3. prosince 2016 • 14:07

Lázně a oplatky? To není všechno, do Karlových Varů se jezdí i na góly

Autor: rjm
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Oplatky, léčivé prameny, známý filmový festival. Karlovy Vary jsou ale také městem, kde uvidíte na fotbale ranec gólů. V soutěži deníku Sport, které hodnotí produktivitu mužstev, je karlovarské béčko po podzimu první. Soupeřům nasypalo 82 branek a i přes nižší koeficient (hraje I. B třídu) vládne. První tým Karlových Varů hraje divizi, skóroval čtyřiapadesátkrát, a v průběžném pořadí je čtvrtý. Komu by tohle všechno nestačilo, je tu další bonus. V bitvě o Krále hattricků vede Marian Geňo, hvězda divizního celku. „Soutěže Sportu sledujeme. Je to pro nás zajímavé. O to víc, když se daří áčku i béčku,“ směje se šéftrenér Karel Tichota.



Kdo si na fotbale rád zakřičí, měl by chodit na zápasy Karlových Varů. Nuda tam tedy určitě nebude. Tamní rezerva má v kapse dva postupy v řadě a pohled na tabulku I. B třídy dává tušit, že může zkompletovat hattrick. Vede tabulku a výhry 12:1 a 9:0 na konci podzimu, v sestavě napěchované mladíky, naznačují, že tahle jízda nekončí. „Dali jsme šanci mladým klukům, aby si vyzkoušeli dospělý fotbal. A oni si to užívají a sbírají zkušenosti,“ tvrdí spokojeně Tichota.

Pohled do zápisu o utkání mu dává za pravdu. Najdou se tam i hráči narození v roce 2001, tedy sotva patnáctiletí fotbalisté. „Není to pravidlem, ale když je šance, dostanou možnost si zahrát. Jinak ale kopou za dorost,“ říká kouč.

To, že karlovarská rezerva sype soupeřům góly, ho sice těší. Na druhou stranu to ani nepřeceňuje. Konkurence v kraji není tak velká. „Rozdíly jsou vidět. Soupeři jsou samozřejmě zkušenější, ale vydrží s námi běhat třeba poločas. Pak odpadnou a vidět je trénovanost našich kluků. Béčko se připravuje třikrát týdně, áčko čtyřikrát, to zkrátka musí být znát,“ myslí si.

„Někdy je mi těch chlapů až líto,“ dodává kanonýr divizního áčka Marian Geňo, který vede klubový dorost a talentované hráče má pod dohledem. „I dorostenci by v počtu gólů mohli oběma našim týmům konkurovat,“ směje se. „Zakončení a proměňování šancí se ale na tréninku všeobecně věnujeme hodně. Cpu to do nich horem dolem,“ vypráví zkušený kanonýr.

A nejspíš to zabírá. „Máme v béčku šikovné kluky, jako jsou Holcman nebo Šupík. Ten trénoval celý podzim s áčkem a bylo to hodně znát,“ chválí Tichota. „Zatím to ale není tak, že by někdo z nich naskočil do divize a dal tam třeba deset gólů. Musíme si nástupce vychovat,“ říká realisticky Geňo. „Trénují s námi a můžou nás s Pejskem (spoluhráčem Psohlavcem) vidět. Mají se od koho učit. A vzadu to všechno tvrdí Franta Dřížďal, to je další osobnost.“

Mladí hráči mají chuť se zlepšovat, a když je zápas rozhodnutý? Jsou tu právě soutěže Sportu. „Když jsme hráli v posledním podzimním kole s Jáchymovem a vedli v půli 3:0, tak jsme se hecovali, ať ještě přidáme kvůli Sportu další góly. A dali jsme jich šest,“ pochlubil se kouč.

Ten si gólové hody, byť v poněkud skromnějším vydání, mohl vychutnávat i v divizi. Karlovarské áčko mělo taky nabito, když sází na dlouholeté opory Mariana Geňa a Martina Psohlavce. Ti dali dohromady 34 branek (19+15).

„Když se netrefí první, dá gól ten druhý,“ uvědomuje si Tichota, jaký poklad v hráčích jeho klub má. „Minulý rok měl víc gólů Psohlavec, teď si to prohodili. Oba kluci se skvěle doplňují a my jsme rádi, že je máme. Jsou důležití nejen svými góly, ale působí i na mladší kluky v kabině,“ těší trenéra divizních Karlových Varů.

Geňa, momentální kanonýrskou jedničku týmu, pak přirovnává k Davidu Lafatovi. „Má skvělý výběr místa, najde si prostor v pokutovém území, kam přiletí míč. Je moc cenný pro mužstvo i tím, že podrží balon,“ jmenuje přednosti střelce, kterému v hodnocení střelců z nižších soutěží patří třetí místo.

„Geňo i Psohlavec těží z dobré práce celého týmu a vracejí mu to právě vstřelenými góly.“ S tím souhlasí i Geňo. Přiznává, že si s parťákem na hrotu dokonale vyhoví a dokážou si přihrávat na góly. „Když půjdeme dva na brankáře, tak mu klidně přihraju před prázdnou branku. Jindy se ale samozřejmě probudí ten instinkt zabijáka a střílím sám,“ vypráví útočník.

Kromě gólů za A tým přidal jednu trefu i za rezervu. „Takže jsem vlastně druhý,“ culí se, že by měl v soutěžích Sportu poskočit pořadím. To prý zase tolik nesleduje, hlídá mu ho totiž jeho tatínek. „Po víkendu mi vždycky volá, že jsem dřevák, a hlásí, kolik jsem měl dát gólů, a už jsem mohl být první,“ dodává dobře naladěný kanonýr. Vzhledem ke třetímu místu snad tolik kritiky na podzim neslyšel… A na nápravu má celé jaro.

Martin Psohlavec je jedním z karlovarských kanonýrů. "Pejsek", jak se mu přezdívá, umí soupeře pořádně gólově kousat.
Martin Psohlavec je jedním z karlovarských kanonýrů. "Pejsek", jak se mu přezdívá, umí soupeře pořádně gólově kousat.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud