5. listopadu 2008 • 15:46

Žilina se s Ajaxem utká o první body

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

S cílem zopakovat výkon proti Hamburku, ovšem s lepším výsledkem, pojedou fotbalisté Žiliny do Amsterodamu ke svému druhému vystoupení v základní skupině F Poháru UEFA, do které patří i pražská Slavia.



Před čtrnácti dny doma s Hamburkem byli aktivnějším týmem, nakonec však smolně prohráli 1:2.

Proto nyní Žilina musí bodovat na hřišti Ajaxu, aby si uchovala naději na obsazení tří postupových příček ve skupině. Ovšem ve stejné pozici je i nizozemský celek, který v minulém zápase rovněž prohrál 1:2 na hřišti Aston Villy.

"Samozřejmě si uvědomujeme, že domácí budou v pozici favorita. Budeme to mít velmi těžké, mužstvo Ajaxu je vyrovnané v obraně i v útoku. Řekl bych, že předvádějí typický 'vanbastenovský' styl," řekl pro slovenský tisk trenér Žiliny Dušan Radolský.

"Pokud zopakujeme výkon proti Hamburku, mohli bychom mít šanci. Musíme si sáhnout na dno sil. Každopádně nemáme co ztratit. Důležité však bude, aby se nám více dařilo v koncovce," připomněl Radolský, že právě střelecká nemohoucnost připravila Žilinu proti Hamburku o lepší výsledek.

Na špatnou koncovku doplatila Žilina i v generálce, v které prohrála 0:1 s Prešovem a přišla o vedení v ligové tabulce, když ji na druhé místo sesadil Slovan Bratislava. Druhé místo v tabulce patří i Ajaxu, který se naopak po nepovedeném startu do sezony posouvá tabulkou vzhůru.

Naposledy zvítězil na hřišti Twente Enschede 2:0 a připsal si čtvrtou ligovou výhru v řadě.

Zatímco Žilina do utkání půjde v plné síle včetně českých fotbalistů Ondřeje Šourka, Benjamina Vomáčky a Emila Rilkeho, Ajax se potýká se zdravotními problémy.

Mimo hru jsou záložníci Jeffery Sarpong a Miralem Sulejmani, obránce Eyong Enoh, brankář Dennis Gentenaar a útočník Mario Cvitanich. Nepravděpodobný je i start dalšího brankáře Maartena Stekelenburga, Ismaila Aissatoua, Jan-Arieho van der Heijdena a Donalda Mitchella. K dispozici naopak bude zkušený dánský křídelník Dennis Rommedahl.

Druhé zápasy základních skupin mohou přinést i český souboj. Německý Wolfsburg se stoperem Janem Šimůnkem totiž ve skupině E přivítá nizozemský Heerenveen, do jehož kádru patří čeští defenzivní fotbalisté Milan Kopic a Michal Švec. Všichni tři však v této sezoně nastupují spíše jako střídající hráči.

Prestižní zápas čeká dvojici reprezentantů v dresu FC Kodaň. Libor Sionko a Zdeněk Pospěch se budou snažit na stadionu Valencie získat pro dánský celek první body a přiblížit naději na postup.

Milan Baroš se v dresu Galatasaraye Istanbul představí na hřišti Benfiky Lisabon. V případě výhry by si turecký celek v podstatě zajistil postup, jelikož v úvodním duelu porazil Olympiakos Pireus. Galatasaray bude opět spoléhat na své největší hvězdy Kewella, Lincolna a Baroše, kteří se postarali o většinu branek týmu v sezoně. Český střelec se zatím prosadil osmkrát, z toho třikrát právě v Poháru UEFA.

Přiblížit si postup může i AC Milán s Markem Jankulovským, který doma přivítá další portugalský celek Bragu. Oba týmy v minulém zápase vyhrály a vítěz tak již bude mít téměř jistou účast v jarní části soutěže.

Přemožitel pražské Sparty z 1. kola Dinamo Záhřeb zavítá ve skupině D na hřiště londýnského Tottenhamu. Proti svému mateřskému celku se tak postaví letní posila Tottenhamu Luka Modrič, který v Dinamu fotbalově vyrůstal. Své bývalé spoluhráče ale šetřit nebude.

"Dinamo je skvělý tým, ale Tottenham je lepší a ve čtvrtek vyhrajeme," řekl Modrič pro deník Mirror.

"Trenér po mě samozřejmě chtěl nějaké informace o Dinamu. Největší hrozba: asi útočník Mario Mandžukič," dodal.

Tottenham bude chtít potvrdit nárůst formy, když pod novým trenérem Harrym Redknappem remizoval s Arsenalem a porazil Liverpool. Poradit si však musí i bez ruského střelce Romana Pavljučenka, který se v posledních dvou zápasech prosadil dvakrát.

V pohárové Evropě však klubu pomoci nemůže, jelikož před svým příchodem již nastoupil za Spartak Moskva v předkole Ligy mistrů.

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud