Michal Koštuřík
16. dubna 2016 • 16:00

Pyká za útok na Peltu s Berbrem. Pískat ale stejně nesmí, neudělal testy

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na záda dresu si nechal vytisknout velký nápis Pelta Berbr ven a odmával s ním utkání I. B třídy Nivnice-Buchlovice (3:0). Od té doby je rozhodčí Pavel Řihák slavný, i když na jaře vůbec pískat nesmí. Nedostavil se totiž k pravidlovým testům. „O mém plánu vědělo jen pár lidí, i hlavní rozhodčí to zjistil až po zápase,“ líčí třiatřicetiletý rodák z Uherského Brodu.



Chtěl dát najevo, že nesouhlasí s politikou dvou vrcholných představitelů FAČR. „Nebyla to recese a legrace,“ ujišťuje. Řihákovi vadí zejména zavedení členských příspěvků, které komplikují život malým klubům. Jako metodu protestu zvolil nápis, jehož prostřednictvím vyzývá k odchodu asociačního předsedu Miroslava Peltu a jeho zástupce Romana Berbra. Diváci na hřišti v Nivnici se jeho počinem bavili. „Mám samé kladné reakce,“ tvrdí chlapík s trvalým bydlištěm v Brně, který na lajně v krajské I. B třídě pouze zaskakoval v kádrové nouzi.

Jinak spadá pod OFS v Uherském Hradišti, kde má zastavenou činnost. „Nezúčastnil se pravidelního školení před jarní sezonou,“ vysvětlil František Miko, předseda uherskohradišťského svazu. Důvody nezná, Řihák mu nebere telefon. „Má ode mě šest zmeškaných hovorů. Neozval se, neomluvil. Kašle na nás,“ postěžoval si na přístup svérázného sudího.

Trest v podobě pozastavení delegace do vyřešení případu, který Řihák dostal po extempore s nápisem, je tak trošku absurdní. Dokud neudělá zkoušku, stejně nemůže činnost vykonávat. „To je pravda,“ potvrdil Mikova slova sudí v autu. „Zajet do Hradiště na testy, to je to poslední,“ prohodil. Opravdu? Proč se tedy na běžnou kontrolu znalostí, která podle Řiháka zabere deset minut, dosud neobtěžoval? „V době semináře jsem byl z pracovních důvodů pryč,“ tvrdil.

Časem si prý dokument opatří. Za jak dlouho, to nedokáže odhadnout. „Teď chvilku počkám, než se to uklidní,“ plánuje elektromontér, jehož nevšední kousek se záhy roznesl po celé republice. Minulý čtvrtek, kdy mu disciplinárka pozastavila (pozastavenou) činnost, mu neustále drnčel mobil. Hovory v práci radši nepřijímal. „Bylo jich asi padesát,“ usmál se.

Během zápasu Řihák ošálil i hlavního arbitra Volka, ke kterému se během hry schválně natáčel tak, aby mu neviděl na záda. V poločase si pak na sebe rychle hodil druhý černý dres. A znovu byl z obliga. „Hlavní jen asi něco slyšel od diváků,“ poznamenal na adresu kolegy, jemuž ukládala povinnost zkontrolovat ustrojení obou asistentů. To má být jednotné, rozhodčí na něj dostávají finanční příspěvek.

Jenže na Řiháka si hlavní arbitr Volek a nepřišel, kamufláž byla dokonalá. „Když js jsem někde v hospodě říkal, že to udělám, asi tomu nikdo nevěřil. Věděli v to jen nejbližší, “ mnul si ruce nad úspěšnou realizací plánu. Následný trest přijal s nadhledem. „Počítal jsem s tím, že reakce přijde. Počkám si, jak se celá věc dořeší.“ Na úrovni okresu má stejně kvůli neudělaným testům stopku, takže v podstatě nemá důvod svého činu litovat.

Dveře zpátky má nicméně otevřené. „Bereme to jako výkřik do tmy, projevení svobodné vůle jedince. On je trošku kontroverzní. Záleží jen na něm, jak se k tomu postaví. Když přijde, vysvětlí to a udělá zkoušky, tak může znovu pískat. Rozmazávat to nebudeme,“ přislíbil Miko s tím, že rozhodčích je nedostatek. Každá ruka se hodí.

„Určitě se k tomu chci vrátit. Když bude mít svaz zájem…Testy jsou pro mě banální věc, s nimi nebudu mít problém. Nepískám kvůli penězům, ale pro zábavu. Člověk si zasportuje,“ popsal Řihák svou motivaci.

Když rebel v sobotu sledoval počínání Michala Patáka v prvoligovém zápase Zlín-Plzeň, ve svém pocitu z vedení FAČR se utvrdil. „Dřív rozhodčí pomáhali Spartě a teď to vypadá, že tlačí Plzeň. Nešlo o první zápas, kdy jí pomohli,“ byl si jist.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud