19. května 2018 • 14:46

Pohár čeká v Plzni i s bodyguardy. Co se stane, pokud nebude mistr jistý?

Autor: mms
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Když ji v zimě 2013 slavnostně představovali, v luxusním hotelu u pražského Nuselského mostu s ní pózovalo osmnáct půvabných slečen. Dnes po šesté večer může kolem trofeje pro české fotbalové šampiony křepčit parta šťastných chlapů v plzeňských dresech.



Stříbrný buclatý pohár, který měří sedmdesát centimetrů a s podstavcem váží patnáct kilo, vyrazí z pražské ligové centrály do arény ve Štruncových sadech i s dostatečnou zásobou zlatých medailí. „Plán platí. Pokud se dnes Plzeň stane mistrem, na ceremoniál dojde hned po zápase s Teplicemi,“ potvrdil mluvčí Ligové fotbalové asociace Štěpán Hanuš.

Mistrovská trofej patří k posvátným symbolům ligy – a podle toho se s ní zachází. Starají se o ni dva bodyguardi, kteří pracují v bílých rukavičkách jako baletní mistři. Pohár jim nesmí zmizet z očí: budou na něj dohlížet do chvíle, kdy ho jeden ze šéfů ligy Tomáš Bárta a zástupce končícího titulárního sponzora HET předají novým mistrům.

Zvláštní pravidla platí i pro cestování: během transportu z Prahy do Plzně se trofej poveze ve speciálně vytvarovaném boxu a její strážci nesmějí nikde zastavovat. Zabrzdí až před plzeňskou arénou. „Je to podobné, jako kdybyste vezli VIP osobu,“ popsal mluvčí Hanuš.

Věděli jste, že pohár zůstává mistrům celou následující sezonu? Koncem fotbalového jara ji odevzdají na ligové ústředí, kde se trofej naleští a případně poopraví, aby byla nachystaná na další mistrovský mejdan. Mimochodem, kromě hlavního poháru, který se po roce vrací, šampioni dostávají ještě zmenšenou repliku – a ta jim zůstává natrvalo.

Teď je řada na Plzni, která mohla slavit titul už před dvěma týdny po šlágru na Slavii, jenže červenobílí to Viktorii po vítězství 2:0 zatrhli. Už tenkrát vedení ligy plánovalo, že se Plzni předá trofej po jejím posledním domácím utkání s Teplicemi čili dnes. Zápas je dávno vyprodaný a chystá se projekce na náměstí Republiky, kde bývá centrum plzeňských mistrovských oslav.

A když si Plzeň dnes titul nepojistí? Trofej se vrátí do Prahy a v posledním kole může dojít na napínavou kovbojku.

Vzhledem k tomu, že se všechny zápasy hrají ve stejný čas, mistrovský pohár by musel být připravený na dvou adresách (první Plzeň bude hrát na Dukle, druhá Slavia v Teplicích). Na jednom stadionu by byl originál a na druhém identická replika, jež hostuje v televizi nebo na marketingových akcích. Větší potíž by byla se zlatými medailemi, které by zřejmě s originální trofejí naslepo putovaly na zápas týmu, který bude mít k titulu matematicky blíž (Plzeň).

Na podobný scénář došlo už před pěti lety, kdy se nynější model poháru předával poprvé: v závěrečném kole se o titul na dálku prala Plzeň se Spartou. Obě trofeje měly před prvním převzetím stejnou hodnotu a originál se pak logicky stal z té, kterou dostala mistrovská Plzeň.

Euforie na plzeňském náměstí. Takhle slaví mistři
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud