29. července 2021 • 17:35

Postupové počty basketbalistů na OH: výhra s USA, nebo pomoc Japonců

Autor: jj
Vstoupit do diskuse
1
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

Osud českých basketbalistů, kteří na olympijském turnaji usilují o postup do čtvrtfinále, je značně nejistý. Ze tří základních skupin jdou dál vždy dva nejlepší týmy a také dva nejúspěšnější ze třetích míst. Co potřebují Češi k udržení ve hře?



Satoranský a spol. mají jednu jistotu. Pokud v sobotu od 14.00 porazí USA, postup jim neunikne. Tenhle cíl se však jeví pouze jako nereálná modlitbička, daleko blíž pravdě je to, že Češi prohrají a budou muset počítat skóre.

A v této matematice je ukrutně bolestivá úvodní výhra s Íránem o pouhých šest bodů. Během zápasu přitom čeští basketbalisté vedli už o dvaadvacet.

Po dvou odehraných kolech jsou Češi momentálně na postupové pozici, jejich skóre je minus 14, zatímco třetí tým skupiny C Argentina je na minus 28. Jihoameričané budou hrát v neděli poslední zápas proti domácímu Japonsku, které je rovněž bez výhry. Až ten s největší pravděpodobností rozhodne o osudu Čechů.

Ježdík o porážce s Francií: Prohráli jsme s lepším týmem, chyběl nám plán B
Video se připravuje ...

Milosrdná prohra a pomoc Japonců...

Český tým čeká v sobotu výběr USA, se kterým naposledy na MS 2019 v Číně prohráli basketbalisté o 21 bodů. Pokud bychom brali stejný výsledek, bude mít Česko na třetím místě skupiny A jednu výhru a záporné skóre minus 35. Podle vývoje skupiny B se zdá, že z trojice Itálie, Nigérie, Německo projdou spolu se suverénní Austrálií dál dva týmy.

Největší šanci českým basketbalistům dává vyrovnaný boj Argentiny s Japonci. Pokud by opora Washingtonu Wizards Rui Hachimura a jeho spoluhráči předvedli velký výkon, mohou dokonce druhý tým z posledního MS i zdolat. Vždyť v přípravě si vyšlápli i na Francii.

V takovém případě by se dostali Japonci na třetí místo skupiny, po vysoké porážce se Slovinci ale mají momentálně silně nepříznivé skóre minus 46. Těsná výhra domácích a milosrdná porážka Čechů od USA by poslala basketbalisty dál.

Druhou možností je super výkon Čechů proti USA a porážka například méně než o deset bodů. I ta by mohla spolu s nejtěsnější výhrou Argentiny stačit. Nevýhodou však je, že Argentinci půjdou do zápasu s vědomím, že moc dobře vědí, o kolik musí vyhrát.

Skupina A

Z V VP PP P Skóre B

Zbývající zápasy: Česko – USA (sobota 14.00), Francie – Írán (sobota 03.00)

Skupina B

Z V VP PP P Skóre B

Zbývající zápasy: Itálie – Nigérie (sobota 06.40), Austrálie – Německo (sobota 10.20)

Skupina C

Z V VP PP P Skóre B

Zbývající zápasy: Argentina – Japonsko (neděle 06.40), Slovinsko – Španělsko (neděle 10.20).

Legendární Ježdíkův vítězný timeout: Welsch jako volavka, Jelínek coby střelec
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud