Karel Häring
21. prosince 2015 • 17:28

Spánek kanonýra. Probudí Mahmutoviče až odchod z Plzně?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Před rokem oznámila Viktoria Plzeň svou první velkou zimní posilu. Z Teplic získala nejlepšího zahraničního střelce v historii ligy Aidina Mahmutoviče. Na jaře přispěl k titulu, ovšem všem na podzim se ze sestavy postupně vytrácel. Nakonec v lize nenastoupil ani jednou v základu. Má cenu mít jednoho z nejlépe placených hráčů na lavičce?



Plán zněl jasně. Najít střelce schopného zúročit ofenzivní kvality Plzně a nastřílet aspoň patnáct gólů za sezonu – tak, jako to kdysi dokázal Marek Bakoš (16), za nějž hledala Viktoria náhradu. Rozhodnutí padlo na Aidina Mahmutoviče. Jenže nejlepší zahraniční střelec v historii ligy očekávání nenaplnil.

Až se Viktoria, obhájce titulu a lídr soutěže, sejde v lednu na startu přípravy, rozšíří dosavadní trio forvardů Michal Ďuriš, Jan Holenda a Aidin Mahmutovič i Michael Krmenčík, jemuž vyšlo podzimní hostování v Dukle – během podzimu nastřílel pět branek.

Jihlava - Plzeň: Gól Aidina Mahmutoviče na 2:4
Video se připravuje ...

Konkurence tím pádem ještě vzroste. V tuto chvíli není jasné, jak si navrátilec z Julisky povede, ale pokud zůstane v kádru, někdo odejde, což potvrdil i generální manažer Adolf Šádek s ohledem na menší počet zápasů na jaře.

„Je jasné, že ztrojení či čtyřnásobný počet na jeden post vytváří nezdravé konkurenční prostředí. Pokud se bude Krmenčík jevit dobře, bude muset odejít někdo jiný z této čtveřice.

Jedničkou je Ďuriš

A hierarchie útočníků pod vedením trenéra Karla Krejčího je jasná. Nejlepší střelec Ďuriš, na podzim odehrál 1629 minut, dvojkou je bijec Holenda. Celkem strávil na hřišti 766 minut, jen o 35 víc než bosenský rychlík, ovšem z posledních dvanácti soutěžních utkání vynechal jen jeden. Mahmutovič za tu dobu nezasáhl do pěti, a v základu nebyl za ligový podzim ani jednou!

Je jasné, že nemůže být se svou vytížeností spokojený a Šádek naznačil, že to může být exteplický útočník, kdo nakonec požádá o změnu dresu. „Mou trpělivost má. Otázka je, jestli ji bude mít on. Rozhodně se ho nechceme zbavit, ale když Aidin s agentem přijdou, že chce odejít, tak o tom budeme přemýšlet.“

Plzeň - Slavia: Limberský dal jesle a Mamhutovič gól na 2:0
Video se připravuje ...

Nejpřekvapivější na tom je, že ani nejde o velké překvapení. Už když přicházel z Teplic, zaznívaly i připomínky, že navzdory jeho nesporným střeleckým kvalitám, které z něj udělaly nejlepšího zahraničního střelce e v historii ligy, to není typ, jenž ž by přesně lícoval do herního o stylu Viktorie.

„V Teplicích se víc hrálo o na brejky, což mu vyhovuje. Plzeň hraje do otevřené defenzivy málokdy. Má předpoklady, ovšem ve Viktorce to bude něco o jiného, musí i víc pracovat pro tým,“ prorokoval Robert Vágner, někdejší střelec Plzně.

Šest gólů je málo

Mahmutovič pod vedením trenéra Miroslava Koubka nastupoval v základu, hned při i svém debutu se střelecky prosadil, ale v následujících pěti utkáních mlčel. Šňůru přerušil l dvěma zásahy proti Brnu, ale ani poté nerozjel nějakou větší í sérii.

Celkově přispěl k titulu šesti góly, má průměr 0,39 branky na zápas. Ale je tu jedno velké  ALE. Stačí se podívat, kdy je dával. Pouze v jediném případě rozhodl zápas, prvními dvěma a trefami proti Brnu. Jinak dvakrát zvyšoval na 3:0, jednou na 4:0 a jednou snižoval na 1:2. Na podzim podobně, dvakrát pojistil vedení, jen proti Liberci si i připsal vítězný gól.

Bohemians - Plzeň: Gól Aidina Mahmutoviče na 2:1
Video se připravuje ...

A teď to stačí srovnat s Ďurišem. - Slovenský forvard v tomto o ročníku třikrát otevřel skóre zápasu, navíc proti Liberci vyrovnal na 1:1, se Slováckem na 2:2. Pro Plzeň, která často čelí zhuštěné defenzivě, jsou to přesně ty chvíle, kdy potřebuje, aby byl útočník cítit.

Vzhledem k tomu, že Mahmutoviče předcházela pověst negativního prvku v kabině, pokud nehraje, na západě Čech neopomíjejí zdůrazňovat, že jeho přístup je v pořádku. Kouč to opakovaně ocenil.

Nicméně i v klubu vědí, že je zbytečným luxusem, zvlášť v době, kdy se finanční zásoby tenčí, aby jeden z nejlépe vydělávajících hráčů seděl jen na lavičce. Proto je poměrně reálné, že se bosenský útočník bude stěhovat i druhou zimu po sobě.

Adin Mahmutovič se postaral o obě úvodní branky Plzně
Adin Mahmutovič se postaral o obě úvodní branky Plzně

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud