2. dubna 2009 • 22:00

Radu zatím neodvolali

Autor: Sport
Vstoupit do diskuse
4
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

AKTUALIZOVÁNO - Petr Rada "přežil" hlasování výkonného výboru o okamžitém odvolání z funkce trenéra fotbalové reprezentace.



Předseda svazu Pavel Mokrý totiž pověřil generálního sekretáře Rudolfa Řepku, aby vyhlásil hlasování výkonného výboru po mailu, tzv. per rollam. "Na některé věci je totiž třeba reagovat okamžitě," vysvětlil to místopředseda svazu Jaroslav Vacek.

Výsledek? Hlasů pro odvolání Rady a jeho realizačního týmu se nesešel dostatek. Podle zákulisních informací jen čtyři: od Mokrého, Vacka a členů Starky a Běláka.

Ostatní z celkem 12 členů VV ČMFS byli buď proti, nebo se odmítli vyjádřit o setrvání reprezentačního kouče ve funkci touto formou.

Je pravděpodobné, že příště se bude o Radovi a spol. jednat na řádném zasedání výkonného výboru ve středu 8. dubna.

Podle předsedy svazu Mokrého urychlily hlasování informace blesk.cz o nočních eskapádách fotbalistů v centru Prahy. "To je pravda, i když informace zatím máme pouze okrajové. Stejně se ale část výkonného výboru vůbec nevyjádřila, a tak se nic na trenérově pozici nemění. S odvoláním trenéra by muselo souhlasit sedm členů, což rozhodně není aktuální," uvedl Mokrý, podle kterého ale není vyloučeno, že v dalších dnech může mít hlasování jiný průběh.

Vyjádření řady členů výkonného výboru v průběhu dne každopádně směřovala k tomu, že nemají zájem na změnách v realizačním týmu před valnou hromadou, která svaz čeká 27. června. "Ať si trenéra a jeho spolupracovníky vybere nové vedení svazu," shodují se mnozí z členů VV.

A co se včera v průběhu dne dělo?

kolem 18. hodiny dorazila do mailových schránek členů výkonného výboru výzva k tomu, aby hlasovali o odvolání kouče i celého realizačního týmu.

Ve zdůvodnění byly uvedeny neuspokojivé sportovní výsledky, ale i rozčarování z „nereprezentativního“ jednání fotbalistů.

Ti totiž po středeční kvalifikační porážce se Slovenskem vyrazili na tah do noční Prahy, o čemž exkluzivně informoval blesk.cz (více ZDE).

"Jsou zde závažné indicie, že skupinka hráčů porušila normy povinností reprezentanta. Realizační tým v tom fotbalistům opakovaně nedokázal zabránit. Hrozí následky spojené s ukončením spolupráce svazu s některými ze sponzorů." Zhruba tyto formulace obsahuje podle informací deniksport.cz mail, který dostali členové výkonného výboru od generálního sekretáře svazu Rudolfa Řepky.

Pro se vyjádřili jen čtyři, ostatní většinou nehlasovali.

Nejrazantněji to odmítl místopředseda Jiří Kubíček: „O takhle důležitých věcech se přece nedá jednat tímhle způsobem, na to se musíme sejít! Per rollam se hlasuje jen o nějakých technických záležitostech, u nichž hrozí zprodlení lhůt, a to v období, kdy se třeba výkonný výbor delší čas nesejde. Ale proč o tomhle hlasujeme per rollam, když se máme příští týden normálně ve středu sejít? Takhle se přece neodvolává reprezentační trenér! Po mailu! Kde to jsme?!"

Kubíček počínání generálního sekretáře Řepky nechápe. "Oznámil jsem mu, že bude-li nadále podnikat kroky a rozhodnutí nad rámec a za zády řádného zasedání výkonného výboru, tak na něj podám trestní oznámení za poškozování jména ČMFS a vyzvu ho k okamžité rezignaci!"

Proč se celá akce spustila? "Domnívám se, že výkonný výbor tím prokázal svou akceschopnost, na některé věci je totiž třeba reagovat okamžitě," vysvětluje místopředseda Jaroslav Vacek.

Na otázku, zda byl problém ve fotbalovém výkonu, nebo spíš v noční pijatyce, odvěti: "Já myslím, že jsme to pojali komplexně. V ty lidi bylo vloženo nějaké očekávání a oni tu důvěru nenaplnili. Čekali jsme, že někdo vyvodí z celé věci důsledky sám, nesetalo se, tak jsme museli reagovat."

Tím Vacek připomíná Radovu dopolední tiskovou konferenci. Čekalo se, zda v jejím průběhu sám neoznámí rezignaci. Leč nestalo se.

 


Vstoupit do diskuse
4

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud