13. července 2021 • 10:52

Zátopek: premiéra ve Varech. Jak běžecký fenomén vnímají hvězdy?

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Kuchta už může být u Haška nad čárou. Ale triko Belmondo je výsměch
Po zlatém gólu jsem nevěděl, co mám dělat, vzpomíná Hlaváč
VŠECHNA VIDEA ZDE

Film Davida Ondříčka Zátopek vstoupí do českých kin 26. srpna. Světovou premiéru bude mít 20. srpna na zahájení karlovarského festivalu. Příběh jedinečné sportovní legendy a čtyřnásobného olympijského vítěze Emila Zátopka pak vstoupí do kin 26. srpna. Film je příběhem jednoho uhrančivého sportovního a životního osudu. Jak Zátopka vnímají Václav Neužil, Martha Issová, David Ondříček, Jan Pernica nebo Vavřinec Hradilek? Podívejte se ve videích.



O Zátopkově neuvěřitelné sportovní kariéře svědčí pár faktů. Byl vyhlášen sportovcem světa v letech 1949, 1951 a 1952.  Na Letních olympijských hrách v Londýně v roce 1948 získal zlato na trati 10 km, a stříbro na 5 km.

Na Olympiádě v Helsinkách 1952 vítězí na 10 km, 5 km a v maratonu. Zisk tří zlatých běžeckých medailí na vytrvaleckých tratích na jedné Olympiádě představuje dodnes nepřekonaný počin. V roce 1975 získává jako první československý sportovec Cenu Pierra de Coubertina, udělovanou Mezinárodním výborem pro fair play při UNESCO.

Od roku 2002 stojí na čestném místě v sídle Mezinárodního olympijského výboru v Lausanne socha Emila Zátopka od Jaroslava Brože.

V roce 2012 jej Mezinárodní asociace atletických federací in memoriam zařadila mezi dvanáctku sportovců, kteří byli uvedeni do síně slávy světové atletiky.  V roce 2013 ho prestižní časopis Runner´s World vyhlásil největším běžcem všech dob!

Václav Neužil jako Emil Zátopek
Václav Neužil jako Emil Zátopek

Jaký byl Emil Zátopek? Podívejte se na nové ukázky z filmu
Video se připravuje ...

Film ZÁTOPEK představuje trailer: Nový film režiséra Davida Ondříčka bude mít premiéru v kinech 26.srpna 2021
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud