21. února 2010 • 04:57

Skikrosař Tomáš Kraus chystá útok na medaili

Autor: Sport
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
SESTŘIH: Toronto - Boston 1:3. Pastrňák gólem uklidnil Bruins, Maple Leafs na pokraji vyřazení
VŠECHNA VIDEA ZDE

Skikrosař Tomáš Kraus má za sebou spoustu velkých vítězství, ale závod svého života pojede až dnes. Poslední dva dny si konečně mohl vyzkoušet olympijskou trať v Cypřišových horách a její atraktivní, překážkami nabitý profil, si pochvaloval.



Wow! Yeah! Uuuuh! Yupee! Skikrosaři z olympijské startovní listiny jsou zvyklí, že na závodních tratích zažívají odvaz, ale ta olympijská v Cypřišových horách jim prosvítila oči nadšením a adrenalin v krvi je během tréninkových jízd donutil křičet. Spokojen je i reprezentant Tomáš Kraus, i když z trochu jiných důvodů.

Závod Tomáše Krause sledujte od 18:15 ONLINE >>>

„Rozhodně to je trať patřící mezi ty, které my spíš sedí,“ říká Kraus. „Nejsou tam žádný dlouhý roviny, kde by člověk čekal, než ho někdo předjede. Bude docela náročný se vypořádat s tím, že ve stínu jsou všechny zatáčky úplně tvrdý na kost. A všechno, co je na sluníčku, je daleko měkčí.“

Vyjede si medaili?Foto spo
Kraus je sice ve Vancouveru už dva týdny, ale na olympijskou trať se dostal až v pátek před polednem. Nejdřív si ji obhlédl a potom zvládl pět tréninkových jízd. Zjistil, že je náročná, plná zatáček a překážek. A Krausovi vyhovuje, když může v členitém terénu uplatnit svůj instinkt a zkušenosti.

„Myslím, že trať je fakt pěkná,“ říká Kraus. „Ke konci byla dost rozbitá. Myslím ale, že každý vidí, že skoky jsou udělaný fakt precizně. Speciálně vzhledem k tomu, že je málo sněhu, je to obdivuhodný.“

Trať však skrývá i vážné nástrahy. Během tréninkových jízd skončilo několik závodníků v záchranných sítích a pořadatelé tak Krause dvakrát zastavili. Kanaďana Davea Duncana, jednoho z hlavních medailových favoritů, odváželi zdravotníci na nosítkách poté, co nepříjemně havaroval hned po výjezdu ze startovní brány.

„Čekal jsem za ním, najednou koukám, jak tam klopýtá,“ popisuje Kraus. „Udělal takovej zvláštní kotrmelec a dopadl na tom nejvíc zledovatělým místě ze třech metrů přímo na záda. Slyšel jsem tu ránu, bylo to dost nepříjemný. Vypadalo to jako sranda, ale on se nehýbal.“

Po trase bylo také několik míst, kde museli závodníci v trénincích přibrzďovat. Kraus kritizoval především předposlední skok před cílem.

Tomáš KrausFoto www.olympic.cz


„Jestli ho nechají takhle, tak bude hodně těžký ho v plné rychlosti překonat,“ tvrdí Kraus. „Myslím, že většina lidí tam brzdila, protože tam nelítáme ani dopředu jako do výšky. Tím pádem ztratíme rychlost a v malé rychlosti je těžké udržovat stabilitu. Buď to změní, nebo se bude muset brzdit. Což by byla na takovým krásným kopci škoda.“

V trénincích se skikrosaři uvolněně smáli, ale zároveň už se navzájem bedlivě pozorovali. Dnes totiž může rozhodovat o úspěchu jediná finta, nečekaná varianta v pravý okamžik, která soupeře zaskočí.

„Zatím mi nepřijde, že jsem na olympiádě. Mám jiný starosti. S tou tratí je potřeba se sžít,“ říkal Kraus během tréninkových jízd.

Závod začíná dnes v 18.15 českého času kvalifikací, finálový blok se rozjede ve čtvrt na deset.

KRAUSOVI SOUPEŘI

STANLEY HAYER (Kanada)
Na olympiádě v Salt Lake City reprezentoval Česko v alpských disciplínách, kvůli lepším podmínkách se ale vrátil do Kanady, kde se narodil. Vicemistr světa 2007, nikdy nevyhrál závod Světového poháru.

CHRIS DELBOSCO (Kanada)
Rodilý Američan na olympijské trati vyhrál loni závod Světového poháru. Po Novém roce je ve skvělé formě, vyhrál v Alpe d´Huze, v Lake Placid a také X-Games v Aspenu.

MICHAEL SCHMID (Švýcarsko)
Vedoucí muž letošního Světového poháru vyhrál první dva závody zimy. Od té doby sice nebyl na stupních vítězů, ale také neskončil hůř než pátý.

ERROL KERR (Jamajka)
Narozen v New Yorku, ale kořeny má na Jamajce. Skikros je jeho vášní. „Když si nasadím lyže, připadám si jako čtyřleté dítě v Disneylandu,“ říká a dodává: „Na olympiádě chci vyhrát.“

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud