1. listopadu 2017 • 17:38

Pohádka roku! Ze čtvrté ligy do pohárů. Östersundu pomohlo i Labutí jezero

Autor: tko
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vzestup Östersundu v posledních týdnech upoutal fotbalový svět. Tým, který se ještě před šesti lety potácel ve čtvrté švédské lize, vsadil na neznámého trenéra a za pomoci až bizarních metod poprvé v krátké historii klubu postoupil do nejvyšší soutěže. Ba co víc, necelé dva roky poté již válí v Evropské lize, kde po třech odehraných zápasech dokonce vede svoji skupinu před favorizovanou Herthou Berlín a Athletikem Bilbao.



Klub z padesátitisícového švédského Östersundu se netěší dlouhé a slavné historii. Vznikl až v říjnu 1996 spojením tří místních klubů hrajících pouze nižší soutěže. Sázka na vznik silného regionálního klubu, který by dokázal sbírat úspěchy i v nejvyšší soutěži se ukázala jako správný tah.

I když ne všechno vypadalo od začátku růžově... Cesta Östersundu na výsluní začala ve třetí lize, tým však v následujících více než deseti letech ani přes spolupráci se Swansea nedokázal postoupit a výrazně nevydařená sezona 2010 vedla k pádu až do čtvrté ligy.

Ředitel klubu Daniel Kindberg se proto odhodlal k razantnímu kroku. Kromě zvýšení rozpočtu najmul prakticky neznámého anglického trenéra Grahama Pottera, který do té doby vedl jen univerzitní týmy. A začátky rozhodně nebyly jednoduché. 

"Když jsem dorazil, byl leden a minus 25 stupňů," vzpomínal Potter pro The Sun. "Navíc byla okolo klubu negativní atmosféra, protože zrovna sestoupil do čtvrté ligy. Na naše zápasy chodilo 600 lidí a většina z nich si přála naši porážku!"

Příchod nového trenéra však klub nakopl k výraznému zlepšení. Potter začal kromě datové analytiky využívat moderní a hlavně velmi netradiční tréninkové metody, které během pěti let vedly až k postupu do Allsvenskan, tedy první švédské ligy.

Postupové oslavy byly vskutku originální: 428 diváků ve vyprodaném divadle mohlo sledovat balet Labutí jezero v podání hráčů i trénérů klubu! A výsledek? Bouřlivý potlesk ve stoje.

"Pokud se jako člověk chcete vyvíjet, musíte si také projít zkušenostmi, které vám nejsou příjemné," vysvětloval klubovou filozofii Potter. "I to je naše úloha, pokusit se, aby se z hráčů stali lepší lidé tím, že je postavíme do situací, v nichž se ještě nikdy předtím nenacházeli. Pokud tohle jako tým pochopíme, můžeme si navzájem pomoci. Na hřišti se také ne vždy cítíte sebevědomě, ale musíte tahle nepříjemná období překonat."

Kulturní program se pro zaměstnance klubu již stal každoročním rituálem, ať už jde o divadelní představení, čtení dětem nebo fotbal s uprchlíky. Sepětí klubu a města funguje na výbornou, což se projevuje i ve zvýšeném zájmu o fotbal, přestože se průměrná návštěvnost pohybovala pod šest tisíc diváků.

Vyřadit Galatasaray? Žádný problém

Jenže premiérovou účastí v nejvyšší soutěži pohádkový příběh malého švédského klubu nekončí. První sezonu sice Östersund zakončil na osmém místě daleko od pohárových pozic, ovšem vítězství v domácím poháru mu zajistilo druhé předkolo Evropské ligy.

Los však k nováčkovi soutěže nebyl vůbec přívětivý: Galatasaray Istanbul. Tedy papírově nejsilnější soupeř, na kterého mohl narazit. Hned v úvodním zápase se však Östersund postaral o pořádný šok, když věhlasného soupeře na domácím hřišti porazil 2:0. K hladkému postupu pak stačila venkovní remíza 1:1.

Ve třetím předkole se švédskému týmu díky dvěma výhrám podařilo postoupit i přes lucemburský Fola Esch a v posledním předkole přes PAOK Soluň, přestože úvodní zápas v Řecku prohrál 1:3. O další senzaci se postaral především hvězdný Saman Ghoddos, který dvěma gól v odvetě zařídil vítězství 2:0.

Vzhledem k mizivému klubovému koeficientu byl klub nalosován do skupiny Evropské ligy až z posledního čtvrtého koše. Kromě Herthy Berlín se soupeřem stal i Athletic Bilbao a ukrajinská Zorya Luhansk.

Úvodní zápas na Ukrajině Östersund zvládl a zvítězil 2:0. Ve druhém utkání pak doma přivítal slavnou Herthu Berlín. Jen pro představu: podle webu transfermark.de je tržní hodnota švédského klubu zhruba osm milionů eur, což je o dva miliony méně než v případě Vladimíra Daridy jako jednoho z klíčových hráčů soupeře! Přesto se po 90 minutách radovali domácí, výhru 1:0 zařídil z penalty Nouri.

O tři týdny později se v Jamtkraft Aréně představil i celek Bilbaa. Hosté se hned v úvodu ujali vedení, ale domácí svého soupeře jednoznačně přehrávali a po přestávce nejprve vyrovnal Gero a obrat následně dokonal Edwards.

Hráči Östersundu už sahali po dalším senzačním vítězství, necelé dvě minuty před koncem základní hrací doby však vyrovnal střídající Williams. I přesto však švédský klub po třech zápasech drží první místo ve skupině, o bod před Luhanskem a dokonce s pětibodovým náskokem před třetím Bilbaem!

Úžasná pohádka hned s několika happy endy, nemyslíte? Další mohou teprve přijít. 

Klub s domácí atmosférou. Takto to vypadá před stadionem Östersundu
Klub s domácí atmosférou. Takto to vypadá před stadionem Östersundu

Skupina J

Z V R P Skóre B
1. Östersunds FK 6 3 2 1 8:4 11
2. Bilbao 6 3 2 1 8:5 11
3. Zorja Luhansk 6 2 0 4 3:9 6
4. Hertha Berlin 6 1 2 3 6:7 5

 

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud