Jan Malý
7. března 2019 • 23:37

Mentální odolnost i kvalita. Slavia si dobrý výsledek v Seville zasloužila

Autor: Jan Malý
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál ŽIVĚ s fanoušky: Žluté ohrožení? Priske teď už nikoho šetřit nebude
Co musí Češi změnit, aby za týden uspěli a kdo si řekl o místo do Prahy?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Slavia předložila další důkaz, že se může směle konfrontovat se silnými evropskými celky. V Seville ukázala kvalitu i mentální odolnost. Samozřejmě, přečkala i některé ošemetné situace, zvlášť ve druhé půli se do ní andaluský klub místy nepříjemně zarýval a odveta pro ni bude po cenné remíze 2:2 i tak velmi náročná. Ale parta trenéra Jindřicha Trpišovského zanechala ve Španělsku dobrý dojem.



Co se Slavii v Seville povedlo? V úvodním osmifinále Evropské ligy demonstrovala, jak psychicky silná umí být. Červenobílé nepoložil děsivý vstup do zápasu, kdy už po čtyřiadvaceti vteřinách prohrávali. Naopak brzy tempo utkání chytili a podařilo se jim vyrovnat. A nesrazil je ani druhý gól, vyrovnali i podruhé. Na hřišti se nebáli něco vymyslet, nenechali se sevřít kleštěmi sevillských přihrávek, ale drželi se svého aktivního plánu, který jim hlavně v první půli vycházel.

Sebevědomí lze ukázat na příkladu Tomáše Součka. Prakticky hned první přihrávka mu nevyšla a soupeř dal gól. Reprezentačního záložníka to neparalyzovalo. Pořád se nabízel, pořád se snažil rozehrávat, nezačal se schovávat nebo být alibistický. A i když pokazil víc míčů, než je u něj obvyklé, dál si věřil, neustále chtěl hrát.

Další moment? Třeba úplný závěr zápasu. Slávisté sebevědomě a umně kombinovali a domácí už ani moc nemohli vystupňovat své úsilí za výhrou.

Slávista Alex Král (33) se raduje se svými spoluhráči z gólu, který vstřelil proti Seville
Slávista Alex Král (33) se raduje se svými spoluhráči z gólu, který vstřelil proti Seville

V Genku překvapil slávistický trenér Jindřich Trpišovský složením základní sestavy, a také na Sevillu vyrukoval s neotřelou jedenáctkou. Do útoku postavil dva hráče, kteří jsou zvyklí hrát na křídlech, pozměnil kvůli soupeři své obvyklé herní schéma, a dá se říct, že mu tento tah vyšel. Jeho soubor na špici ofenzivy s dvojicí Jaromír Zmrhal, Lukáš Masopust na domácí nepříjemně dorážel.

Na druhou stranu je třeba vidět sílu Sevilly. Každá ztráta Slavie se ihned proměnila ve velké nebezpečí, ve druhé půli byl španělský celek vzdor marasmu, který prožívá v lize, lepší a Trpišovského tým přehrával. Hráči Sevilly to s míčem opravdu umí, když na to přijde. 

Odveta zůstává otevřená, byť Slavia má před ní tak dobrou pozici, kterou před zápasem možná ani nečekala. Za svůj výkon ve Španělsku si ji zasloužila, zůstává však maximálně obezřetná.

Souboj v Edenu bude výzvou pro celý tým i trenéra Trpišovského. Bude zase muset správně odhadnout taktiku na soupeře, tentokrát už s nadějným výsledkem v zádech. Po utkání v Seville slávistický kouč přiznal, že jeho mužstvo hrálo na velké riziko. V odvetě se může víc koncentrovat na obranu. Ale pozor, kdyby byli „sešívaní“ moc pasivní, Sevilla by je mohla utýrat. A proto i v odvetě to bude chtít od Pražanů pořádnou kuráž.

Góly

Domácí: 1. Ben Yedder, 28. Munir

Hosté: 25. Stoch, 39. Král

Sestavy

Domácí: Vaclík (45. Soriano) – Mercado, Kjaer, Sergi Gómez – Navas, Rog, Banega (76. Promes), Wöber (46. Mesa) – Ben Yedder, Sarabia, Munir.

Hosté: O. Kolář – Coufal, Kúdela, Deli, Bořil – Traoré, T. Souček, Král (79. Ngadeu) – Zmrhal (73. Milan Škoda), Stoch – Masopust (60. Olayinka).

Náhradníci

Domácí: Mesa, Promes, Soriano, Amadou, Gil, Silva, Carriço

Hosté: Olayinka, Škoda, Ngadeu, Hušbauer, Frydrych, Zelený, Kovář

Karty

Domácí: Banega

Hosté: Coufal, Masopust, T. Souček

Rozhodčí

Buquet – Debart, Pacelli (vš. FRA)

Stadion

Estadio Ramón Sánchez Pizjuán, Sevilla

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud