21. září 2014 • 08:45

Případ Roma Děčín. Jde o rasismus, nebo mají kluby strach?

Autor: rjm
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nebudeme s vámi hrát! Takhle dopadli fotbalisté TJ Roma Děčín, týmu ze třetí třídy v okrese Děčín. Poté, co soupeři odmítli nastoupit, přišli o dva úvodní zápasy sezony. Teď si dvě kola zahráli, ale v neděli musí na mistrák opět zapomenout. Podle šéfa klubu Pavla Horvátha za to může rasismus. Příprad řeší i FAČR a její šéf Miroslav Pelta vyzval kluby v oficiálním prohlášení, aby proti týmu Roma Děčín nastupovali. Rasový podtext za problémem nevidí.



Že za všechno může nesnášenlivost soupeřů děčínského týmu tvrdí i zaměstnanci ambasád, kteří s mužstvem sehrají v neděli přátelské utkání. Jenže konkurenční celky nabízejí jiný pohled: „Nejsme rasisti, jen chceme předejít průšvihu.“

Roma Děčín, tým, za který z většiny nastupují romští fotbalsité, je trnem v oku mnoha týmům. Proč? Kvůli nedohranému derby mezi FC Děčín a Loko Děčín z jara 2011. Tam došlo k inzultaci rozhodčího a rvačce hráčů. Co s tím má společného Roma?

Třeba to, že v její bráně stojí Patrik Herák, který byl aktérem incidentu a měl zastavenou činnost, stejně jako jeho bratr. Soupeři na incident nezapomněli a prostě nevěří, že by teď bylo vše v pohodě. A tak raději mnohdy platí pokuty a prohrají kontumačně.

„Všichni si ten starý problém pamatují. Převládá obava o bezpečí, řada klubů jim nechce dát další šanci. Mají svůj rozum, já je nutit nemůžu,“ komentuje situaci Ladislav Ševčík, zástupce OFS Děčín. A hlasy z klubů tenhle názor podporují.

„Hráči a příznivci jednoho týmu napadli protihráče a rozhodčí. Kluci se teď bojí proti nim hrát. To není o rasismu, ale o chování. Nechceme zkoušet, že se zase něco stane,“ tvrdí třeba sekretář Františkova Martin Klein.

„V týmu pana Horvátha můžou být dobří kluci, ale tohle byla prostě volba našich hráčů. Ale rasismus v tom nebyl, vždyť my jsme jim darovali tři body, ušetřili jim peníze za cestovné a já panu Horváthovi v pohodě podám ruku. Nic proti němu nemám,“ dodává s tím, že jeho tým má sám v kádru tři Romy. „Jsou bezproblémoví, a když se hlasovalo, zda hrát, byli proti všichni.“

Obavy z chování hráčů podporuje i Alena Fišerová – sekretářka Rybniště, které proti Děčínu odmítlo nastoupit ve druhém kole. „Máme s nimi negativní zkušenost. A nebylo to o fanoušcích. Byli přímo na hřišti velmi vulgární, nesportovní, agresivní. Každý to bere jako rasovou nenávist, ale tak to není,“ vysvětluje.

Šéf a kouč Romy Pavel Horváth nad výtkami směřujícími k agresivním hráčům jenom kroutí hlavou. A argumentuje třeba posledním zápasem s Velkou Bukovinou. „Proti ní jsme měli v týmu devět dorostenců. Tenhle důvod padá,“ má jasno Horváth.

Gólmana týmu a někdejšího hříšníka Heráka jen chválí. Prý se zklidnil. „Byl mladej, teď už všechno bere jinak. Bez něj by to všechno takhle v klubu nebylo,“ tvrdí Horváth. Pravda je taková, že gólman děčínského týmu nebyl v utkání s Velkou Bukovinou u žádné vyhrocené situace. Duel odchytal bez emocí a neváhal pomoci soupeři ležícímu na trávníku. Stejně tak organizačně pomáhal i před výkopem.

Horváth odmítá i myšlenku, že kluby nechtějí proti jeho týmu hrát kvůli fanouškům. „Tak se podívejte, kdo byl na zápase s Bukovinou. Vždyť to byla samá ženská, bylo jich tak šedesát procent,“ odhaduje po nedělním domácím utkání.

Nic přehnaného se v hledišti sice nedělo, přesto kapitán Velké Bukoviny tvrdil, že právě publikum duel vyhrotilo. „Byly tam nějaké nadávky, právě kvůli fanouškům s nimi nechtějí kluby hrát,“ řekl. I vedení jeho týmu nechalo hráče nejprve hlasovat, zda k duelu nastoupí. „Šel jsem demokratickou cestou a všichni byli pro to hrát,“ tvrdí Josef Pařez, zástupce Velké Bukoviny, která v Děčíně vyhrála 1:0.


Třetí argument klubů proti Romě Děčín je, že se těší speciální přízni svazu i města. „Slyšel jsem, že nám město dalo nějakých padesát, šedesát tisíc. To je největší nesmysl,“ dušuje se Horváth. Klub prý dostal zhruba osm tisíc korun a dal je na mládež. „To byla normální dotace, jestli ji někdo nedostal, tak za to my nemůžeme. Město nám pomohlo, koupili jsme míče a starší dresy.“

Je tu však i jiný problém. „Oni brečej a dostanou všechny vymoženosti. My si postihy musíme platit sami,“ říká sekretářka Rybniště. Mluví se o tom, že pokuty za Romu uhradilo město.

„Ne, ne, ne, ne. Všechno jsme zaplatili,“ říká důrazně Horváth. „Pořád jsem neslyšel argument pro to, aby s námi někdo nechtěl hrát. Podle mého za to může nesnášenlivost, která je tu ve společnosti a přenesla se i do sportu,“ má jasno šéf klubu.

Jenže soupeři si stojí za svým, Roma Děčín má privilegia. Vidět to prý bylo už na losovacím aktivu před sezonou. „Před aktivem musejí mít kluby zaplacené pokuty, jen tak mohou jít do další sezony. A Roma Děčín dál dlužila. Dostala dodatečný termín na zaplacení. Měli jim říct: Až to uhradíte, přijďte. Třeba od příští sezony mohli hrát,“ míní Daniel Sekyra, zástupce Verneřic, které vyhrály nad Romou ve 3. kole 5:1.

Před losovacím aktivem kluby hlasovaly, zda tým do soutěže vzít, a jen osm ze třiceti bylo pro. Pro STK to ale byl jen poradní hlas. „Jednou je do soutěže vzali, tak jsme hráli a bylo to úplně v klidu. Pokud někomu vadí, že oni dostávají něco od města, tak by se měl zamyslet. Město přispívá na činnost třeba i nám,“ dodává Sekyra.

Roma má v každém případě po čtyřech kolech dvě vítězství a je na šestém místě. Za týden si připíše další tři body za kontumaci, protože k utkání s ní nenastoupí Bynovec. „Poslali zprávu dopředu a hodně nám to ulehčili. Neplatí se náklady na rozhodčí a další věci. Dopředu vím ještě o jednom klubu, co nechce hrát. Může se stát, že díky těm kontumacím Roma Děčín postoupí. Ale nevím, zda by o to měla zájem,“ dodává Ševčík.

Horváth by vyšší soutěži neodmítl. „Když s námi tady nebudou hrát a tam ano, já se bránit nebudu. Nám jde o fotbal, my chceme hrát. Soupeři si to musí sami rozmyslet,“ říká. „My nikoho nutit nebudeme.“

Rozrůstající se bojkot zápasů s týmem TJ Roma Děčím ze třetí třídy na Děčínsku se už řeší u nejvyššího vedení českého fotbalu. Zástupce obou stran si na jednání pozval předseda FAČR Miroslav Pelta a snažil se napjatou situaci urovnat. „Během jednání FAČR neshledala rasový podtext v otázce neuskutečněných utkání a vyzvala všechny zúčastněné, aby odehráli utkání dle rozpisu soutěže,“ stojí v oficiálním prohlášení.

Na povel měl dění na stadionu trenér a šéf děčínského klubu Pavel Horváth
Na povel měl dění na stadionu trenér a šéf děčínského klubu Pavel Horváth

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud