Martin Hašek
27. února 2022 • 19:20

Ruští okupanti na indexu! Šéf NSA hrozí škrty, judo vyřadilo Putina

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Speciál ŽIVĚ s fanoušky: Žluté ohrožení? Priske teď už nikoho šetřit nebude
SESTŘIH: Vegas - Dallas 2:0. Hertl a spol. odvrátili vyřazení. Dva góly i top zákroky
VŠECHNA VIDEA ZDE

Mezinárodní sportovní autority tvrdě reagují na válečný konflikt na Ukrajině a Česko nestojí stranou. Předseda Národní sportovní agentury Filip Neusser vyzval sportovní svazy, aby se vyhnuly vzájemným zápasům a jakýmkoliv soutěžím s účastí ruských a běloruských reprezentačních i klubových týmů. „Žádné reprezentační zápasy s Ruskem, jinak NSA zastaví financování reprezentace daného svazu,“ uvedl Neusser na Twitteru. Českým reprezentantům z individuálních sportů také doporučil neúčast při soutěžích, v nichž by startovali Bělorusové či Rusové. Svazy ale neprotestují.



Vytáhli se smrtícími zbraněmi na Ukrajinu, zavřeli si tím však dveře do světa. Sportovní organizace napříč zeměkoulí reagují na útok ruské a běloruské armády a sportovci z obou okupujících zemí se dostávají do izolace.

V Česku vede misi šéf národní sportovní autority Filip Neusser, který už v sobotu oznámil, že ruským sportovcům nebude udělovat povolení ke vstupu do Česka. Na neděli pak svolal videokonferenci svazů fotbalu, hokeje, basketbalu, házené, volejbalu, biatlonu, lyžování, golfu a tenisu.

„Všichni jsme jednotní a vyjadřujeme maximální podporu naší vládě v dalším postupu,“ uvedl Neusser.

Šéf NSA pod trestem ukončení státní podpory pro reprezentaci vyzval svazy, aby se vystříhaly vzájemných zápasů s Ruskem a Běloruskem, a aby se ani nezapojovaly soutěží, kterých se tyto země účastní.

V praxi se to může týkat například baráže o fotbalové mistrovství světa, kde je český tým ve stejné části pavouka jako Rusko. Předseda FAČR Petr Fousek už dřív oznámil, že si vzájemný zápas s Rusy v boji o MS neumí představit. Kromě Česka nechce s Ruskem hrát ani Polsko, které se má s ním utkat v prvním kole baráže, ani Švédsko. To má být v prvním kolem soupeřem týmu kouče Jaroslava Šilhavého.

Neusserova výzva se může týkat také účasti hokejového týmu na květnovém světovém šampionátu ve Finsku, jehož se má zúčastnit i Rusko a Bělorusko. S tím se má český tým přímo utkat v základní skupině v Tampere. Rada federace IIHF se má situací na Ukrajině zabývat v pondělí.

Neusserova výzva má podporu všech zástupců svazů, kteří se zúčastnili společné videokonference. Basketbalisté už přispěchali s ujištěním, že se výzvou budou řídit.

„Výbor České basketbalové federace garantuje, že po dobu trvající agrese Ruska vůči Ukrajině či jinému samostatnému státu nenastoupí reprezentační družstvo jakékoliv věkové kategorie proti národnímu týmu Ruska v jednotlivém utkání ani v rámci mezinárodního turnaje,“ uvedl předseda basketbalové federace i České unie sportu Miroslav Jansta.

„Nejsem jediným, kdo s hrůzou sleduje, co se může ve 21. století odehrávat pár set kilometrů od českých hranic, kdy jeden z evropských národů agresivně zaútočí na druhý. Takové chování by nemělo mít v naší společnosti místo. Zřejmá agrese Ruska, jeho rétorika a chování vůči Ukrajině však daleko přesahuje hranice politiky. Je to něco neakceptovatelného!“ zdůraznil.

Na situaci reagují také pořadatelé významných sportovních akcí ve světě. Norský svaz rychlobruslení prosazuje, aby na světovém šampionátu v Hamaru, který začíná ve čtvrtek, nemohli závodit ruští a běloruští reprezentanti. Ruská výprava už oznámila, že se MS nezúčastní, údajně kvůli uzávěře vzdušného prostoru nad Polskem a rušení mezinárodních letů.

Mezinárodní federace juda IJF v reakci na válečnou agresi zamířila přímo na ruského prezidenta Vladimira Putina, kterému odebrala status svého čestného prezidenta a ambasadora. Putin je celoživotním nadšeným judistou, v minulosti často navštěvoval soutěže v judu a je držitelem osmého danu.

Mezinárodní volejbalová federace FIVB zatím Rusku sebrala dvě kola Ligy národů. Zatím však stále platí, že má Rusko na přelomu září pořádat mužský světový šampionát.

ONLINE PŘENOS - Válka na Ukrajině a sport
Všechny zprávy Důležité Foto Video Sociální sítě Česká účast
Fotbal Fotbal Hokej Hokej Rusko Rusko Ukrajina Ukrajina
Obnovit
Zprávy ze dne 1. 4. 2022
20:58
1. 4. 2022
Fotbal

Novými posilami fotbalistek pražské Slavie se staly ukrajinské reprezentantky Roksolana Kravčuková a Iryna Kotjašová. Obě hráčky, které přišly do pražského týmu z týmu WFC Žytlobud-2 Charkov, podepsaly smlouvu do konce sezony. Klub o tom informoval na svém webu. Čtyřiadvacetiletá útočnice Kravčuková patří ke stálicím ukrajinského národního týmu. V kvalifikaci o mistrovství světa 2023 vstřelila dvě branky. Před přerušením ukrajinské nejvyšší soutěže kvůli ruské invazi dala v osmi zápasech 13 gólů. S Charkovem hrála také osmifinále Ligy mistryň. „Mým cílem je hrát fotbal, který bohužel v mé zemi kvůli válce není možný. Budu se snažit pomoci týmu Slavie zvednout nad hlavu mistrovský titul. Věřím, že pro to uděláme všechny maximum,“ uvedla Kravčuková.

Zprávy ze dne 1. 4. 2022
17:03
1. 4. 2022
Fotbal

Fotbalisté Dynama Kyjev odehrají od dubna do června sérii charitativních utkání proti evropským velkoklubům. Výtěžek půjde na podporu Ukrajině, která čelí ruské vojenské agresi. Úřadující ukrajinský šampion to uvedl na klubovém webu. „Díky podpoře naší vlády se Dynamo vydá na charitativní turné a sehraje sérii přátelských zápasů proti špičkovým evropským klubům. Chceme podpořit Ukrajince, kteří trpí kvůli ruské agresi, a zároveň šířit povědomí a informovat o strašlivých dopadech války. Sloganem každého utkání bude: Zápas pro mír! Zastavme válku!“ uvedl klub. Dynamo se představí na hřišti Barcelony, Paris St. Germain, AC Milán, Dortmundu, Ajaxu Amsterodam, Basileje, Legie Varšava nebo dvojice lisabonských klubů Benfiky a Sportingu.

Zprávy ze dne 1. 4. 2022
11:54
1. 4. 2022
Rusko

Pro krasobruslaře Tomáše Vernera (35) býval Jevgenij Pljuščenko (39) modlou. Sportovním vzorem, k němuž vzhlížel. Co mistr Evropy z roku 2008 říká na Rusovu umanutou podporu prezidentovi a vrahovi Putinovi, který vyvolal krveprolití na nebohé Ukrajině? „Vláda tamní sport podporuje a Jevgenij Pljuščenko je v současnosti zastáncem režimu, aby si udržel svůj vlastní sportovní svět, který během kariéry vybudoval. Proto podporuje svého prezidenta. Jsem zklamán,“ sklopil oči písecký rodák. Více čtěte ZDE>>>

Jevgenij Pljuščenko a Tomáš Verner spolu zažili nejednu exhibici Jevgenij Pljuščenko a Tomáš Verner spolu zažili nejednu exhibici
Zprávy ze dne 1. 4. 2022
11:47
1. 4. 2022
Fotbal

A další fotbalista z ukrajinské ligy si našel zajímavé dočasné angažmá... Real Madrid získal ze Šachtaru Doněck osmnáctiletého pravého obránce Viniciuse Tobíase. Brazilský mládežnický reprezentant přijde do týmu španělských šampionů na půlroční hostování a připojí se zatím k třetiligové rezervě. Součástí transferu bude i opce na přestup ve výši 18 milionů eur (asi 440 milionů korun). O dohodě obou klubů informoval španělský sportovní deník AS. Vinicius Tobías se stane jedinou novou akvizicí „Bílého baletu“ během sezony, ačkoliv přijde dávno po uzavření zimního přestupového okna. Kvůli ruské invazi na Ukrajinu totiž zavedla FIFA výjimku, díky níž si mohou fotbalisté z postižených oblastí najít do konce probíhajícího ročníku náhradní angažmá.

Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud