Jonáš Bartoš
27. května 2016 • 20:08

Rosický oživil Česko. Proti Maltě zrychlil rozehrávku i dirigoval

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Téměř po roce je zpátky. Českým fotbalistům se do akce vrátil kapitán! Tomáš Rosický proti Maltě naznačil, že z fotbalových kvalit po dlouhé pauze příliš neztratil. Páteční soupeř sloužil především k rozehrání a nastartování motorů, zkušený záložník ale ukázal, jak moc cenným lídrem může být i na EURO. Suverénně rozjížděl útočné akce, zrychloval rozehrávku a v 65 minutách, které strávil na trávníku, předvedl nespornou kvalitu. Čím byl Rosický národnímu týmu platný?



Lídr a dirigent

Žlutá kapitánská páska mu sluší a patří naprosto právem. Jakmile Tomáš Rosický vstoupil na trávník, všichni v bílých dresech věděli, komu odevzdávat míč. Určoval tempo hry, zprostředka hřiště rozjížděl většinu akcí. Navíc fungoval i jako prodloužená ruka trenéra Vrby . Proti slabšímu soupeři šlo především o nácviky přechodu do útoku a vyladění akcí směrem do ofenzivy. Takže co nejvíc balonů směrem nahoru, k čemuž Rosický nutil i ostatní členy sestavy. Jakmile třeba Limberský jednou odevzdal balon dozadu na jistotu, místo aby dal míč trochu riskantněji do běhu Plašilovi , okamžitě mu zdůraznil, že takhle ne. „Ukázal, že je to velice důležitý hráč, má formu,“ chválil ho v hodnocení utkání do kamer České televize trenér Pavel Vrba.

Rosický: Přihrávku pořád vidím, problémy jsem měl jen na začátku
Video se připravuje ...

Přímočarost v rozehrávce

Zřetelná Rosického devíza. Jakmile se k českému kapitánovi dostal míč, posunoval se směrem k brance Malťanů. Neustále snažil hru zrychlovat prostřednictvím kolmých přihrávek na rozběhlé spoluhráče, k posunutí balonu potřeboval minimální počet doteků. Proti zatažené obraně pomáhaly jeho neotřelé nápady, často vyřešené s milimetrovou přesností. Hodně z toho těžil například Ladislav Krejčí , který na Rosického pasy několikrát nebezpečně nabíhal. „Nastoupil jsem po delší době, s některými spoluhráči jsem ještě nehrál, třeba s Davidem Pavelkou . Byly tam nějaké ztráty a chyby, ale i dobré věci. V téhle fázi přípravy to splnilo účel, máme ještě hodně času, abychom to vypilovali,“ hodnotil Rosický pro Českou televizi.

Rychlost a nadstavba

Přibývající věk na Rosického pohybu není vůbec znát. Český lídr stále dokáže zrychlit, s balonem na noze v plné rychlosti obejít protihráče a vytvořit přečíslení. Jasně, Malta není měřítkem pro zápasy na EURO, kde budou českou desítku bránit úplně jiní plejeři. Nicméně stále platí, že zdravý Rosický přináší do hry potřebnou nadstavbu. Nečekané zasekávačky, rychlé průniky a přesné nahrávky, tohle Češi budou na EURO potřebovat.

Rosického v Kufsteinu oblehli fanoušci
Video se připravuje ...

Kondice a herní praxe

Rosický po roční pauze potřebuje co nejvíc kontaktů s balonem a nabrat zápasové tempo. Proti Maltě zvládl 65 minut bez nejmenších známek obtíží. Výraznější byl v první pětačtyřicetiminutovce, kdy patřil k mužům s nejvíce kontakty s balonem. V Arsenalu poslední dva měsíce trénoval naplno a bylo to vidět - Rosický se proti Maltě zdál velmi slušně nachystaný. „Bylo to docela v pohodě,“ pochvaloval si český kapitán. Víc o Rosického kondici napoví středeční příprava s Ruskem, kde se bude hrát už v mnohem vyšším tempu.

Jaký výpadek? Jiného takového hráče nemáme, říkají parťáci o Rosickém
Video se připravuje ...

Fotbalisty od hřiště i od rodin odděluje rušná silnice. Chodí tunelem!
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud