Pavel Janega
28. července 2009 • 21:49

Skvělé! Sparta přejela Panathinaikos

Autor: Pavel Janega
Vstoupit do diskuse
3
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

FOTOGALERIE - Famózní! Neuvěřitelné! A hlavně – do odvety hratelné! Fotbalisté pražské Sparty vstoupili do třetího předkola Ligy mistrů velmi dobře. Na svém hřišti porazili řecký klub Panathinaikos Atény 3:1.



Holenda, Vacek, Kalouda, Blažek a Řepka - pět fotbalistů, kteří stojí za úspěchem letenského klubu. Zatímco první tři jmenovaní skórovali, ti další zažehnali pohromu v defenzivě.

Chovanec: K postupu je ještě daleko >>>

Pro výběr trenéra Jozefa Chovance byla stejně důležitá i kolektivní souhra a vstup do utkání. Proti favorizovanému Panathinaikosu hráli sparťané technický, kombinační fotbal, kterým nadělali aténské obraně nemalé problémy.

Třeba oproti úvodnímu zápasu ligy v Teplicích, hráli jako obměnění - byť na trávníku běhala ta samá jedenáctka. Letenští hnáni domácím publikem nechtěli ponechat nic náhodě a šli za vítězstvím.

Jan Holenda se raduje z gólu do sítě Panathinaikosu
Jan Holenda se raduje z gólu do sítě Panathinaikosu

S první odměnou přispěchal už po šestadvaceti minutách hry silový útočník Holenda. Míč mu na milimetr přesně posadil na hlavu Kušnír a celý stadion si zakřičel „gól" jako jeden muž.

Ještě větší euforii však na Letné rozpálila druhá branka Vacka, jenž skvěle využil přiťuknutí Zemana a nekompromisně levačkou poslal míč do sítě.

Radovánky sparťanů mohl ale ještě v té samé minutě překazit francouzský útočník Djibril Cissé, kterému faulem na Salpingidise nabídl pokutový kop Jaromír Blažek.

Ikona a největší hvězda Panathinaikosu ale šanci za pačesy nechytila. Hrdina Sparty Blažek vystihl směr ležérní střely, levačkou ji vyrazil a ještě dokázal míč lapit do náruče.

Jaromír Blažek likviduje penaltu Djibrila CisséhoFoto Jaroslav Legner (Sport)

Cissé celkově nepůsobil dobrým dojmem. Na hřišti se ploužil, hádal se s rozhodčím i spoluhráči. A navíc kromě penalty zahodil také velmi dobrou šanci po velké chybě Huška. Jeho vysněnou koncovku naštěstí pro Spartu skvěle uťal Řepka.

Po přestávce si soupeři role vyměnili. Sparta se stáhla, nebyla tolik aktivní, Panathinaikos naopak nabral na síle. Slibné vedení dva nula změnil ve prospěch hostů Salpingidis, který si naběhl na zadní tyč, využil nadýchaného centru Spyropoulose a zavěsil.

V tu chvíli by v odvetě stačilo řeckému celku i hubené vítězství 1:0. Ale v samotném závěru utkání se opřel do míče zpoza šestnáctky střídající Kalouda a po "anglicku" vstřelil třetí gól Sparty!

Ta si pak ještě mohla oddechnout po rohovém kopu Řeků, z kterého padla branka. Jenže sudí ještě před tím pískal při strkanici hráčů ve vápně a gól neuznal.

Domácí přežili i hektické nastavení a rozhodli, že Panathinaikos musí ve druhém utkání vstřelit minimálně dvě branky. Co lepšího si mohli sparťané přát?

Smutek Řeka Jorgose KaraguniseFoto Barbora Reichová (Sport)

"V defenzívě jsme nehráli jako tým, vepředu zase neproměňovali spoustu šancí. Jsem dost zklamaný," prohlásil po zápase kouč Panathinaikosu Ten Cate.

"Góly, které jsme dostali, byly strašné. Nedokázali jsme pokrýt hráče, chyběla komunikace. Ale jak už jsem řekl, nebyla špatná jen defenziva. Celkový herní projev nebyl dobrý," smutnil ambiciózní trenér.

Sparta Praha - Panathinaikos Atény 3:1 (2:0)
Branky:
26. Holenda, 31. Vacek, 86. Kalouda - 67. Salpingidis. Rozhodčí: Bebek - Petrovič, Grgec (všichni Chorv.). ŽK: Řepka, Blažek, Hubník, Kušnír - Sarriegi, Cissé. Diváci: 12.058.
Sestavy:
Sparta: Blažek - Kušnír, Hubník, Řepka, Pamič - Žofčák, Hušek, Vacek, Zeman (76. Kalouda) - Holenda (59. Prudnikov), Wilfried (90. Střeštík). Trenér: Chovanec.
Panathinaikos: Galinovič - Bjärsmyr, Vyntra, Kanté (69. Sarriegi), Spyropulos - Simao, Gilberto (83. Katsuranis) - Gabriel (59. Leto), Karagunis - Cissé, Salpingidis. Trenér: Ten Cate.

Vstoupit do diskuse
3

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud