21. května 2009 • 12:44

Federer touží sebrat Nadalovi titul z Roland Garros

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hlavní otázka, která před grandslamovým Roland Garros drží v napětí tenisové fanoušky, bude stejná jako v minulých letech. Bude v Paříži triumfovat antukový král Rafael Nadal, jenž vyhrál předchozí čtyři ročníky, nebo se premiérového titulu dočká Roger Federer?



Druhý turnaj "velké čtyřky" v sezoně začíná ve francouzské metropoli v neděli. "Nadal neztratil od finále v roce 2007 v Paříži ani set, on je největším favoritem a těžko ho někdo z trůnu sesadí," předpovídal na svých stránkách před turnajem tenisový guru Nick Bolletieri.

Do Paříže ale může jet s malou psychickou výhodou švýcarský elegán Federer, jenž v neděli ve finále v Madridu španělskou světovou jedničku porazil. "Ale na French Open bude Rafa zase silný," řekl hned Federer.

Přesto má druhý hráč světa Federer před sebou jasný úkol. Roland Garros vyhrát, protože Pohár mušketýrů pro vítěze dvouhry mu ve sbírce třinácti grandslamových vavřínů jako jediný chybí. "Nemůžu být uspokojen. Teď není důležitý být jedničkou, ale vyhrát Paříž," uvedl.

Federer ukázal, že na Nadala umí vymyslet taktiku. V Madridu hrál agresivně, ale i trpělivě a s méně chybami. "Ano, vím, co mám dělat, ale situaci to neulehčuje. Je strašně těžké ho porazit," řekl.

Do konce i Nadal, který ze čtyř titulů v Paříži ve finále třikrát porazil Federera, si myslí, že má jeho největší sok schopnosti vyhrát Roland Garros. "Ukázal to už mnohokrát," konstatoval Španěl, který ale o svoji neporazitelnost pod Eiffelovou věží přijít nehodlá.

Třetím v řadě na zisk titulu je Novak Djokovič. Srb donutil Nadala v semifinále v Madridu ke čtyřhodinovému boji a nevyužil několik mečbolů.

Mezi ženami se očekává atak Rusky Dinary Safinové na první grandslamový titul. Světová jednička aktuálně vyhrála dva antukové turnaje za sebou. "Dokáže své emoce využít jako zbraň," uvedl kouč Željko Krajan, který Safinovou vede od minulé sezony a společně se jim daří.

"Momentálně nehraje na ženském okruhu nikdo neuvěřitelný tenis, ale Safinová k síle přidává chytrost a má šanci. Ale až samotná Paříž ukáže, zda jí to bude na titul stačit," uvedla bývalá americká tenistka Tracy Austinová.
Asi zázrakem by byla obhajoba titulu Any Ivanovičové. Srbka od loňské výhry ztratila formu a navíc se potýkala se zraněním. "Ona věří, že dokáže hrát na vysoké úrovni a může triumf zopakovat, ale její účast v Paříži je nejistá," uvedl trenér Craig Cardon.

Počítat mezi favoritky by se měla další Ruska Maria Šarapovová, pokud vydrží její rameno. A odepisovat nelze ani Američanku Serenu Williamsovou, i když se jí letos na antuce vůbec nedařilo.

Otazník visí nad formou zástupců českého tenisu. Oba nejlepší muži měli zdravotní komplikace - Radek Štěpánek léčil krevní sraženinu v koleně a Tomáš Berdych prasklinu svalu ve stehně. Navíc nachlazení vyřadilo na čas z tréninku i Ivetu Benešovou a sužovalo také Nicole Vaidišovou.

"Na každý turnaj jdu s tím, že chci vyhrát. Letošní Roland Garros není výjimkou. Chci podat nejlepší výkon," uvedla semifinalistka z roku 2006 Vaidišová. "Hrál jsem bez omezení, budu chtít v Paříži uspět," řekl Berdych.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud