Marián Šustr
16. listopadu 2023 • 19:00

Procházkův turnaj za 300 milionů. UFC slaví v New Yorku finanční triumf

Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

Velká spokojenost, UFC v Madison Square Garden trhalo rekordy. Turnaji přitom ještě týden před konáním hrozilo, že nenaplní slavný sportovní svatostánek v New Yorku. Celý večer byl postavený na zápase legend, které měly bojovat o titul těžké váhy, jenže šampion se zranil. Situaci však zachránili Jiří Procházka s Alexem Pereirou. Ledový pohled tváří tvář po tiskové konferenci obletěl svět a volné lístky během hodin zmizely. Gigant znamenitě vydělal, v přepočtu 300 milionů korun.



Prezident největší MMA organizace si přišel na závratný balík a znovu se zapsal do historie arény. Turnaj, jemuž vévodil duel Procházka versus Pereira, na poslední chvíli naplnil slavnou Madison Square Garden a stal se druhou nejúspěšnější akcí UFC v New Yorku. Na bráně se protočilo bez mála dvanáct a půl milionů dolarů, což čítá přibližně dvě stě osmdesát milionů korun.

Dana White, muž stojící u kormidla UFC, byl na po zápasové tiskové konferenci ve svém živlu. Hned na začátku oznámil historický úspěch a poté rozdal pět bonusů za výkon večera. „Jen mi řekněte, že si někdo z nich nezaslouží padesát tisíc dolarů. Řekněte, že show nebyla úžasná. Řekněte, že jsme právě nezískali první, druhou i třetí nejvyšší tržbu v historii MSG,“ reagoval White s úsměvem na údiv novinářů nad mnoha bonusy.

Newyorský turnaj přitahuje velkou pozornost, a tak se chtěli bojovníci předvést. Vše vyústilo v nejrychlejší hlavní kartu letošního roku. Všech pět soubojů skončilo knockoutem a nepřešlo druhé kolo.

Galavečer UFC v Madison Square Garden vždy přináší bojovníkům prestiž, protože se koná pouze jednou ročně. V hlavních duelech nastupují výhradně ty největší hvězdy MMA jako Israel Adesanya, Daniel Cormier nebo Conor McGregor. Právě světoznámý Ir dovedl UFC do newyorkské arény vůbec poprvé a hned nastavil dosud nepřekonanou metu. Organizace na show, kterou uzavíral souboj McGregora s Eddiem Alvarezem, v roce 2016 vybrala částku sedmnácti milionů a sedmi set tisíc dolarů. Teď se hned za rekordní premiéru v MSG se zařadil Procházkův turnaj.

Před startem show přitom panovaly obavy. Večeru 295 měl původně vévodit střet legendárních bojovníků těžké váhy Jona Jonese a Stipeho Miocice. UFC tak krom Procházky a Pereiry velké hvězdy neobsazovalo. Prezident White spoléhal na to, že arénu vyprodá pouze historickým duelem. To se však na poslední chvíli otočilo proti němu. Šampion Jones si přetrhl vaz v rameni pouhých čtrnáct dní před osudným datem.

Krizi zachránilo posunutí souboje Procházka versus Pereira na hlavní pozici a vytvoření nového zápasu mezi Tomem Aspinallem a Sergejem Pavlovičem o dočasného šampiona v nejtěžší divizi. Dny utíkaly a na tribunách stále zbývaly vyšší stovky míst.

Poslední vlnu prodeje odstartoval až intenzivní pohled z očí do očí mezi samurajem a amazonským indiánem. Najednou celý svět viděl, co se za dva titány s kamennými tvářemi a plameny v očích proti sobě postaví. Pereira na vážení nastoupil pomalován kmenovými barvami a s čelenkou. Procházka značil klid a boj pohyby rukou. Fanoušci šíleli nejen přímo na místě, ale i na internetu, kde si fotky z ceremonie masivně sdíleli.

Finanční úspěch UFC je velkým plusem pro budoucnost jednatřicetiletého samuraje. Vedení organizace se přesvědčilo, že Procházka už je dostatečně známý, atraktivní a oblíbený, aby dokázal vyprodat velké arény v zámoří. Čech by si mohl navíc zajistit i nadějný růst zápasnického platu. A to je plán jeho managementu, který z něj chce udělat nejvýdělečnějšího domácího sportovce.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud