18. prosince 2020 • 14:35

Plakát pro film Zátopek. Zachytil běžce v závěru „závodu století“

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Jablonec - Karviná 3:2. Obrat v závěru, rozhodl Náprstek
Šejba hattrickem vystřelil zlato. Věřím, že se to zase povede, říká mistr světa z roku 1985
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nový film režiséra Davida Ondříčka Zátopek již brzy zamíří do kin. Film věnovaný nejlepšímu československému atletovi bude mít premiéru 13. srpna 2021. „Závod století z Helsinek byl nejnáročnějším natáčením,“ prozradil Ondříček. Tvůrci se nyní rozhodli představit první ze dvou plakátů, které budou uvedení filmu do kin provázet.



Autory plakátů k filmu Zátopek jsou Aleš Najbrt, Jakub Spurný a Zdeněk Trinkewitz, autorkou plakátového fota je Julie Vrábelová.

„Na plakátu pro Zátopka pracuji vlastně už od jeho focení při natáčení scén na stadionu v Brně Za Lužánkami. Snažil jsem se přitom asistovat fotografce Julii Vrábelové. Měli jsme vytipováno několik scén, které Julie nafotila, a díky tomu vznikly nakonec dvě varianty plakátu, které zastupují důležité polohy filmu. Museli jsme pak se Zdeňkem Trinkewitzem pracovat podobně jako postprodukce filmu a dotvořit atmosféru na stadionu,“ řekl Aleš Najbrt, který realizoval plakáty i k dřívějším Ondříčkovým filmům Šeptej, Samotáři nebo Jedna ruka netleská.

První zveřejněný plakát zobrazuje jednu ze zásadních dramatických scén Zátopkova sportovního života. „Jedná se o poslední zatáčku před cílovou rovinkou z finálového běhu na 5000 m v roce 1952 na olympiádě v Helsinkách. Tento závod je často nazýván „závodem století“.  Byl to dramatický boj, kde se rozhodovalo mezi trojicí nejlepších vytrvalců té doby. Herbertem Schadem, Alainem Mimounem a Emilem Zátopkem,“ vysvětluje režisér David Ondříček.

„Tento závod jsme točili dva dny. Běžecky i filmařsky to byly nejnáročnější dva dny celého natáčení. Kromě Václava Neužila běží v závodě špičkoví profesionální běžci. V roli Alaina Mimouna se objeví alžírský maratonský běžec Saji Abdelkabir. S trenérem Janem Pernicou jsme tento závod choreograficky trénovali několik měsíců na Strahově. Běžci studovali i specifický styl běhu jednotlivých závodníků. Byla to nádherná práce,“ dodává režisér.

Běžce Herberta Schadeho, který je na plakátě na třetí pozici, představuje ve filmu Štěpán Juránek.

První plakát k filmu ZátopekFoto Film Zátopek

První záběry z filmu Zátopek: jak bude vypadat slavný běžec na plátně?
Video se připravuje ...

Vděčná Martha Issová: V čem jí pomohla Špotáková?
Video se připravuje ...

Zátopek ožije na filmovém plátně. Legendu ztvární Václav Neužil
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud