zbytek sezony. Reprezentaci jsem protentokrát odmítl. Je lepší, když budu aktuálně s klukama v Kometě," doplnil Čiliak, který v KHL odchytal 28 utkání s průměrem 3,31 obdržené branky na zápas a úspěšností zákroků 89,3 procenta.

Slovan je v Západní konferenci KHL poslední a nemá šanci na postup do play off, zbytek sezony v jeho dresu dochytá český gólman Jakub Štěpánek. Krýt záda mu bude osmnáctiletý Michal Vojvoda.

Čiliak přišel do Brna ze Zvolenu už v 15 letech a od roku 2013 byl v Kometě brankářskou jedničkou. Mezitím působil i v Nitře ve slovenské lize či ve Znojmě v EBEL. S Kometou získal vedle dvou zlatých medailí také stříbro v roce 2014 a bronz o rok později.

Účastník loňského mistrovství světa v Dánsku v české extralize odchytal celkem 247 zápasů s průměrem 2,30 gólu na utkání a úspěšností 91,53 procenta. Připsal si také 25 čistých kont.

Kometa přivedla z KHL v polovině listopadu Libora Kašíka, který přišel z Chabarovsku a opačným směrem putoval Marek Langhamer. Kašíka Kometa před třemi týdny pustila do Zlína a sázela jako na jedničku na Karla Vejmelku. Příležitost v extralize dostal i osmnáctiletý Lukáš Dostál, který zářil v dresu české dvacítky na přelomu roku na mistrovství světa dvacítek.

Kometa si také pojistila další služby Vejmelky, obránce Jana Štencla a kanadského útočníka Alexandreho Malleta. Na dvaadvacetiletého Vejmelku uplatnila roční opci, Štencel podepsal kontrakt na příští dvě sezony s následnou roční opcí. Mallet prodloužil kontrakt také na nadcházející dva ročníky.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud