Martin Hašek
4. prosince 2020 • 16:00

Samková a spol. přišli o šampionát v Číně. Ledecká: Já mám jedno MS v záloze

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ester Ledecká nebo Eva Samková řeší velkou komplikaci. Mezinárodní federace FIS zrušila únorové mistrovství světa ve snowboardingu, které mělo proběhnout v olympijském areálu v čínském Čang-ťia-kchou. O své generálky na Hry 2022 přijdou i lyžaři. Ledeckou o víkendu čekají další závody lyžařského Světového poháru, super-G ve svatém Mořici.



Rok před olympiádou stojí čínská zeď, která nedovolí světové špičce v lyžování i snowboardingu vyzkoušet si olympijské tratě.

„Současná druhá vlna COVID-19 způsobila velmi silná cestovní omezení, za kterých je v podstatě nemožné mezinárodní soutěže uspořádat,“ uvedl prezident mezinárodní federace FIS Gian-Franco Kasper.

Čína po každém návštěvníkovi vyžaduje čtrnáctidenní karanténu, což je pro vrcholové sportovce nemyslitelné. Největší ztrátou je rozhodnutí pro snowboardisty, kteří měli v únoru v Číně bojovat o medaile na mistrovství světa. Snowboardkrosařka Eva Samková měla obhajovat titul z minulého MS v Utahu.

„Je to nepříjemná zpráva, ale nic s tím nenaděláme. Věřím, že se federaci povede sehnat náhradního pořadatele. Mistrovství světa je rok před olympiádou jedním z klíčových závodů,“ uvedla Samková.

„Je to mrzuté, šampionát měl být především generálkou na olympijské hry. Ale bereme situaci, jaká je. Uděláme maximum, abychom se na olympijské hry připravili na jiných tratích. Není to ideální, ale musíme se s tím poprat,“ reagoval Marek Jelínek, reprezentační trenér snowboardkrosového týmu.

Aspoň Ester nemusí do Číny

Pokud by se šampionát nekonal, Ledecká by přišla o druhé snowboardové MS za sebou, před dvěma lety totiž v termínové kolizi dala přednost lyžím. Sjezdařky v únoru přijdou o olympijskou generálku v Jen-čchingu, s kterou ale Ledecká stejně nepočítala kvůli snowboardovému MS.

„Tak aspoň vidíte jak je fajn dělat víc sportů! Já mám, na rozdíl od ostatních snowboarďáků, ještě jedno mistrovství světa v záloze,“ reagovala Ledecká s nadhledem. „Neděje se nic, kvůli čemu bychom měli začít zmatkovat. Tak, holt, pojedeme do Číny jindy…“

„Já mám radost, že Ester nemusí do Číny,“ řekl Tomáš Bank, lyžařský trenér Ester Ledecké. „Cestování Ester dost stresuje a unavuje. A jsem rád, že zrušili i lyžařský závod, který bychom nejeli, že si to ostatní holky nevyzkouší, stejně jako Ester.“

Teoreticky ještě není vyloučena možnost, že FIS snowboardový šampionát po Novém roce uspořádá v některém z evropských středisek. „To, že je teď mistrovství světa zrušeno, vůbec nesmí znamenat, že letos nebude. Už jsou ve hře další resorty v Evropě, kde se dají všechny disciplíny snowboardových závodů odjet,“ potvrzuje Ledecká.

Spekuluje se o Montafonu. Ledecké by tenhle termín zapadl mezi lyžařské závody v St. Antonu a Crans Montaně. „To by nám mohlo vyhovovat,“ přemítá Bank.

Už v sobotu bude, pokud to počasí dovolí, Ledecká na startu svého prvního super-G lyžařské sezony. To se jede ve švýcarském Svatém Mořici, kde se jí zatím nikdy moc nedařilo.

„Ona má problém, když nevidí, a tady je takové divné světlo, jak tady nejsou stromy. Když má Ester pocit, že si nevidí pod nohy, její jízda je pasivnější,“ vysvětluje Tomáš Bank.

Na druhou stranu si ale Ledecká v posledních dnech odpočinula po nedávném náročném tréninkovém programu, který ovlivnil i její výkon v paralelním obřím slalomu na lyžích v rakouském Lechu.

„Kolem Lechu byla dost unavená, tréninku bylo hodně,“ líčí Bank. „Potom si dala pauzu a pak jsme dva dny trénovali v Sulden am Ortler, kde jsou podobné podmínky jako v Mořici. První den to nebylo ono, ale druhý den byl lepší. Ester má dobrou náladu, vypadá, že je zase plná energie. Už je zase schopná reagovat a plnit, co jí řekneme.“

Ve Svatém Mořici se má závodit v sobotu i v neděli, situaci ale komplikuje počasí.

„Už teď kydá dost hodně, zítra má kydat ještě víc, o víkendu má napadnout přes metr. Obávám se, že to bude složité. Spíš si myslím, že se bude závodit až v neděli,“ hlásil Bank v pátek odpoledne.

DALŠÍ PROGRAM LEDECKÉ
5. a 6. prosince Svatý Mořic super-G lyže
12. prosince Cortina d´Ampezzo paralelní obří slalom snowboard
18. a 19. prosince Val d´Isere sjezd lyže
20. prosince Val d´Isere sjezd lyže

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud