22. června 2008 • 08:00

Dieta před Derby? Koňské müsli a bazén

Autor: bda
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Budíček před šestou a okolo osmé odjezd do Velké Chuchle na start 88. Staropramen Českého derby.



To je dnešní program dvojice účastníků nejprestižnějšího rovinového dostihu roku, Tesiova trenéra Jiřího Jandy a Caberneta připravovaného Romanem Vítkem. Jak se koně připravují na vrchol sezony?

Tesiov ve východních Čechách zvládal poslední tréninkové dávky dobře, a tak poslední ostrý trénink absolvoval v pondělí na pardubické dráze. To nervově labilnější Cabernet naostro pracoval již minulý pátek, tedy deset dní před vrcholným dostihem.

„Důležité tréninky a samotné dostihy provází u Caberneta významný pokles hmotnosti, a tak ho v posledním týdnu jen oprašujeme, chodí na procházky a plave,“ prozradil na vlastního odchovance Roman Vítek.

Potřebnou energii čerpají koňští závodníci z vydatné stravy. Například Tesiov měl k nedělní snídani dva kilogramy potravy – dvě třetiny činil oves, zbývající porci pak dva druhy koňských granulí.

Po snídani ho čekala asi půlhodinová chůze v kolotoči, aby se rozhýbal a byl připraven na transport. „Před osmou ho naložíme a vydáme se do Prahy.

Okolo desáté bychom měli být v Praze, od nás z Holiček, nedaleko Chrudimi, jsou to do Prahy zhruba dvě hodiny,“ popisuje přesun koně Jiří Janda, který bude mít svěřence v derby opět po 15 letech.

Před 18 lety vyhrál souboj o věnec s modrou stuhou Jandův Gimt.
Podobný program čeká i na ryzáka Caberneta. Tomu se nedělní snídaně podávala již v půl šesté a servírováno bylo koňské müsli bez mléka.

Před transportem i Cabernet vyrazí na malou procházku a také si zaplave. „Čeká ho jeden pětadvacetimetrový bazén,“ doplňuje Vítek.

Po vyložení na chuchelském závodišti se budou moci oba koně ještě napít, ale další chod je tabu. „Zhruba do dvanácti hodin bude mít Cabernet k dispozici vodu a od dvanácti hodin až do startu nic,“ doplňuje přísný režim koňských „atletů“ Vítek.

Tesiov ještě včera absolvoval čtyřicetiminutovou procházku lesem. „Naložil jsem ho a odvezl autem do nedalekého Heřmanova Městce, odkud šel 40 minut lesem, v příjemném prostředí a na čerstvém vzduchu,“ tvrdí Janda.

Zhruba 40 minut před dostihem, tedy dnes okolo půl páté, oba koně vyrazí ze svých stájí k paddocku, kde budou osedláni a poté každý jejich krok bude pečlivě sledován nejen trenéry a majiteli, ale také návštěvníky svátečního dostihového dne ve Velké Chuchli.

88. Staropramen České derby

2400 metrů, 3 miliony Kč
start 17.10 hodin, přímý přenos ČT 4 Sport

Startovní listina a kurzy:

1      Dick Morris (ž. Dwyer)    4:1
2      Vitulus (ž. Radek Koplík)    20:1
3      Tullamore (ž. Janáček)    11:1
4      Tesiov (ž. Andrés)    20:1
5      Magic Slipper (Zatloukal)    8:1
6      Lucky Horse (ž. Jiří Palík)    15:1
7      Teddy Ready (ž. Línek)    5:1
8      Urodos (Pavlíček)    11:1
9      Ave Ransom (ž. Chaloupka)    6:1
10    Teassio (ž. Srnec)    17:1
11    Maraldo (ž. Hind)    7:1
12    Swakopmund (ž. Miličková)    14:1
13    Duplo (ž. René Koplík)    23:1
14    Budapest (ž. Rája)    3:1
15    Letní bouře (ž. Krowicki)    30:1
16    Cabernet (ž. Lukášek)    10:1

Články odjinud


Články odjinud