23. července 2012 • 19:00

Jak uspějí Češi na olympiádě? Deník Sport tipuje 8 medailí

Autor: Ivo Pospíšil, Martin Hašek, Barbora Žehanová
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Až letní olympiáda v Londýně tento týden vypukne, může se změnit ve štědré medailové žně. Deník Sport předpovídá zisk osmi medailí (tři zlata, dvě stříbra a tři bronzy).



Když česká střelkyně Kateřina Emmons mířila k letadlu na cestě do Londýna, prohodila s rozpustilým úsměvem. „Vidíte, jak se klepu? Pořád říkám, že jedna medaile je jistá pro každého. Přeci ta pro účastníky,“ žertovala. Coby obhájkyně zlata a stříbra z OH v Pekingu je jednou z největších nadějí i do té letošní olympiády.

Deník Sport ji dokonce tipuje na jednu ze tří držitelek zlaté medaile. Ideální příklad. Sportovkyně, která už uspěla a po čtyřech letech je na tom ještě lépe. Miluje velké závody, dokáže se na nich vyšťavit, ale zároveň oplývá nadhledem a vnitřním klidem. U střelců tak důležitými vlastnostmi.

Kateřina Emmons v plném soustředěníFoto Michal Beránek (Sport)
„Už mám za sebou dvě olympiády. Jedna byla první, druhá byla obhajovací. Teď už z toho nejsem nervózní, budu se snažit dostat do finále, abych mohla zažít velký boj. Sama na sebe už ale tlak vytvářet nebudu. Je to jen závod a těch už jsem zažila za život hodně,“ pomrkává.

Stejně tak jako oštěpařka Barbora Špotáková nebo skifař Ondřej Synek, kterým deník Sport také předpovídá zlato. Oba mají formu, obhajují medaile, drží dominantní renomé ve svých disciplínách a mezi soupeři mají maximálně dva srovnatelné vyzyvatele. Pokud se mluví o medailové jistotě, padají nejčastěji právě jejich jména.

„Chci tu olympiádu vyhrát, druhý už jsem byl,“ vzkázal jasně Synek, kterému by se měl v termínu konání Her narodit druhý potomek. A je to ještě pikantnější, pokud uspěje, vyrobí mu jeho sponzor, oděvnická společnost, speciální bundu. Pokud ne, bude u nich na jeden den dělat prodavače. „Bunda se mi bude hodit na motorku. Když ne, bude to skvělá zkušenost,“ žertoval mistr světa 2011.

Ondřej Synek na závodě v Lucernu.Foto ČTK

A pakliže se k tomu připočítají judista Krpálek (3. místo na MS 2011), biker Kulhavý (mistr světa 2011), tenistka Kvitová (vítězka Wimbledonu 2011), skifařka Knapková (mistryně světa a Evropy 2011) nebo oštěpař Veselý (mistr Evropy 2012), může česká výprava přivést podle Sportu až osm placek. Což by znamenalo o dvě více než z Pekingu.

Českou sílu navíc vnímají i v zahraničí. Respektovaný deník USA Today jich tipuje také osm. Opomíjí sice střelkyni Emmons, zato věří Davidu Kosteleckému na trapu a Lence Maruškové ve sportovní a vzduchové pistoli. A stříbro mají dle zámořského média získat i české basketbalistky, hned za mistryněmi světa z USA.

Kateřina Emmons Kateřina EmmonsFoto Michal Beránek (Sport)
KATEŘINA EMMONS
Disciplína: střelba – vzduchová puška, 10m
Kdy střílí: 28. července 12.00 SEČ
Obhájkyně prvenství nebude mít ani tentokrát v Londýně konkurenci. Den po zahájení olympiády v ranních hodinách obhájí své zlato ve vzduchové pušce, když předčí jak své konkurentky Němku Pfeilschifterovou, tak i Číňanku S‘-ling, tak i tlak očekávání.
Největší soupeřky: Sonja Pfeilschifterová (Něm.), I. S‘-ling (Čín.)
Tip deníku Sport na medaili: 90%
Tip deníku Sport na zlato: 60%
BARBORA ŠPOTÁKOVÁ
Barbora Špotáková Barbora ŠpotákováFoto Reuters
 
Disciplína: atletika – hod oštěpem
Kdy závodí: 9. srpna 22.00 SEČ
Velké závody a vrcholy roku, to je něco, co Barbora Špotáková zvládá mistrně. A možnou pomstu, svalnaté Rusky Marie Abakumovové, která jí bude chtít vrátit čtyři roky starou porážku z Pekingu, odvrátí. Deník Sport míní, že by mohla v dalším velkém finále přehodit hranici sedmdesáti metrů.
Největší soupeřky: Maria Abakumovová (Rus.), Sunette Viljoenová (JAR)
Tip deníku Sport na medaili: 95%
Tip deníku Sport na zlato: 55%
Ondřej Synek Ondřej SynekFoto Pavel Mazáč (Sport)
 
ONDŘEJ SYNEK
Disciplína: veslování – skif
Kdy závodí: 3. srpna 13.30 SEČ
Zklamání ze stříbra zažil před čtyřmi lety, nyní je Ondřej Synek na vrcholu kariéry. I v pozici muže, který se stal v roce 2010 mistrem světa. Nyní Synek odjíždí k dalšímu vrcholu a plánuje přivést zlato.
Největší soupeři: Mahe Drysdale (Zél.), Alan Campbell (Brit.)
Tip deníku Sport na medaili: 98%
Tip deníku Sport na zlato: 60%
LUKÁŠ KRPÁLEK
Lukáš Krpálek Lukáš KrpálekFoto Jaroslav Legner (Sport)
 
Disciplína: judo
Kdy závodí: 2. srpna 17.10 SEČ
Má potenciál být olympijským medailistou. Vždyť je juniorský mistr světa z roku 2008 a 2009. Navíc řádně motivovaný tím, že se mu nepodařilo uspět na posledním ME 2012, kde vypadl za čtrnáct vteřin. „Bojím se, aby se to neopakovalo,“ říká judista Lukáš Krpálek.
Největší soupeři: Maxim Rakov (Kaz.), Takamasa Anai (Jap.)
Tip deníku Sport na medaili: 60%
Tip deníku Sport na zlato: 30%
Jaroslav Kulhavý Jaroslav KulhavýFoto Michal Beránek (Sport)
 
JAROSLAV KULHAVÝ
Disciplína: cross country horských kol
Kdy závodí: 12. srpna 14.30 SEČ
Není tak oslnivá sezona, jako v minulém roce, kdy vyhrál mistrovství světa i Světový pohár a skončil dokonce na druhém místě v anketě Sportovec roku, po špatném úvodu se však biker Jaroslav Kulhavý dostává opět do formy.
Největší soupeři: Nino Schurter (Švýc.), Julien Absalon (Fr.)
Tip deníku Sport na medaili: 60%
Tip deníku Sport na zlato: 35%
MIROSLAVA KNAPKOVÁ
Miroslava Knapková Miroslava KnapkováFoto AP
 
Disciplína: veslování – skif
Kdy závodí: 4. srpna 13.30 SEČ
Na olympiádu míří jako mistryně světa loňského roku. Konečně se toho titulu za ta léta dočkala. Proč tedy nezískat i svou první medaili na olympijských hrách? V Pekingu skončila pátá, v Aténách dokonce čtvrtá, nyní přišel její čas.
Největší soupeřky: Jekatěrina Karstenová-Chodotovičová (Běl.), 2. Siou Jün Čang (Čín.),
Tip deníku Sport na medaili: 50%
Tip deníku Sport na zlato: 10%
 
Petra Kvitová Petra KvitováFoto EPA
PETRA KVITOVÁ
Disciplína: tenis
Kdy hraje: 4. srpna 13.00 (dvouhra)
Není tajemství, že travnaté dvorce jí sedí dí nejvíce, není tajemství, že zde v loňském roce táhla svou senzační jízdu na vrchol, za prvním grandslamovým vítězstvím. Ani letos si nevedla špatně, vypadla až s pozdější vítězkou Serenou Williamsovou.
Největší soupeřky: Maria Šarapovová (Rus.), Viktoria Azarenková (Rus.)
Tip deníku Sport na medaili: 55%
Tip deníku Sport na zlato: 15%
VÍTĚZSLAV VESELÝ
Vítězslav Veselý Vítězslav VeselýFoto Reuters
 
Disciplína: atletika – hod oštěpem
Kdy závodí: 11. srpna 20.20 SEČ
Je oštěpařskou kometou sezony, která á může zazářit i na olympiádě. Vždyť je čerstvým mistrem Evropy. Zatímco před čtyřmi lety obsadil v Pekingu výkonem 76,76 poslední dvanácté místo, letos v pohodě přehazuje hranice osmdesáti metrů.
Největší soupeři: Andreas Thorkildsen (Nor.), Mattias de Zordo (Něm.)
Tip deníku Sport na medaili: 60%
Tip deníku Sport na zlato: 25%

Bára Špotáková na stupních vítězů
Bára Špotáková na stupních vítězů

Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud