17. února 2024 • 19:00

MS v biatlonu: Češi bojovali o medaili, nakonec jako ženy dojeli sedmí

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
30
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Česká ženská štafeta dojela na domácím MS v biatlonu na sedmém místě. O lepší umístění ji připravily trestná kola Charvátové a Jislové. Mistryněmi světa jsou i přes nepřesnou střelbu favorizované Francouzky, stříbro berou Švédky, bronz Němky. Mužskou štafetu ovládli Švédové, Češi dlouho bojovali o medaili, ale nakonec dojeli na sedmí.



České kvarteto si v první části štafety počínalo skvěle. Mikyska i Krčmář výborně zastříleli i dobře běželi a pohybovali se v kontaktu s čelem. „Dneska se to sešlo, jak mělo. Celý závod jsem měl spoustu sil. Měl jsem i vynikající lyže. Atmosféra byla neskutečná. Lidi mě obrovsky hnali a mohu jim jen poděkovat,“ řekl Mikyska.

Spokojený byl také Krčmář. „Vypadá to hodně dobře, ale já bych furt zůstal v boji o šesté místo, které by pro nás bylo skvělé,“ řekl realisticky ještě v průběhu závodu nejzkušenější český biatlonista. „Musíme být realisté. Je dobře, že jsme se dokázali na začátku pohybovat vepředu a ty lidi to vtáhlo,“ dodal.

Mareček běžecky ztrácel, ale i tak předal jako čtvrtý se ztrátou sedmi sekund na medaili. „Na trati to bylo velice náročné. Dokázal jsem jet jedno tempo a nedokázal vůbec zrychlit. Měl jsem toho od půlky závodu plné zuby. Myslím, že na to, jak jsem se cítil, jsem to zvládl ještě důstojně,“ podotkl Mareček.

Finišman Hornig se na trati nedokázal měřit s nejbližšími soupeři. Při střelbě vleže neminul, ale na druhé položce musel třikrát dobíjet. Ze střelnice odjel jako šestý, ale ještě ho předstihl Ital Tommaso Giacomel, jenž na něj po střelbě ztrácel zhruba 25 sekund.

„V posledním kopci mi došly síly. První část trati, která je víc z kopce, jsem dokázal jet, ale jak se to zlomilo do dlouhého sjezdu, tak mi vypnuly nohy. Vršek ještě chtěl jet, ale už tam nebylo na to přenést to i do nohou. Už jsem i Tommasovi říkal, že byl lepší,“ řekl Hornig.

Stejně jako ženy tak i muži skončili ve Vysočina Aréně sedmí. „Kdybyste nám řekli před závodem, že budeme sedmí, asi to budeme brát všema deseti. Po tom průběhu je to ale asi trochu zklamání, protože to bylo rozjeté na dobrý výsledek. Státy kolem nás mají obrovskou kvalitu. Bohužel jsem to nedokázal udržet tam, kde jsem to dostal, což mě mrzí vůči klukům. Ale sedmé místo pořád není žádný propadák,“ doplnil Hornig.

Norským favoritům situaci zkomplikoval už na prvním úseku Sturla Holm Laegreid, který musel na trestné kolo. Už Tarjei Bö je ale na druhém úseku dostal do čela a jeho bratr Johannes Thingnes náskok ještě navýšil. Finišman Christiansen jel pro zlato, před poslední položkou vedl o více než minutu, ale pak selhal. Po třech trestných kolech se propadl na třetí místo a pak alespoň ve finiši udolal Francouze Quentina Fillona Mailleta.

Norové, kteří ve Světovém poháru dominují, na mistrovství světa podruhé za sebou nevyhráli. Po loňském titulu Francouzů je tentokrát předstihli Švédové. Samuelsson projel cílem s náskokem necelých 12 sekund.

Mužský program MS v Novém Městě na Moravě vyvrcholí v neděli závodem s hromadným startem se začátkem v 16:30.

Ženská štafeta dojela také sedmá

Ženské české kvarteto bylo v první polovině závodu ve hře o medaili. Voborníková nemusela ani jednou dobíjet a předala jako pátá se ztrátou osmi sekund na druhou příčku. „Už když jsem stála na startu, tak jsem si to užívala. Také jsem zamávala fanouškům. Dnes jsem se fakt těšila. Tím, že to asi byl poslední závod, řekla jsem si, že už žádné nervování nebude a že si to chci užít,“ řekla novinářům Voborníková.

Charvátová jela ve skupině o druhé místo a na položku vestoje přijela jako třetí. Jenže pak musela na trestné kolo a propadla se na desátou pozici.

„Nevím, co se mi honilo hlavou. Samozřejmě jsem na sobě cítila od rána velkou nervozitu. Popasovat se s tím tady v Novém Městě na Moravě před takovým davem diváků je dvakrát náročnější. Byla jsem na položce nervózní, neustála jsem to a čím víc času jsem tam strávila, tím obtížnější to bylo. Takže jsem se bohužel nevyvarovala trestného kola,“ uvedla Charvátová.

Davidovou v rozletu přibrzdilo, že na obou střeleckých položkách dobíjela jednu netrefenou ránu až napodruhé. České umístění sice zlepšila na šestou příčku, ale manko na pódium už narostlo zhruba na minutu. „Mrzí mě, že jsem to vždycky nedobila na první dobrou. Byly to i moje chyby. O to víc mě mrzí, že tam nemusely být,“ podotkla Davidová.

Jislová po čisté položce vleže nepotvrdila na stojce pověst spolehlivé střelkyně a musela na trestné kolo. Ještě z něj odjela jako šestá, ale v závěrečném běžeckém kole neodolala náporu Polky Joanny Jakielové. Na vítězné Francouzky ztratily domácí reprezentantky 2:22,7 minuty, od stupňů vítězů je dělila více než minuta.

„Já vždycky říkám, že do osmého místa je to přijatelný výsledek, protože těch osm silných štafet tady určitě je. Tím ale jak závod probíhal, tak jsme mířily trochu výš. Mrzí mě, že jsem to tou ranou odstřelila. Mohla jsem bojovat o jedno či dvě místa výše,“ řekla Jislová.

Francouzskou štafetu výborně rozběhla Lou Jeanmonnotová. Po zaváhání Chauveauové se favoritky propadly na devátou příčku, ale Justine Braisazová-Bouchetová je vrátila do čela. Vedoucí pozici už Simonová udržela, i když na položce vestoje třikrát minula a jen těsně se vyhnula trestnému kolu. Francouzky vyhrály štafetu biatlonistek na MS poprvé v historii.

Na medailových pozicích se dlouho držely Estonky, ale nakonec skončily čtvrté se ztrátou necelé půlminuty na bronzové Německo. Naopak až jedenácté s bezmála pětiminutovou ztrátou byly obhájkyně titulu Italky. A nedařilo se ani Norkám. Další kolaps při střelbě vestoje prožila vedoucí žena Světového poháru Ingrid Landmark Tandrevoldová, která netrefila ani jednu z prvních pěti ran a pak běžela tři trestná kola. Jako finišmanka přivezla norskou štafetu na desátém místě.

Biatlonistky už v Novém Městě na Moravě čeká jen závod s hromadným startem, který odstartuje v neděli ve 14:15. Navštíví ho osobně ve Vysočina Areně prezident České republiky Petr Pavel.

Mistrovství světa v biatlonu v Novém Městě na Moravě (Žďársko) - štafety:

Muži (4x7,5 km): 1. Švédsko (Brandt, Nelin, Ponsiluoma, Samuelsson) 1:16:22,6 (0 trest. okruhů + 9 dobíjení), 2. Norsko (Laegreid, T. Bö, J. T. Bö, Christiansen) -11,8 (4+11), 3. Francie (Perrot, Claude, Jacquelin, Fillon Maillet) -12,8 (3+13), 4. Německo -51,6 (1+8), 5. USA -1:22,2 (0+8), 6. Itálie -1:44,1 (1+11), 7. Česko (Mikyska, Krčmář, Mareček, Hornig) -1:48,0 (0+6).

Ženy (4x6 km): 1. Francie (Jeanmonnotová, Chauveauová, Braisazová-Bouchetová, Simonová) 1:15:00,8 (2+11), 2. Švédsko (Magnussonová, Perssonová, H. Öbergová, E. Öbergová) -38,3 (1+12), 3. Německo (Hettichová-Walzová, Grotianová, Voigtová, Schneiderová) -1:14,2 (0+9), 4. Estonsko -1:40,1 (0+11), 5. Ukrajina -2:08,8 (0+10), 6. Polsko -2:14,6 (0+3), 7. Česko (Voborníková, Charvátová, Davidová, Jislová) -2:22,7 (2+12).

Vstoupit do diskuse
30
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud