27. září 2016 • 20:46

Ostuda! Trenér Anglie Allardyce končí kvůli skandálu po 67 dnech

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

 Trenér Sam Allardyce skončil po pouhých 67 dnech ve funkci na lavičce anglické fotbalové reprezentace. Odchod jednašedesátiletého kouče oznámila v oficiálním prohlášení anglická Fotbalové asociace s konstatováním, že Allardyce u týmu končí po vzájemné dohodě.



Předcházel tomu skandál, který rozpoutal deník Daily Telegraph zveřejněním tajné nahrávky, na níž Allardyce řekl novinářům přestrojeným za asijské investory, že umí obejít pravidla při přestupech, a dohodl si i provizi 400 tisíc liber (asi 12,4 milionu korun).

Allardyce se dnes vedení FA za své jednání omluvil, práci mu to ale nezachránilo. "Vzhledem k závažnosti jeho chování se FA s Allardycem dohodla na ukončení smlouvy s okamžitou platností," uvedla v prohlášení FA. "Nebylo to snadné rozhodnutí, ale prioritou FA je ochrana širších zájmů fotbalu a udržení nejvyšších standardů chování ve fotbale."

Ukončení smlouvy vzápětí v oficiálním prohlášení potvrdil i Allardyce. "Bylo pro mne velkou ctí, když jsem byl v červnu jmenován, a jsem z tohoto závěru hluboce zklamaný," uvedl kouč.

Ze zveřejněné nahrávky vyplývá, že Allardyce se s údajnými byznysmeny sešel dvakrát, poprvé ještě před svým vítězným debutem u národního týmu v zářijové kvalifikaci mistrovství světa na Slovensku (1:0).

Allardyce kritizoval své předchůdce

Allardyce svolil k tomu, že jako konzultant odcestuje do Singapuru a Hongkongu a bude smyšlenou společnost zastupovat na různých akcích. Zdůraznil však, že k tomu bude potřebovat povolení od Fotbalové asociace.

Pravidla FA a FIFA nařizují, že ekonomická práva hráčů nesmí vlastnit třetí strana. Praktiky často využívané v Jižní Americe jsou v Anglii zakázané od roku 2008 a celosvětově od loňska.

Allardyce řekl, že zná agenty, kteří přestupové regule ohýbají celou dobu. Jako příklad uvedl dva roky starý transfer Ekvádorce Ennera Valencii z mexické Pachucy do West Hamu, který tehdy trénoval.

Na nahrávce Allardyce rovněž kritizoval svého předchůdce u reprezentace Albionu Roye Hodgsona a bývalého asistenta Garyho Nevillea nebo plánovanou přestavbu londýnského stadionu Wembley.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud