16. března 2017 • 23:05

United vydřeli postup přes Rostov, v Evropské lize slaví i Brabcův Genk

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

SOUHRN | Obránce Jakub Brabec odehrál celé odvetné utkání osmifinále Evropské ligy pro Gentu, v němž domácí Genk uhrál remízu 1:1 a po venkovní výhře 5:2 oslavil postup. Jediný český zástupce může ve čtvrtfinále narazit i na Manchester United, jenž stvrdil postup přes Rostov výhrou 1:0. Do další fáze postoupily také Ajax, Anderlecht, Besiktas a venkovní remíza 2:2 zajistila postup Schalke. Český fotbal však příliš nepotěší vyřazení AS Řím s francouzským Lyonem. Posledním postupujícím je pak Celta Vigo.



Genk si na postup zadělal už v prvním utkání pěti vstřelenými góly, a tak v odvetě bylo především na defenzivě řízené Brabcem, aby náskok doma udržela. Navíc ve 20. minutě utekl po pravé straně bek Timothy Castagne a poslal domácí do vedení. Gentu se povedlo v závěru vyrovnat, ale na postup už nemohl pomýšlet.

To Černý uzdravující se z problémů s třísly opět chyběl v nominaci Ajaxu, který zvrátil souboj s Kodaní. Z prvního duelu si přivezl prohru 1:2, ale doma 2:0 zvítězil a slaví první postup do čtvrtfinále jednoho z evropských pohárů poprvé od roku 2003, kdy byl mezi osmi nejlepšími celky v Lize mistrů.

Roli favorita potvrdil Manchester United, který přešel přes přemožitele Sparty z předchozího kola Rostov, ale na postup se hodně nadřel. Po úvodní remíze v Rusku 1:1 v odvetě dominoval, ale gól dal jen Juan Mata, který po brejku a patičce Zlatana Ibrahimovice zakončil do odkryté branky.

Besiktas měl proti Olympiakosu výborný start do utkání a rychle vedl 2:0, ale pak přišly komplikace. Nejprve hosté snížili a ve 39. minutě dostal zbytečnou červenou kartu domácí Vincent Aboubakar, který na polovině hřiště mimo hru udeřil soupeře do obličeje.

Jakub Brabec při plnění obranných povinností
Jakub Brabec při plnění obranných povinností

Olympiakos však dlouhou přesilovku nedokázal využít a na vyrovnání nedosáhl. Naopak v 75. minutě se podruhé v utkání prosadil Ryan Babel a rozhodl. V závěru Besiktas skóroval ještě jednou.

Velké drama se odehrálo v Římě, kde Lyon brzy vedl, čímž ještě navýšil své vedení z prvního utkání (4:2). Jenže hráči domácího AS okamžitě srovnali a po změně stran se dostali do vedení po vlastní brance Lucase Tousarta. V tu chvíli stačilo Římanům vstřelit jediný gól k postupu. Měli tlak i šance, ale Lyon se ubránil a postoupil.

Vyřazení AS je komplikací pro český fotbal, který potřebuje, aby se vítěz Evropské ligy kvalifikoval do Ligy mistrů z vlastní ligové soutěže; český mistr by pak měl šanci na přímý postup do hlavní fáze Ligy mistrů. A právě AS jako druhý tým v italské lize bylo v tomto smyslu favoritem. České kluby tak budou muset fandit Besiktasi či Anderlechtu Brusel, který postoupil přes APOEL Nikósia.

Odvetná utkání osmifinále fotbalové Evropské ligy:

Besiktas Istanbul - Olympiakos Pireus 4:1 (2:1)
Branky: 22. a 75. Babel, 10. Aboubakar, 84. Tosun - 31. Elyounoussi. ČK: 39. Aboubakar (Besiktas). První zápas 1:1, postoupil Besiktas.

Genk - Gent 1:1 (1:0)
Branky: 20. Castagne - 84. Verstraete. První zápas 5:2, postoupil Genk.

Krasnodar - Celta Vigo 0:2 (0:0)
Branky: 52. Mallo, 80. Aspas. ČK: 86. Kaboré (Krasnodar). První zápas 1:2, postoupila Celta Vigo.

Ajax Amsterodam - FC Kodaň 2:0 (2:0)
Branky: 23. Traoré, 45.+3 Dolberg z pen. První zápas 1:2, postoupil Ajax.

Manchester United - Rostov 1:0 (0:0)
Branka: 71. Mata. První zápas 1:1, postoupil Manchester.

Anderlecht - APOEL Nikósie 1:0 (0:0)
Branka: 65. Acheampong. První zápas 1:0, postoupil Anderlecht.

Mönchengladbach - Schalke 2:2 (2:0)
Branky: 26. Christensen, 45.+2 Dahoud - 55. Goretzka, 69. Bentaleb z pen. První zápas 1:1, postoupilo Schalke.

AS Řím - Lyon 2:1 (1:1)
Branky: 18. Strootman, 60. vlastní Tousart - 16. Diakhaby. První zápas 2:4, postoupil Lyon.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud