6. září 2015 • 19:52

Proč jedou Češi na EURO? Skvělý start, tři obraty, velmoc v krizi

Autor: pta
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zvládli to mezi nejrychlejšími. Čeští fotbalisté si už dva zápasy před koncem kvalifikace mohou užívat skvělý pocit - účast na EURO 2016 mají jistou. Definitivní potvrzení přineslo vítězství v Lotyšsku 2:1, po němž je jisté, že ve skupině neskončí hůře než druzí. Vrbův tým tak neporuší unikátní tradici – Češi budou hrát na šestém evropském šampionátu v řadě. Co je přivedlo na turnaj, který hostí příští rok Francie?



1. Podzim bez ztráty bodu

Loňský podzim v kvalifikaci? To byla jízda snů, která položila velmi solidní základ k postupovým oslavám. Nejvýš v sérii čtyř výher ční úspěch proti Nizozemcům, kteří do Prahy dorazili s čerstvou aurou bronzových medailistů z MS. Euforie pokračovala také na půdě nevyzpytatelného Turecka (2:1) a gólově nejvýraznějším úspěchem v Kazachstánu (4:2). Jako jediní pak zatím Vrbovi svěřenci před koncem roku obrali o všechny body jinak překvapivě suverénní Island (2:1). S takovým startem si pak mohli dovolit i zakopnutí v jarních zápasech s Lotyšskem (1:1) a odvetou na Islandu (1:2).

Petr Čech se raduje se střelcem rozhodujícího gólu Václavem Pilařem po výhře nad NizozemciFoto Barbora Reichová (Sport)

2. Zvládnuté obraty

Tenhle tým má vnitřní sílu. Ve třech zápasech inkasovali Češi jako první, přesto dokázali úder vrátit. Poprvé se jim to povedlo v Turecku, pak doma proti Islandu. Ten nejcennější obrat je ještě v živé paměti fanoušků. Proti podceňovanému Kazachstánu přišel až v závěrečné čtvrthodině po gólech střídajícího Milana Škody . Svoji důležitost má i bod za vyrovnání Václava Pilaře proti Lotyšsku z 90. minuty na konečných 1:1 z březnového zápasu v Edenu.

Euforie v podání Pavla KadeřábkaFoto Barbora Reichová (Sport)

3. Nejslabší Nizozemci od 80. let

Češi si na postup troufali od začátku, ale nikdo nezpochybňoval, že jasným favoritem skupiny je Nizozemsko. To však nepochopitelně propadlo, dvakrát prohrálo s Islandem, jednou z Českem a Tureckem a vypadá to, že se z krize už neprobere. Tak slabý tým neměla tradiční fotbalová velmoc od první poloviny osmdesátých let, kdy chyběla na třech velkých turnajích v řadě. Nyní se musí „Tulipány“ klepat, aby nepřišli i o baráž. Kdyby Nizozemsko mělo obvyklou sílu, postup by byl pro Vrbův tým jistě mnohem komplikovanější.

Nizozemští fotbalisté jsou největším zklamáním celé kvalifikaceFoto EPA

 

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud