Jan Jaroch
23. dubna 2014 • 17:52

Změna tenisového řádu? Nadal ztratil sebedůvěru, Djokovič léčí šrámy

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Rafael Nadal přiznává krizi sebedůvěry. Novak Djokovič má problémy se zraněným zápěstím, ač ne tak vážné, jak to původně vypadalo. Stanislas Wawrinka je bodově nejúspěšnějším mužem sezony 2014. Stále víc indicií naznačuje, že jsme svědky změny režimu na okruhu ATP. Poháry jsou najednou pro větší okruh hráčů než dřív.



Tenis vstupuje do nejdůležitějšího období sezony a duo Rafole (Rafa + Nole), před startem sezony považované za nedotknutelné vládce u sítě, hlásí problémy. Rok, který odstartoval šokujícím triumfem Stanislase Wawrinky na Australian Open, se dál vyvíjí víc než zajímavě.

Když Wawrinka pootevřel pro ostatní dveře grandslamové pokladnice, dynamika na okruhu se změnila. „Každý z hráčů okolo top 10, jenž čeká na průlom, si najednou pomyslel: proč bych tím dalším nemohl být já?“ potvrzuje Kanaďan Miloš Raonič.

„Ti z velké čtyřky jsou stále favority, ale ostatní už vědí, že mají šanci. Před třemi čtyřmi lety šli hráči na kurt a nevěřili, že mohou uspět,“ myslí si Alexander Dolgopolov, Nadalův přemožitel z Indian Wells.

Novak Djokovič se zlobí během prohraného semifinále turnaje v Monte Carlu s Rogerem FedereremFoto ČTK/AP

Hlavní inspirací však zůstává Wawrinka, obyčejný kluk, který se z věčného outsidera stal grandslamovým šampionem a aktuální světovou trojkou. Na přeloktí má vytetovaný citát „Už jsi někdy selhal? Nevadí, selži znovu, selži lépe.“

Nyní selhávají i ty největší hvězdy proti němu. Je to devětadvacetiletý Švýcar, kdo má letos stoprocentní bilanci 6:0 proti hráčům z elitní desítky.

Po letech, kdy byl naprostým otloukánkem. Na Australian Open přerušil sérii 14 porážek s Djokovičem, dvanáctizápasovou šňůru krachů proti Nadalovi a v neděli si ze seznamu „trapičů“ odškrtl i krajana Rogera Federera.

 Ve finále v Monte Carlu ho přebil po jedenácti porážkách v řadě. „Ukazuje se, že když jsem mentálně silný a bojuji, skutečně umím tenis a dokážu porazit kohokoliv,“ libuje si „Iron Stan“, jenž už letos získal tři turnajové tituly a 3535 bodů. Víc než kdokoliv jiný.

Jeho finálový triumf v Melbourne pokládá Rafael Nadal za začátek vlastní krize. Španěl se po geniálním roce 2013 dostal do útlumu, který popisuje velmi upřímně.

„Nehraji se správnou intenzitou, nejsem dobře na nohách. Když jsem v takovém stavu, častěji dělám nevynucené chyby,“ popisuje světová jednička, která má letos na kontě dva turnajové tituly a také čtyři porážky (loni za celou sezonu 7).

Něco v mé hře nefunguje, přiznal Nadal

Nešlo ani tak o jeho poslední antukovou porážku ve čtvrtfinále Monte Carla s Davidem Ferrerm, nýbrž o její způsob. Jindy neunavitelný bojovník, jenž si přivlastňoval míče v těch nejdůležitějších chvílích a dokázal ve špatný den vytáhnout zápas i z paty, najednou neměl odpověď.

„Nepotřebuji nikomu lhát. Poté, co se stalo v Austrálii (ve finále s Wawrinkou), je pro mě těžší nalézt znovu intenzitu, sebedůvěru a vnitřní sílu, kterou jsem vždy měl. I když jsem pak vyhrál Rio a finále v Miami, v mé hlavě a v mé hře stále něco nefunguje. Snad brzy najdu řešení,“ doufá Rafa, jenž se o to pokusí tento týden doma v Barceloně, odkud má již osm titulů.

Rafael Nadal se loučí s fanoušky po prohraném čtvrtfinále v Monte Carlu, kde nestačil na Davida FerreraFoto EPA

Pauzíruje naopak Djokovič, jehož v semifinále Monte Carla sestřelil Roger Federer. I s přespěním Srbových zdravotních problémů.

Stav bolavého pravého zápěstí, jež měl i při zápasech masivně zavázané, ale nevyžaduje operaci a není tak vážný, jak se mohlo původně zdát. Týdenní volno od tenisu by mělo stačit.

„Lékaři mě ujistili, že budu připravený na turnaje v Madridu, Římě a na Roland Garros, jak jsem plánoval,“ vzkázal včera v prohlášení Djokovič, jenž by měl tedy již přespříští týden naskočit zpět ve španělské metropoli.

Jeho sen o prvním titulu z pařížské antuky a posledním grandslamovém, jenž mu uniká, stále žije. Finále Roland Garros Nadal–Djokovič stále zůstává nejpravděpodobnější variantou. Mnohem uvěřitelnější je už však také scénář, že z pole čekatelů vystoupí „nový osvěžující hrdina“ jako Wawrinka.

Tomáš Berdych? Jo-Wilfried Tsonga? Kdosi další? Dveře jsou potevřené. Jen do nich strčit nohu.

Stanislas Wawrinka se raduje po jednom z vítězných míčů ve finále turnaje v Monte Carlu proti Rogerovi Federerovi
Stanislas Wawrinka se raduje po jednom z vítězných míčů ve finále turnaje v Monte Carlu proti Rogerovi Federerovi

Vstoupit do diskuse
0

Aktuální výsledky

Tenis
Články odjinud


Články odjinud