4. dubna 2009 • 13:07

Jarolím a Hašek? Velmi nejisté!

Autor: Horst Strnad
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kdo by mohl převzít národní tým? Velká část veřejnosti sní o jednom z dvojice Karel Jarolím, Ivan Hašek. Ano, oba jsou velkými osobnostmi. Jejich případné angažmá u repre, a třeba i společné, však nemusí být jednoduchou záležitostí.



Karel Jarolím zvedl Slavii z rozvalin. Vybudoval tým, který dovedl do Ligy mistrů, vrátil do Edenu mistrovský titul a nyní úspěšně kráčí za jeho obhajobou. V hledáčku mužů, kteří budou trenéra národního celku hledat, se ocitne zcela jistě. „Vést reprezentaci je nejvyšší meta,“ přiznává sám Jarolím.

Hašek: Cítím se spíš trenérem

Jenže Slavia, která si svého trenéra nanejvýš váží, se jeho služeb nebude chtít vzdát. „My se ke svazu budeme vždy chovat velmi konstruktivně. Nicméně mohu říct, že Karel Jarolím bude ještě dlouhá a dlouhá léta trenérem Slavie Praha,“ uvedl Tomáš Rosen, předseda představenstva klubu.

Červenobílí mají s Jarolímem uzavřenu dlouhodobou smlouvu.
A ani mnohými uvažovaná možnost souběžného Jarolímova úvazku ve Slavii a u reprezentace není klubu z Edenu po chuti. Nicméně si prý Slavia dokáže představit jako určitou improvizaci nějakou krátkodobou výpomoc svého trenéra u národního týmu.

Jarolímovy úspěchy na lavičce Slavie se navíc opírají o dennodenní práci s mužstvem. Sám přiznává, že činnosti s reprezentačním výběrem a v klubu jsou zcela odlišné. A je otázkou, jak by jeho metody, založené na naprosté kázni a plnění pokynů, fungovaly u národního celku. I když by je část reprezentantů potřebovala jako prase drbání.

Ivan Hašek a Karel Jarolím (vpravo). Ivan Hašek a Karel Jarolím (vpravo).Foto Barbora Reichová SPORT


A druhý muž?

Ivan Hašek je ikonou českého fotbalu. Momentálně má platnou smlouvu ve Spojených arabských emirátech. O jeho trenérských kvalitách není pochyb. Tituly získané se Spartou i úspěchy v Lize mistrů hovoří jasně. Ale v souvislosti s Haškem je momentálně mnohem aktuálnější jeho uvažovaná kandidatura na funkci předsedy ČMFS. „Přijme ji zcela jistě. Na to se spolehněte,“ znějí hlasy z volebního štábu, který s Haškem najisto počítá.

Otázkou zůstává, jak se Hašek zachová ve chvíli, kdy se uvolní pozice trenéra reprezentace. V minulosti už stejnou nabídku dvakrát odmítl. „S lidmi, kteří český fotbal vedou, bych nemohl vedou by spolupracovat,“ řekl tehdy na adresu Vlastimila Košťála, tehdejšího místopředsedy svazu a svého volebního soupeře. Košťál však před časem fotbal opustil.

Sáhne Hašek po trenérském křesle? Sám se cítí hlavně trenérem. „Na druhou stranu podpora, kterou před fotbalovými volbami z hnutí cítím, je zavazující,“ řekl před časem Hašek.

Mnozí si přejí i společné působení obou mužů u reprezentace. Není divu. Ve Štrasburku spojení sparťana Haška se slávistou Jarolímem fungovalo. Mezi oběma trenéry nevládne nevraživost, spíš afi nita. Ale i vzhledem k závazkům jednoho ve Slavii a druhého ve fotbalovém hnutí obecně se zdá působení jednoho či obou u reprezentace jako nepravděpodobné.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud