5. srpna 2021 • 15:00

Lezec Ondra nakonec bez medaile. Ve strhujícím finále skončil šestý

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

To je veliká škoda... Adam Ondra v olympijské premiéře sportovního lezení na medaili nedosáhl a skončil šestý. Kombinaci tří disciplín nečekaně vyhrál Španěl Alberto Ginés před Američanem Nathanielem Colemanem a Rakušanem Jakobem Schubertem, který po vítězství v závěrečném lezení na obtížnost odsunul Ondru z medailových pozic.



Osmadvacetiletý Ondra po čtvrté příčce z úvodního lezení na rychlost skončil v boulderingu až šestý a stejná příčka mu patřila i průběžně. Díky výbornému výkonu v obtížnosti se dlouho držel v čele pořadí poslední disciplíny a živil šanci na některou z medailí včetně zlata. Naději mu ale sebral Schubert, který jako jediný z finálové sedmičky vylezl až na vrchol.

Nejnižší součin všech tří disciplín měl osmnáctiletý Ginés, jenž k vítězství v rychlosti přidal čtvrté místo v obtížnosti a sedmé v boulderingu. Coleman za ním celkově zaostal o dva a Schubert o pět bodů. Až čtvrtý skončil favorizovaný Japonec Tomoa Narasaki, před Ondru se dostal ještě vítěz úterní kvalifikace Francouz Mickaël Mawem.

Adam Ondra zazářil v lezení na obtížnost
Adam Ondra zazářil v lezení na obtížnost

Ondra, který v kvalifikaci obsadil páté místo, se měl na úvod vyřazovací části rychlosti utkat s Francouzem Bassou Mawemem. Rychlostní specialista a držitel nejrychlejšího olympijského času si ale v závěru kvalifikace natrhl biceps a do finále nenastoupil.

Ondra tak zahájil soutěž sám, časem 7,44 si vylepšil osobní rekord ve své nejslabší disciplíně o dvě setiny. V semifinále srazil dalších 41 setin, ale Ginés byl téměř o půl sekundy rychlejší. Proti vítězi kvalifikace Mickaëlu Mawemovi Ondra poprvé v kariéře stlačil čas pod sedm sekund na 6,86, ale favorizovaný Francouz byl ještě o 39 setin rychlejší. Z Čecha přesto vyzařovala velká spokojenost.

V boulderingu, v němž se Ondra v roce 2014 stal mistrem světa a má i dvě stříbra, první boulder „topoval“ až na druhý pokus, na druhém si jako jediný ze sedmičky finalistů nepřipsal ani zónu. Na třetím všichni včetně Čecha zapsali jen zónu. Na dva topy dosáhl pouze Coleman.

V obtížnosti, z které má tři světové tituly, Ondra dosáhl na kótu 42+ a až do úplného závěru vedl, avšak poslední lezec v soutěži Schubert jej dokázal překonat. Po dílčí druhé příčce měl Ondra konečný součin 48, což stačilo jen na šesté místo.

Výsledky sportovního lezení:

Muži: 1. Ginés (Šp.) 28 (1x7x4), 2. Coleman (USA) 30 (6x1x5), 3. Schubert (Rak.) 35 (7x5x1), 4. Narasaki (Jap.) 36 (2x3x6), 5. M. Mawem (Fr.) 42 (3x2x7), 6. Ondra (ČR) 48 (4x6x2), 7. Duffy (USA) 60 (5x4x3), 8. B. Mawem - nenastoupil.

ONLINE PŘENOS - Olympiáda minutu po minutě
Všechny zprávy Důležité Foto Video Sociální sítě
Adam Ondra Adam Ondra COVID-19 COVID-19 Jiří Prskavec Jiří Prskavec Josef Dostál Josef Dostál Lukáš Krpálek Lukáš Krpálek Markéta Vondroušová Markéta Vondroušová Program dne Program dne
Obnovit
Zprávy ze dne 13. 8. 2021
14:29
13. 8. 2021
 

MODERNÍ PĚTIBOJ: Týden po dramatu při parkuru moderních pětibojařek na olympijských hrách v Tokiu podal Německý svaz na ochranu zvířat žalobu na závodnici Anniku Schleuovou a reprezentační trenérku Kim Raisnerovou. Podle svazu se ženy dopustily při soutěži týrání zvířat. „Je samozřejmé, že na olympijské zlato fixovaná sportovkyně je v takovém okamžiku v mimořádném stresu. Ale to není ani v nejmenším omluva pro týrání zvířat. Ve výkonnostním sportu lidí nemají zvířata co pohledávat. Naše oznámení slouží také k principiálnímu řešení tohoto problému,“ uvedl prezident Německého svazu na ochranu zvířat Thomas Schröder.

Německý svaz na ochranu zvířat podal žalobu na závodnici Anniku Schleuovou a reprezentační trenérku Kim Raisnerovou. Německý svaz na ochranu zvířat podal žalobu na závodnici Anniku Schleuovou a reprezentační trenérku Kim Raisnerovou. Německý svaz na ochranu zvířat podal žalobu na závodnici Anniku Schleuovou a reprezentační trenérku Kim Raisnerovou.
Zprávy ze dne 12. 8. 2021
20:26
12. 8. 2021
 

ATLETIKA: Člen stříbrné britské štafety v běhu na 4x100 metrů z olympijských her v Tokiu Chijindu Ujah měl pozitivní dopingový test a má zastavenou činnost.

Zprávy ze dne 12. 8. 2021
16:56
12. 8. 2021
 

ATLETIKA: Běloruská sprinterka Kryscina Cimanouská chce v aletické kariéře pokračovat v Polsku, kde našla azyl po olympijských hrách v Tokiu, odkud ji nutili předčasně odletět běloruští funkcionáři. Agentuře AP čtyřiadvacetiletá běžkyně řekla, že se ve Varšavě cítí bezpečně a už požádala polské funkcionáře o pomoc při zajištění tréninku. „Život se nám ze dne na den změnil a nyní začínáme znovu od začátku v nové zemi. Plánujeme tu zůstat a pokračovat v našich kariérách," řekla Cimanouská za sebe a svého manžela Arsenije Zdaneviče, jenž je atletickým trenérem.

Běloruská atletka Kryscina Cimanouská na tiskové konferenci ve Varšavě Běloruská atletka Kryscina Cimanouská na tiskové konferenci ve Varšavě
Zprávy ze dne 10. 8. 2021
11:51
10. 8. 2021
 

Od některých se úspěch čekal, jiní dokázali překvapit. Na Hrách v Tokiu sbírali medaile, trhali rekordy, přepisovali historické tabulky. Představujeme vám desítku sportovců, kteří během uplynulého svátku sportu svými výkony převyšovali zbytek světa.

 

Hrdinové LOH v Tokiu: sprinter Jacobs, tenistka Bencicová, plavec Dressel i český judista Krpálek
Zprávy ze dne 9. 8. 2021
14:08
9. 8. 2021
 

ATLETIKA: Běloruská atletka Kryscina Cimanouská, kterou nutili funkcionáři k předčasnému odjezdu z olympijských her v Tokiu, věnovala do aukce svou medaili z Evropských her 2019. Výtěžek dražby půjde na podporu běloruských sportovců, kteří jsou perzekvováni režimem autokratického prezidenta Alexandra Lukašenka.

Čtyřiadvacetiletá Cimanouská dala do aukce stříbrnou medaili z běhu na 100 metrů na Evropských hrách v Minsku. Částka nabízená za medaili na portálu ebay.com už překonala hranici 20 tisíc dolarů (400 tisíc korun). Peníze půjdou organizaci podporující sportovce vězněné či perzekvované Lukašenkovým režimem, jako jsou basketbalistka Jelena Levčenková či bývalý desetibojař Andrej Kravčenko.

Kryscina Cimanouská dává cennou medaili do dražby Kryscina Cimanouská dává cennou medaili do dražby

OH naruby: Ondra je globální superstar, Kristiina Mäki geniální motivátorka
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
2
Články odjinud


Články odjinud