Jan Vacek
27. června 2016 • 12:05

Kouče Anglie štvou autobusy, místo Islandu by radši Ronalda

Autor: Jan Vacek
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Mají jasnou představu o tom, co je čeká. A nejsou z toho vůbec nadšení. Angličané vědí, že budou muset v dnešní osmifinálové bitvě evropského šampionátu ve Francii (od 21.00) prolamovat defenzivní hráz Islandu. Když se o něco podobného snažili naposledy, byla z toho proti Slovensku pouze remíza 0:0. Nyní ovšem Albion ví, že musí uspět. Cokoli jiného než postup by znamenalo obrovskou blamáž.



Tak rádi by si to s někým konečně rozdali otevřeně. Na férovku. Ani ve čtvrtém vystoupení na turnaji to ale hráčům Anglie nebude dopřáno. Znovu budou muset obléhat a dobývat.

Island se totiž prezentuje jako jeden z nejlépe defenzivně organizovaných týmů. V základní skupině inkasoval pouze tři branky, na uzdě dokázal udržet i Portugalce v čele s Cristianem Ronaldem .

Lze proto očekávat, že na mimořádně obrannou strategii vsadí i v osmifinále. S touhle verzí pracují i Angličané, pro které to nebude vůbec nic nového. „Je to trochu ostuda. Ve všech třech zápasech skupiny to bylo stejné, náš útok proti soupeřově obraně. Nepamatuju si, jestli jsem viděl někdy Anglii takhle dominovat,“ vyhlásil trenér Roy Hodgson.

Jeho svěřenci, kteří se řadí k největším favoritům mistrovství, ale dokázali srazit pouze Wales. S Ruskem a Slovenskem brali jen po bodu. Především poslední duel proti Slovákům naznačil, jaký velký problém dělá Ostrovanům hra do plných.

Ačkoli měli v utkání obrovskou převahu, kýžený gól vstřelit nedokázali. A museli se spokojit s výsledkem 0:0. Nyní stojí před Anglií další hradba, kterou už tentokrát bude muset zbořit. A to je pozice, která Waynu Rooneymu a jeho spoluhráčům vůbec nesedí. „Upřímně, radši bych hrál proti Portugalsku,“ prohodil Hodgson.

Anglie? Můj vzor, říká islandský útočník

Omlazenému anglickému mužstvu mnohem víc vyhovuje otevřená partie, kdy může spoléhat na skvěle rychlostně vybavené krajní obránce Kylea Walkera a Dannyho Rose, kteří nevynechají jedinou příležitost, aby vypálili do bleskového brejku.

Proti Islandu bude muset Anglie obléhat soupeře, při tom ve svém středu nemá individuality typu Andrése Iniesty či Toniho Kroose, kteří dokážou odemknout i tu nejlépe zapečetěnou defenzivu.

Favorit s velkou pravděpodobností vsadí na osvědčený diamant, tedy na prověřené rozestavení se čtyřmi záložníky, ve kterém Rooney plní funkci podhrotového hráče za útočníky Harrym Kanem a Danielem Sturridgem. „Věřím, že se do šancí dostaneme. Na rozdíl od posledního utkání je ale musíme proměnit,“ upozornil kapitán Anglie.

Island jde do největšího utkání své historie, navíc proti soupeři, který je pro něj fotbalovým vzorem.

„Vyrůstal jsem na sledování Premier League. Anglická liga je na Islandu to nejpopulárnější. Pro všechny z nás moc znamená, že hrajeme právě proti Anglii,“ zdůraznil útočník Jon Dadi Bödvarsson.

Společně se svými parťáky může v osmifinále jen získat. Anglie je v opačné pozici. Očekává se od ní opravdu velký úspěch, dnes k němu mohou Ostrované udělat další důležitý krok.

Více o EURO 2016 čtěte ZDE>>>

 

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud