Ondřej Němec
12. ledna 2016 • 17:34

Jaký je Creed? Skvělý film nejen pro fanoušky boxu

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zdařilý scénář, velmi dobré herecké výkony, kvalitní hudba a výborně odvedená filmařská práce. Aktuální snímek Creed rozhodně stojí za vidění a dokáže oslovit nejen nadšence boxu a fanoušky Rockyho. Nejslavnější filmový boxer se vydal na odchod ve správném stylu a předává žezlo nadějnému nástupci.



I když Sylvester Stallone dopředu proklamoval: „V žádném případě se nejedná o Rockyho 7,“ málokterý divák se vyhne srovnávání. I přesto Creed dokáže obstát. Návaznost na příběh Rockyho Balboy nevyznívá krkolomně, vše je vysvětleno a není třeba to zpochybňovat.

První čtvrthodina patří pouze novému hrdinovi a divákovi se po Rockym nestýská. Náhled do života Adonise Johnsona nenudí, odvíjí se svižně, bez zbytečných slov. Syn Apollo Creeda, tedy Rockyho prvního soupeře a později velkého přítele, který zemřel přímo v ringu, podléhá touze bojovat a opouští kvůli tomu své stabilní zázemí.

Chce být nejlepší, k čemuž potřebuje nejlepšího trenéra. Na scénu přichází Rocky. A právě v tu chvíli začíná souboj o sympatie, jenž přes veškerou snahu skvělého mladého herce Michaela B. Jordana vyhrává Stallone. Nic na tom nemění ani osobitá zpěvačka Bianca, Adonisova láska, věrohodně ztvárněná Tessou Thompson. 

Návrat dobráka Rockyho, jak jej známe a chceme znát. Vtipné hlášky předkládá nenápadně, ale se stoprocentním účinkem. 

Něco je ovšem přeci jiné. Starý veterán se ocitá v úplně nových situacích a zažívá velký životní zvrat. Stallone se proto mnohdy dostává do nelehkých hereckých poloh. Smutek, strach, bolest, vysílení, dojetí – vše zvládá bez přešlapu do trapnosti či patosu. Za roli právem získal Zlatý glóbus, což okomentoval slovy: „Chci poděkovat svému imaginárnímu příteli Rockymu Balboovi, nejlepšímu příteli, jakého jsem kdy měl.“ 

VIDEO | Podivejte se, jak se film Creed natáčel

 

Film nabízí okamžiky příjemné gradace, které podkresluje silná až okázalá hudba. Právě hudba však skrývá pro každého fanouška Rockyho série největší změnu. Opět slyšíme silné žestě a bubny, jež chtějí zapůsobit stejně jako v předešlých melodiích Billa Contiho, nicméně není to Conti. Hudbu složil mladý Švéd Ludwig Göransson. 

Režisérem a autorem příběhu se stal další talentovaný mladík, Ryan Coogler, pro něhož Creed znamená teprve druhý počin. Rozhodně odvedl profesionální práci a vybral si skvělý tým. Kameru svěřil do rukou zkušené Francouzsky Maryse Alberti, která se například podílela na snímku Wrestler. Obraz působí svěže a zaměřuje se na detaily. Silné okamžiky minimalisticky podtrhává ztlumení světel nebo ztišení zvuku. Momenty z tréninků mají vynikající dynamiku. 

Snad jen záběry z ringu přibližují zápasníky až příliš, divák se často ocitá blíž než rozhodčí. Na druhou stranu kvalita samotných zápasů překvapuje. „Myslím, že scény v Creedovi byly opravdu dobře udělané,“ zhodnotil Daniel Táborský český boxer v amatérské supertěžké váze. „Ten box tam byl asi nejlepší, co jsem kdy ve filmu viděl.“ 

Co opravdu stojí za vyzdvihnutí, je práce maskérů. Nejen díky reálně působícím zraněním v soubojích, ale i proto, jak věrohodně vypadá Rocky během nejtěžšího souboje svého života. Síla spočívá v detailu. Pozorný divák si může všimnout například spadaných vlasů na límci týmového dresu, jenž má Rocky na sobě při poslední scéně z ringu. Nepatrnost s významem.  

„Byl to film, po kterém jsem nelitoval, že jsem do kina šel. Líbil se mi hodně,“ řekl další známý český boxer Zdeněk Chládek. „Velmi motivační i pro mě jako sportovce.“ 

„Novému Rockymu“ se dá vyčítat máloco. Možná absenci výrazného a nenapravitelného záporáka nebo nesrozumitelnou scénu s motorkami. Nic z toho však rozhodně nekazí požitek z dobře natočeného filmu.

Rocky (Sylvester Stallone) radí Creedovi (Michael B. Jordan)
Rocky (Sylvester Stallone) radí Creedovi (Michael B. Jordan)

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud